In-text контекстуална онлайн реклама вече и в България

Публикувана на 22.04.2008

Искам с най-голямо удоволстиве да ви съобщя, че днес намерих в уеб сайта Investor.bg първата (качествена) In-text контекстуална уеб реклама в България.

In-text ad в Investor.bg

Технологията на In-text контекстуалните реклами е следната:

– определени ключови думи в текста са подчертани (bold-нати), при преминаване на мишката (mouse over) върху въпросната дума се появява малък pop up прозорец в който прозорец могат да с случат много различни и интересни неща. Възможностите за разнообразие при in-text ads са изключително много, както текстова информация така и търсене в самият уеб банер, показване на различни картинки, флаш анимации, видео и звук и дори има различни формати стандартни и нестандартен уеб in-text банери.

Уеб рекламата може да се показва по зададени от клиента ключови думи в определени категории и теми, което я прави изключително таргетирана и ефективна. Опита в чужбина показва, че user experience по отношение на тези реклами е много позитивен.

Този онлайн рекламен модел и известен от приблизително скоро в България, но в чужбина вече е добил голямо популярност. Забелязвал съм и в нашите уеб сайтове in-text реклами, но до сега нито една от тях, според мен не е била на такова високо и професионално ниво.

В уеб сайта на Vibrant Media, една от най-известните в чужбина фирма предлагаща in-text онлайн реклами на изключително иновативно ниво, можете да намерите повече информация за този интерактивен рекламен инструмент и неговите възможности.

Надявам се скоро и аз да се похваля с такава кампания, защото определно смятам че този канал има смисъл и съм убеден че веднъж влезне ли в масова употреба никой няма да спре да я използва. Този тип рекламата е подходяща за всякакъв тип продукти и услуги. Определено не дразни аудиторията защото се задейства само при интерес и действие от нейна страна.

Похвална е инициативата на Investor.bg и на рекламодателя KIA, че използват този нестандартен и нов за България уеб модел за достигане до целевите групи.

Успех!Tags:

« « Нестандартен банер за онлайн социална кампания | Новият уеб сайт на Michelin Energy Saver » »

18 Коментара по темата “In-text контекстуална онлайн реклама вече и в България”

 1. Защо не мога да я видя тази реклама – посетих линка на Инвестор, но има само няколко вътрешно-сайтови линка.

  Имаме предвид тази страница на Investor: http://www.investor.bg/?cat=5&id=62804 , нали?

  Под Flock съм.


 2. MARFI
  Apr 22, 2008

  Да звучи добре, не си пълниш сайта с досадни рекламни карета, а посетителят вижда рекламата само при интерес.


 3. MARFI
  Apr 22, 2008

  Тодоре, придвижи мишката по “регистрират отрицателна”


 4. Да това е страхотен формат. Ще го пробвам скоро и аз в някои от сайтовете ми. Не знам обаче има ли програми, като Kontera, които да предлагат това за български сайтове.


 5. Момчил
  Apr 22, 2008

  Извинете ме, но това което видях просто ме потресе. Та тия хора абсолютно не разбират какво е интекст реклама. Тя служи за реклама в контекст. Какъв контекст видяхте в подчертаното “три” във всяка дума където го има? Та въпросната киа даже не е триврата.

  Отново криворазбран рекламен модел. Това би вървяло чудесно за “Mazda 3”, по-малко за “Citroen C3”, но как свързвате “три” с Kia Ceed?

  Както и всеки друг нестандартен рекламен модел и интекста заслужава своето място под слънцето, но явно трябва още вода да изтече до тогава.


 6. Sami
  Apr 22, 2008

  Аз викам да вземат изобщо да не пускат съдържание. Само реклами! `Ми, да.


 7. Жюстин
  Apr 22, 2008

  ако трябва да съм честна за тази реклама за първи път в бг говорихме с Никола, който бе тогава шеф на Econ.bg и мислеха първи да я пускат – преди 4-5 години; после затишие и сега изведнъж стана много модерно, но съм сългасна с Момчил, че има още вода да изтече, докато й дойде топлата :)


 8. bgboy
  Apr 23, 2008

  Ако трябва и аз да съм честен :) аз съм си говорил на сън за тази реклама преди 15 год. ;) но после затишие, а че трябва да изтече вода съм ОК – естествено че трябва но ВИЕ не можете ли да кажете нещо позитивно а не само да плюем и да критикуваме деструктивно?

  Разбира се че този тип реклама тепърва ще се развива и много може да се направи в тази насока, но нека отбележим факта че има в България онлайн медии които не само имат хубави идеии а реално правят нещо.

  И аз мога да кажа ееее колко грозно, това въобще не е тази реклама за която се води и т.н. ама от позицията на кой?? На човека направил 100 такива реклами или от позицията на Еххх трябваше аз да го направя пръв?

  Нали всички знаем че в интернет такова нещо като Пръв няма??

  Има таквоа нещо като иновативен, действащ, развиващ и т.н.

