Online community – мисия възможна!

Публикувана на 21.04.2008

Преди 10-на дена бях на среща на която обсъждахме различни неща свързани с Community Management и до колко е възможно такъв тип “Упраление на обществата” да се реализира в България. Ето и снимки от срещата.

Днес както обикновенно ми се случва, случайно в интернет попаднах на проект за “Управление на обществата”.

За какво става на въпрос !

Фирмата стартирала с гумени сандали / чехли “Crocs”

Crocs web site

реализира в Япония проект, който според мен спокойно може да се нарече Online Community.

Online community management

Смятам че идеята да се създаде общност около бранда в случая е реализирана по-страхотен и иновативен начин.

Проекта се казва Crocs Photo Community. Марката Crocs е направила уеб сайт, на който всички нейни клиенти могат да качат снимки на които са се снимали с продукта или снимки на които присъства единствено продукта. Не знам дали има награда за най-хубавите снимки, но със сигурност идеята е добра.

Разбира се имам какво още да се пипне по проекта, може да се добавят допълнителни модули за комуникация и обратна връзка с бранда, но като дизайн уеб сайта лично на мен много ми харесва.

Online community web site

Вие какво мислите за идеята и дизайна на уеб сайта?Tags:

« « Искате най-добрата книга за Search Engine Optimization безплатно? | Нестандартен банер за онлайн социална кампания » »

7 Коментара по темата “Online community – мисия възможна!”

 1. MARFI
  Apr 21, 2008

  Дизайнът е приятен, но мисля че има какво да се пипне по превода на Community Management на майчин език, аз няма да участвам в “Управление на Обществата”, но бих се записал в “Създаване и грижа за потребителската група” пример. С ръка на сърцето заявявам, че от събота съм в шок от “Управление на Обществата”, мисля че трябва по философки, отколкото бизнес или технологичен подход към темата, за да има успех.

  Иначе примери за това управление на потребителски групи са автофорумите, примерно този на БМВ, снимки на хората с колите им, както на този сайт за чехли ;)

  Освен това има и допълнителна сегментация – фенове на тройка на петица на хикс петица, провеждане на събори и други мероприятия, това нещо е полезно и има почва, но не знам примерно кой ще се запише в Обществото на “Каменица” или “Бай Гроздан” – примерно :)


 2. bgboy
  Apr 21, 2008

  Marfi прав си, даже много. Разбира се че може да се измисли по-добро име, както и да се разделят разделят различните Community на една марка.

  Но идеята тук е да започнем да правим нещо в България. Тоест да реализираме едно малко проектче или да направим нещо голямо, просто да стартираме иначе няма как….

  Трябва да се тръгне отнякъде ;)


 3. Жюстин
  Apr 21, 2008

  хей, това се прави от няколко години у нас, не знам защо си с впечатление, че откривате топлата вода сега …


 4. Oggy
  Apr 21, 2008

  От вашите коментари със височайш тон, госпожо Жюстин, ми става направо смешно. Не знам кои студенти ви слушат и колко всъщност голям експерт сте, но мнението ви и по-точно начина ви на изразяване е заразително смешно-забавен. Не можете ли , ако обичате, да бъдете по-конструктивна и да изложите едно по-разумно мнение от едно типично заядливо, присъщо на завистливите хора мнение ?
  Обяснете сега защо сте на мнение, че това се прави от години, дайте ни разумни примери, оборете автора, че греши. На нас непросветените във вашето величие ни е много интересно да изложите своето още по-височайше мнение и да го защитите. Аз ако дойда във блога ви да ви коментирам вашето мнение и писания с подобна жлъч, надали ще ви е приятно. Ооо, да, там има цензура. Случайно някой да не ви засегне, гледам на тема слава и величие сте доста закачлива…
  Айде успех, и на абц дизайн си сменете филмчетата на хоум-а, зашото са направо смешни. Ама направо !
  Извинявам се на автора на този блог за коментара ми, но тази жена и нейните коментари имат винаги огромна жлъч, някаква странна злоба и подигравка, като че ли тя самата е измислила топлата вода в нета.
  Оше веднъж да се извиня на автора, а на подобни просташки заяждания от невъзпитани хора мога само да се смея.
  Остани си със здраве и успех със Сайт на Годината… Оооо, извинявай, там нещо май не успяхте…


 5. bgboy
  Apr 21, 2008

  Има такива сайтове в България така е . Но първо те са изключително малко (поправете ме ако греша), второ не са били много популяризиране (или аз поне рядко чувам за такива проекти), трето няма завършен цикъл, тоест в България много от нещата за съжаление в интернет не са завършени.

  Ражда се идея, прави се дизайн и кампания и до тук ами обратната връзка с потребителя, ами продължение на кампанията и въобще до развиване на проекта.

  Иначе аз не съм казал че откривам топлата вода или че у нас няма таквиа проекти. Исками се обаче повече да говорим в тази насока, повече на правим и реално някой от на да се похвали с такъв супер добър проект, който не просто е направен а и се поддържа във времето и дори еволюира.


 6. :)) Хехе, инетресно тълкуване на онлайн общност… Сайтът Crocs си е класически бранд сайт с продуктов каталог.
  За да стане общност, е необходимо хората, които се идентифицират с продукта и марката, да имат профил, от който да общуват с другите като тях, да има реални хора с реална дейност, подпомагана от сайта.
  Аз поне видях само серия истории, които са подписани от някакви хора (в стил, Петя, учителка от Перник), с които връзка няма – както и гаранции, че историите са истински. Според мен, НЕ са:))
  А сайтът с хора, носещи ксоркс-чета – идеята е стара като света и е възможно най-близката до ума кампания – толкова близка, че аз поне не смея да я предлагам на клиенти:)
  Ще поровя малко и мога да ти пусна други, доста по-впечатляващи примери:)


 7. bgboy
  Apr 22, 2008

  Оки :)


Остави коментар

*