IAB Forum 2012

Публикувана на 21.03.2012

С известно закъснение бихме искали да ви разкажем за IAB Forum, който се проведе на 14 март 2012 г. в София. Какво се случва с дигиталния пазар у нас и имаме ли вече база за сравнение с централна Европа бяха някои от важните теми на събитието. Професионалисти не само от онлайн бранша присъстваха и имаха възможността да зададат своите въпроси към лекторите.

Конференцията започна с презентация на Лазар Малаков от Инвестор.бг, който представи интересни данни за Българския пазар през 2011 г. Дали 4,1% ръст на интернет рекламата в страната е добър резултат на фона на кризата и на свиването на рекламните бюджети, е един доста субективен въпрос. Факт е, че повече компании от малкия и среден бизнес се обръщат към алтернативи на конвенционалните практики с надеждата с по-малко ресурси да получат по-големи резултати. Трябва да отбележим, че тази цифра включва единствено премиум рекламата, а Facebook и Google остават извън тази статистика. Разбира се, банковият сектор заедно с автомобилния държат челни места по разходи за реклама, но тук едва ли някой ще бъде изненадан от топ имената във финалната десятка.

Последвалата лекция засегна мобилния маркетинг в България. Някои от вас биха се замислили какво включва той? Със сигурност нямаме предвид игрите от сорта на обаждане по телефона за спечелване на 1,000,000 лв. Интересни са данните относно най-използваните операционни системи на мобилен трафик в страната. За сметка на преобладаващите Nokia потребители със Symbian, най-голям мобилен трафик се генерира от iPhone потребителите, които активно използват интернет както за приложения, така и за сърфиране. Определено на този етап може да се направи смел извод, че насищане на пазара със смарт телефони има, но дали са достатъчно смарт юзърите, които да таргетираме? :-)

Павел Коленда, който има над 18 години професионален опит в онлайн бранша в Полша, засегна темата за NFC. За тези, които не чували, NFC е съкратено от Near field communication и е тема, която заслужава отделен пост. С няколко думи – представлява използване на мобилни устройства за плащане и възползване от услуги чрез вграден чип в апарата. Ще мине още доста време преди в България да се изгради доверие в новите технологии и те да станат достъпни за употреба и практични не само за младите хора у нас. Интересно е да се отбележи, че ръстът на онлайн рекламата в Полша е 22%. Едно от важните неща, които той отбеляза на IAB forum, e, че интернет рекламата заедно с традиционните форми на маркетинг комуникации, може значително да увеличи обвързаността на потребителя с бранда. Надяваме се да виждаме по-често такива практики от страна на рекламодателите у нас.

Не по-малко интересни бяха дискусионните панели, които последваха. Хубаво е да отбележим, че все по-често и по-често сме канени на семинари, практически уебинари, конференции и всякакъв вид срещи и организации, на които присъстват професионалистите в бранша, но и все повече млади хора. Интересът към онлайн рекламата като цяло набира скорост, а рекламата като дисциплина става все по-интригуваща за студентите в страната. Надяваме се да виждаме все повече нови лица на тези събития, а относно онлайн рекламата в България – имаме какво да учим още от Централна Европа, но оставаме с надеждата, че се движим напред.Tags: ,

« « Експерт от Google идва за специализиран семинар в София | По-малко от седмица до семинара! » »

2 Коментара по темата “IAB Forum 2012”

 1. StacyRidly
  Oct 04, 2019

  Браво, мне кажется, это отличная фраза


  Это частный случай.. скачать фифа, скачать фифа или 15fifa.ru скачать фифа


 2. KalaniCoins
  Apr 23, 2020

  Hello to all
  In this puzzling time, I love you all
  Appreciate your family and friends


Остави коментар

*