IAB Workshop “Мобилен маркетинг”

Публикувана на 27.01.2011

"Мобилен
Вчера присъствахме на много интересна среща, организирана от IAB, за мобилния маркетинг и реклама. Няма спор – това е бъдещето. Толкова много възможности дава тя, че просто ме заболя главата. Тъкмо почнахме да влизаме в час (като пазар) с модерните онлайн предизвикателства, а сега ще трябва да се учим и на мобилен маркетинг. Определено има какво да се учи за него и прогнозите ни за развитието му у нас са изключително позитивни.

Изживяването на всеки, който сърфира онлайн през мобилно устройство доста се различава от това през лаптоп или десктоп. Имайки предвид представените похвати и въобще инструменти за реклама в съвременните телефони, бъдещето изглежда много, много интересно. Още малко време ще трябва на родния пазар – на всички медии, рекламодателите и на нас, дигиталните агенции, но определено интересните кампании предстоят.

Основните фактори, които заключихме по време на срещата, че в известна степен затрудняват или пречат това да се случи по-бързо са:

  • услугата мобилен интернет, която предлагат мобилните оператори е все още относително скъпа
  • все още делът на мобилни устройства, които предлагат качествено уебсърфиране не е достатъчно голям или поне тепърва ще нараства значително
  • липсват достатъчно много разработени мобилни приложения на много от българските уебсайтове

Изглежда като затворен кръг, от който няма излизане, но бъдете сигурни, че скоро перспективата ще е друга. Според нас позитивните сигнали ще се почувстват още тази година.

Всеки от нас забелязва все повече хора, които използват нови и модерни телефони, с които активно сърфират в интернет. И това е тенденция, подкрепена от продажбите на подобни мобилни устройства и растящия интерес към тях. Може би тук е и мястото да споделя и интересната статистика от пазара в САЩ , а именно, че под 30% от всички телефони са т.нар. Smart телефони, а 90% от регистрирания мобилен уеб трафик идва от тях.

Интересни и многозначителни са данните, показани от лекторите на събитието (Николай Чакръкчиев, представители на Teracomm и MADS), които работят в тази сфера (на световния пазар) – не повече от 10% от рекламите в мобилните устройства се плащат на т.нар. CPM (Cost Per Mille) или цена на 1000 импресии, а оставащите проценти са на вече добре познатия ни модел CPC (Cost Per Click – цена на клик) и CPA (Cost Per Action – цена на действие). Това е поредното доказателство, че мобилната реклама (и интернет рекламата като цяло) е нещо съвсем различно от всякакъв друг тип реклама. Тук винаги се цели някаква интерактивност и ответна реакция. Динозавърските разбирания за „просто реклама” с цел облъчване на потребителите онлайн с цел постигане на т.нар. brand awareness е крайно време да бъдат оставени в миналото.

Нямаме нищо против това кой как определя да продава своите рекламни полета, но идеята и реализацията на всяка онлайн кампания трябва да се планира с цел някаква обективна ефективност. Само така можем да докажем на рекламодателите, че интернет рекламата си струва и може да преобърне пазара, заради това, че действително предлага измеримост и много по-добра ефективност.

Искаме да благодарим сърдечно на организаторите от IAB за подбора на тема, лектори и за положеното усилие. Сигурни сме се, че това е само първата от многото полезни и практични срещи, които предстоят.

P.S. Веднага след събитието, отидох на поредната среща на OpenCoffee Bugaria и наред с другите интересни презентации, една беше (досещате вече за темата) на iEvent.bg – компания, която разработва приложения и всякакви мобилни решения. Те съвсем скоро стартират.

Автор: Ясен Дамянов

Вы хотите купить/продать (подержанный|б у) , новый автомобиль? Не хотите тратить впустую время, блуждая по сотням онлайн-авто рынкам. Тогда наш сайт для Вас! Интернет авто-базар предлагает Вам купить (подержанный|б у|) автомобиль практически любых марок и моделей, во всех крупных городах. Наши автомобили ждут своих новых владельцев, решивших купить /авто выгодно, и в кратчайшие сроки. Если Вы решили купить автомобиль, но новый автомобиль вам не по карману, наш авто базар предлагает Вам подержанные авто по вполне демократичным ценам. Мы предлагаем Вам подержанные авто , что совершенно не означает значит, что у нас вы сможете купить плохой автомобиль. Подержанные авто всегда имеет низкую цену. Авто-базар – сайт подержанных автомобиль. Вы желаете купить(продать) (подержанный|б у|) авто ? Вам не нужно посещать каждый авто-рынок в интернете, не нужно ехать на авторынок. Просто посещайте наш авто-базар. Теперь поиск авто стала проще – добавляйте выбранные машины в Портфель для удобства . Обратите внимание на возможность искать одновременно несколько марок или моделей авто, выбирать по регионах, в которых продается машина. Хотите продать (подержанный|б у) , новый fdnj? Желаете чтобы объявление попало на наш автобазар ? Ускорьте куплю авто, сделав его VIP прислав SMS.


Tags: , , ,

« « Как Google може да помогне за успеха на един онлайн магазин? (Част 1) | Онлайн рекламодателите през изминалата седмица » »

Един коментар по темата “IAB Workshop “Мобилен маркетинг””

  1. bgboy
    Mar 31, 2011

    Направил си много добро summary на семинара, няма как да не се съглася че следващия голям маркетинг и рекламен “БУМ” ще е мобилната реклама!!! Въпроса е кои от рекламодателите първи ще реагират адекватно на този главоломно новоразвиващ се маркетинг канал? Разбира се, че за да може и в България още по-бързо да навлиза мобилната реклама, трябва да има по-евтин мобилен интернет трафик, повече smart телефони и най-вече предприемчиви рекламодатели, които не се притесняват да експериментират и тестват този обещаващ рекламен канал. :)