SEO Конференция 2010 – Анализ !

Публикувана на 16.06.2010

seo-conference-2010

Приключи и тазгодишната SEO Конференция 2010, организирана от Огнян Младенов и Мартин Христов, и от много други добри люде :). SEO Конференция 2010 се проведе в Интер Експо Център, София на 11.06.2010.

Много неща мога да кажа за SEO Конференцията, за да не изпусна нещо ще се опитам да направя разбивка по презентациите през целия ден:

Начало: Още от 08.00 фоайето пред залата беше пълно с хора, въпреки че регистрацията трябваше да започне от 08.30 до 09.30, което говори за голям интерес към събитието.

Откриване: Към 09.45 Огнян Младенов откри SEO Конференция 2010 като направи кратка презентация на тема “Защо SEO?” . Той направи сравнение с услугите, които се предлагат в чужбина и тези в България – според него няма разлика между българските SEO специалисти и другите, които работят в по-развитите държави. Това беше изключително голям комплимент към всички интернет SEO специалисти у нас :)

Първа лекция: SEO Конференция 2010 започна с изключително силна лекция от страна на Васил Тошков (Cloxy.com), който каза много интересни неща по темата “SEO за нови сайтове”. Аз лично намерих много полезна информация в неговата лекция, а големият интерес към нея си пролича и по многото въпроси от страна на публиката.

Втора лецкия: След Васил Тошков SEO Конференция продължи с лекцията на доказания SEO специалист Георги Георгиев от Web Focus, който говори по темата “Планиране на ефективни SEO кампании”. Георги беше лектор и на миналогодишната SEO Конференция 2009. Още тогава той остави добри впечатления с презентаторски умения и добре подготвена и описана лекция, които впечатления успя да затвърди и тази година.

След първите две лекции имаше почивка за обяд. Останах с лошо впечатление от малките ресторантчета в района на Интер Експо Център, които не смогваха да обслужат бързо и качествено целия поток хора. При положение, че те работят в този район и знаят, че към обяд могат да дойдат много повече хора от нормалното, трябва да имат на разположение допълнителен персонал, който да им помага, а не 2-ма човека да обслужват 100 човека. Общо взето успяха да затвърдят мнението ми, че много хора в България не знаят как да правят бизнес, но това е една друга тема!

Трета лекция: След краткия обяд SEO Конференция 2010 продължи с презентация на Александър Георгиев от Advertise.bg на тема The Buying Cycle & Google AdWords. Личеше си, че Александър няма опит в презентиране пред много хора, но смятам, че даде всичко от себе си и се представи на добро ниво. Той говори за четирите стъпки на “цикъла на купуване”, които изминава интернет потребителят – Интерес, Проучване, Решение и Покупка.

От неговата лекция до края на SEO Конференцията говорихме повече за реклама от колкото за SEO, надявам се, че хората все пак са оценили подобаващо нашите усилия да свържем Оптимизацията на уеб сайтове с Онлайн рекламата.

Четвърта лекция: Дойде и моят ред да говоря по темата “Видове ефективност в интернет рекламата”. След като започнах както винаги, малко негативно относно интернет рекламата у нас, че реално в 90% от случаите тя няма за цел да постигне някакъв тип ефективност, а основно се използва само за brand image и brand awareness, продължих малко по-позитивно с видовете ефективност, които трябва да поставяме като цел още при планиране на интернет кампаниите. Надявам се, че моята лекция е била полезна и интересна на аудиторията и също така ще се радвам, ако по-често виждам онлайн кампании, които имат за цел да постигнат някаква ефективност, дали ще е продажби, регистрации или др. зависи от проекта и крайната цел, важно е да използваме правилно интернет канала за постигане на нашите цели.

На сминката по-долу сме аз и Мартин Линков.

Мартин Попов - Interactive Share и Мартин Линков - Favit

Пета лекция: Последната лекция беше представена от Мартин Линков от Favit, който изнесе много интересна и забавна лекция на тема “От оптимизация за машини и алгоритми към оптимизация за хора”. Мартин успя да ни пренесе малко напред в бъдещето, където определено социалните мрежи ще надминат търсачките по трафик и използване. Той даде добри примери за мобилни апликейшъни и интересни неща за Twitter и въобще, като цяло за социалните мрежи. Според него няма да е далече времето, когато уеб сайтовете ще бъдат оптимизирани за хора, а не както е сега за търсещи машини.

След интересната лекция на Мартин Линков, SEO Конфренцията 2010 беше закрита с кръгла маса, на която седяха всички лектори, към които публиката можеше да задава своите въпроси. Мисля, че се получи добра дискусия и успяхме да отговорим на всички въпроси.

Освен голямата зала, където се проведоха основна част от лекциите, бяхме наели и втора зала, където имаше също така много добри презентации на Иво Апостолов, Калин Василев, Мартин Христов и Геннадий Воробьов. Тъй като бях основно зает с безпроблемното протичане на конференцията в Зала 1, нямах възможност да наблюдавам какво се случва в Зала 2, но съм сигурен, че и там всичко е протекло толкова добре, колкото и при нас :)

След края на супер успешната SEO Конфренцията 2010 голяма част от лекторите, всички други хора, които помогнаха изключително много за професионалното протичане на конференцията, приятели и клиенти се пренесохме в Бирария “При Кмета”, където хапнахме и пийнахме в добра обстановка. Всички бяха безкрайно щастливи, че SEO Конфренцията 2010 премина толкова добре и се разделихме с обещанията, че следващата година ще наемем зала 1 на НДК, за да може да дойдат всички хора, които не успяха да присъстват тази година.

Накрая, искам да благодаря на Оги и на Мартин Христов, които ме поканиха да бъда лектор и тази година на SEO Конференция 2010, да им помогна с организацията и да бъда водещ на конференцията. Надявам се, че се справих добре, ако има забележки – нали знаете, оплакванията ги пратете до Папата ;)

Всички презентации можете да ги видите тук. Има много коментари по темата в интернет пространството, мисля че сами можете да ги намерите, затова няма да публикувам линкове, също така можете да видите коментари в Twitter с hashtag #seo2010« « Нова среща на инернет бранша ! | Съдържание за уеб – на живо в хотел Радисън на 7 октомври » »

2 Коментара по темата “SEO Конференция 2010 – Анализ !


  1. Маркираме присъствие :) И аз бях там и аз пих и се веселих.


Остави коментар

*