The First Screen

Публикувана на 16.05.2014

Тенденции при мобилните технологии в сферата на туризма

mobile

Не беше отдавна времето, когато в нашата сфера наричаха смартфоните “втория екран” – the second screen. Епитет, с който никога не съм била съгласна. Да, наистина съществуваше време, в което ходехме по концерти и други събития и (представяте ли си) ги гледахме с просто око, вместо през 4-инчов диспплей (за тези от нас, които с основание, предпочитат iPhone-а), но честно казано, тези първобитни, ощетени и скромни години отдавна се зачеркнаха от съзнанието ми и като един истински “tech-geek”, бързо прозрях истината – смартфонът никога не е бил и няма да бъде “вторият екран”.
Начинът, по който възприемаме света около нас, се промени драстично в последните десет, дори пет години, с главозамайващото развитие на новите мобилни технологии. Снимката по-горе показва едно и също събитие – представянето на новия папа във Ватикана. Открийте разликата, ако можете! Това е перфектна илюстрация на промяната, която настъпи в ерата на смартфона.
Кой е основният виновник за това се питате? Ами ние “millenials”-ите. Така наричат моето поколение – хора, родени след 80-та година, израснали с интернета. Digital natives. Постоянно жадни за новости – нови технологии, нови забавления, нови предизвикателства. Нямаме особено много търпение и искаме всичко сега, на момента, веднага. Ако не го получим, се оплакваме там, където има кой да ни чуе, дори да не иска. Социалните мрежи.

За нас смартфонът е продължение на тялото. Без него се чувстваме непълноценни, като при липса на крайник. Явление, което направи нужно поставянето на нова, измислена диагноза сред вече споменатите millenials – FOMO-Fear of Missing Out, страхът от това да изпуснеш нещо интересно. И има защо – ето само някои от причините да се чувстваме толкова зависими:

2

Приложенията, които използвам ме правят по-информирана, по-организирана и по-подготвена във всекидневието ми. Те ме забавляват.
И така както приложения ме информират като потребител, те иnформират и бизнесът. Данните, до които фирмите имат достъп чрез смартфон устройствата в днешно време, са по-значими от всякога.
Една от индустриите, които (така да се каже) откриха топлата вода относно ролята на мобилните технологии и техния потенциал, беше туристическият бранш. Той най-ентусиазирано осинови тази технология като разбра, че тя му дава възможността да проследи всяко наше пътуване, да разбере къде и кога ще бъде нашата следваща почивка, как ще стигнем до там, какво ще правим, когато пристигнем, дали ще се завърнем повторно и да бъде наш личен пътеводител.
3

4
Добрите приложения изработени в сферата на туризма имат задачата да са с нас от мига, в който решим, че ни се ходи на почивка, до момента, в който се качим на самолета.
След 15-ти декември, 2015 те ще бъдат с нас и като слезем от него. Питате защо? Защото на тази дата Европейският Съюз реши, че няма да се плаща роуминг на територията на Европейския съюз. Това ме радва особено много, но ако сте в сферата на туризма би трябвало да се радвате още повече.
С настъпването на тази дата ще се случат точно две неща, които ще са от значение за този сектор. Първо – още повече ще нарасне търсенето в Google и други търсачки чрез мобилното устройство. Скорошно проучване от Google и Nielsen показаха, че дори в момента, на глобално ниво, всеки 3 от 5 търсения се извършват чрез мобилни устройства. Второ, ще има по-широка достъпност до безплатен WiFi, съчетан с по-ниски тарифи за използване на data roaming. Това ще даде възможност на туристическите фирми да достигнат директно до международните туристи и то на собствения им език.