  Be positive ;)


 9. Колеги, ама вие сериозно ли… :))) Както е писал Момчил, какво общо има КИА с “три”?!
  При това, не само като ДУМА, но и като СРИЧКА


 10. Колеги, ама вие сериозно ли… :))) Както е писал Момчил, какво общо има КИА с “три”?!
  При това, не само като ДУМА, но и като СРИЧКА?
  Потресаващо е, наистина, защо, за Бога, хората, които четат за тройки в някакъв контекст, ще се инертесуват от КИА? При това, също за разТРИвки, регисТРИ, минисТРИ…. :))))


 11. Има и други думички: “компания”, “бизнес”, “разход”, “години” , “кола” в името “Николай” :) и т.н.

  На мене идеята на кампанията ми допада доста, вярно е че таргетирането не е много добро, но ако ограничат ключовите думи до най-логичните никой нямаше да види банера.

  Друго нещо обаче ми се вижда доста стресиращо в тая реклама. Ландинг Пейджа е PDF файл :(

  Това са си хвърлени пари на вятъра! Не знам какъв процент от посетителите на investor.bg имат инсталиран софтуер за четене на PDF но едва ли са над 70%! Да не говорим, че този PDF файл не е нищо друго от една ценова оферта и то…. за оперативен лизинг! От банера по нищо не личи, че става въпрос за оферта за оперативен лизинг, което едва ли ще привлече таргета да кликне върху него.

  Освен това има бъг в рекламата. По някога при мен банера се скрива след около 2 секунди.

  Като цяло на тая кампания идеята и е страхотна и наистина е похвално това, че се внедряват иновативни за БГ методи. Това говори, че РА започват да наблягат повече на уеб рекламата, което мене ме радва :)

  Що се отнася до реализацията обаче, с тоя PDF файл, мисля че кампанията няма да е успешна! Няма никаква анимирана кола, която да се върти на 360 примерно, или поне няколко снимки от интериора да бяха сложили. Просто няма начин да накарат клиентите кликнали на линка да си кажат „Еее тия Кии какви хубави ги правят” :)


 12. bgboy
  Apr 23, 2008

  ОК нека да обобщим досега казаното:

  -да Landing page е на pdf – проблем повече на клиента от колкото на медиата. Проблем въобще на бранша. И за съжаление всички страдаме от това. Ако повече хора говорим за тези неща определено ще променим разбирането за всеки един детайл от една интернет кампания и най-вече нейният завършек.

  -до колкото успях да намеря има и други подчертани думи освен “три”. Тоест всичко това е част от цяло изречение и то определено има смисъл. Мисля че една част от изречението и желаните думи е нещо подобно като “Три годишен лизинг на кола” и всички тези думи са подчертани . Не знам защо се хванахте само за “три” ? Естествено че е част от нещо повече а не просто “три”!

  -да in-text рекламата има нужда от подобряване на програмирането и вярвам че се работи по-случая.


 13. Ivanix
  Apr 23, 2008

  За Никола от Econ.bg и аз мога да потвърдя, че един от първите хора, които се заговориха за този вид реклама. Дали точно в този вид не мога да кажа.

  In-text рекламата предполага използването на цели ключови думи/фрази, а не части от думата, както е в случая, затова и недоразуменията. Иначе супер идея!


 14. ето нещо от мен по въпроса от юли 2005 – http://internetreklama.com/page/446/?p=d – като гледам, си е актуално:)

  ок, ако става дума за 3-годишен лизинг план, защото това не се вижда в банера? как да се сети човек? и защо е изведено и към срички?

  честно, макар да ми е това работата, изобщо не ми и хрумна да кликна на банера – качеството му е ужасно (да, има бъг), не казва нищо…

  добре, показвате технология, но трябва и малко мислене по отношение на избраните думи – за потребителя трябва да има ясна връзка между рекламата и контекста, който чете, за да говорим за контекстуална връзка.

  иначе си остава поредната несвързана банер реклама. с допълнителното раздразнение, че ти изскача от текста и банерите са примитивни – предполагам, поради ограничения за обем:)

  малко минути за самореклама (прощавайте, домакините) – смятам, че повече банери трябва да водят към подобни промо-сайтове: http://avtomobilat.com/

  :)


 15. Жюстин
  Apr 23, 2008

  “да Landing page е на pdf – проблем повече на клиента от колкото на медиата. Проблем въобще на бранша. И за съжаление всички страдаме от това”

  ето това е, казваме че е позитивно, че е направено, наистина супер, ама защо не е донамислено до край? като се използват advance форми, да се прави както трябва, иначе излиза проформа …


 16. HiJack
  May 10, 2008

  Ако питате мен, KIA не са дали и един лев за тази реклама, а просто Инвестор са си правили опитите с тях. Да не говорим, че въобще не е направено качествено с тези подчертани срички, но все пак евала… Само от едно се страхувам…да не се спекулира с избора и броя на ключовите думи, което ще доведе до намаляне качеството на информацията с някакви подобни глупости в едно изречение да има 7 от 10 линкнати думи!!! ;)


 17. gosho
  May 29, 2010

  Това е НАЙ дразнещият рекламен формат.

  Направете си едно проучване преди да карате всички да бягат от сайтовете ви….


 18. КМ ГРУП
  Aug 24, 2010

  То не е лошо , да се отваря някъде извън текста …машинално, много хора следят текста с мишката и е дразнещо.

  webhousestudio – маркетинг, банери, реклама, СЕО, website, графичен дизайн,


Остави коментар

*