Да вземем за пример британците. Знаем, че доста от тях посещават България, но групата, върху която искам да се фокусирам, е точно “millenials” – 18-30.
5

От всички възрастови групи най-често летят и пътуват именно те – повече от 4 пъти годишно!
• 36% от тях превръщат командировките си във ваканция
• 49% от тях планират и резервират пътуването си чрез смартфон
• Според Expedia 68% от резервациите, направени от британци чрез смартфон, се правят в рамките на 24 часа преди check-in-a
• A когато пристигнат, 63% проучват локалните забележителности и ползват Google Maps
Най-общо казано, смартфонът е с младите британци през цялото време и не се страхуват да го използват!

Според данни на Sainsbury’s Bank британците планират да похарчат 37 милиарда паунда общо – за и по време на почивките си през 2014!
• Близо 23 милиона от тях планират да летуват извън UK
• 1 от 4 вече е резервирал за тази година
• Това са повече от 13 милиона хора, от които 267К са го направили чрез смартфона си
Добрата новина е, че туристическият сектор е вече напред в играта. Авиолинии започнаха да пускат мобилни бординг карти, да изпращат SMS-и, свързани със закъснения и канселирани полети, ЖП и автобусни фирми предлагат ефикасни билетни услуги (дори и в България навлезе такава система от скоро). Този бранш е напред в играта и има хиляди примери за това.
Ако сте изостанали, обаче или нямате възможност да инвестирате в цялостно мобилно приложение, никога не е късно да направите някои жизнено важни промени, които да ви подготвят за 15 декември, 2015.

Ето 5 лесни правила:

1. Be RESPONSIVE
6
Направете сайта си риспонсив – това означава да може да се отваря и да изглежда еднакво добре на десктоп, мобилни устройства и таблети. Повярвайте ми, потребителите ще ви бъдат благодарни! Риспонсив дизайнът е фундаментален за едно по-добро изживяване на вашите потребители.

2. Think with your THUMB
pic
На запад му викат синдрома на дебелия палец. Нежелателните кликове водят до нежелателни разходи, когато става въпрос за платена реклама, така че е много важно да се уверите, че мобилният ви сайт може да се управлява с палец и не изисква натискане или разтегляне на съдържанието. Средно показалецът на повечето възрастни хора е между 15 и 20мм, което е равно на около 45-50 пиксела. Нека бутоните да не бъдат по-малки от това!

3. Keep it Simple
Изчистен дизайн и кратък, ясен текст. Не забравяйте, че имате точно 3 секунди да се представите на клиента и да го впечатлите на малкия екран. Твърде много графики и текст могат да попречат на сайта да се зареди бързо и така се отвлича вниманието от вашето послание.

4. Make it EASY to find you
9
Бъдете откриваеми! За потребителите трябва да е максимално лесно да нaмерят контактите ви. Номерът ви за връзка, местоположението ви и всякаква друга полезна информация трябва да е на видно място. Колкото по-лесно откриваема е тази информация, толкова по-вероятно е посетителите да предприемат конкретно действие на сайта.

 

 

 

5. VIDEO, VIDEO and more VIDEO
10
Видеото е задължителен елемент от вашият ‘responsive’ сайт. Особено в сектора на туризма. Нали все пак продавате мечти? Данни показват, че потребителите, използващи мобилни устройства, са ТРИ ПЪТИ по-склонни да гледат видеоклипове от смартфоните си, отколкото на десктоп. Тази тенденция само ще расте.

Реклама:
Ако решите да тествате мобилна реклама, възползвайте се от данните, до които имате достъп чрез тези устройсва! Най-важното от тях – местоположението на потребителите. Имате възможност да изпробвате Geo-location targeting.
Ако знаете, че потребителите от определени региони или градове ви посещават най-често, тествайте мобилната реклама на ЛОКАЛНО и ХИПЕР ЛОКАЛНО ниво, защото може да се окаже по-рентабилно, отколкото да пускате масово облъчване.

И най-вече:
Бъдете готови за 15 декември, 2015!
11« « Отидохме. Видяхме. Победихме – Startup Weekend Sofia 2014 | Мартин Попов пред камерите на „Денят on air“ » »

Остави коментар

*