“Guerrilla Marketing” в Интернет

Публикувана на 09.11.2008

“Guerrilla Marketing” в Интернет от Жанет Найденова, беше поредната интересна презентация на Уеб семинара на БГ Сайт 2008.

Жанет Найденова говори за това как може да се реално да се приложи Guerrilla Marketing в онлайн пространството. Жанет работи като маркетинг консултант в JNN Consult. Тя сподели че се интересува от Guerrilla маркетинг повече от 10год.

Презентацията започна с култовият въпрос: Какво е маркетингът? при което последва още по-култовият отговор: Маркетинга е ВСИЧКО КОЕТО ПРАВИТЕ, за да промотирате Вашия бизнес от момента, в който се е зародил, до тогава, докато клиентите Ви купуват Вашите продукти и услуги и се превръщат в ПОСТОЯННИ Ваши клиенти.

Нещо което мисля, че на нито една агенция няма да и хареса, е че Guerrilla Marketing-а е евтин канал. Тоест ако клиента иска такъв тип комуникация, то на него ще му бъде евтино като бюджет, което веднага означава че агенцията ще спечели малко, тук е разковничето защо не виждаме често такъв тип рекламни комуникации.

Жанер Найденова сподели няколко примера от успешни според нея онлайн Guerrilla Marketing кампания. Въпросната уеб кампания е на Eset.bg. Кампанията е съдържала следните елементи:
– регистрация в търсачки
– регистрационна форма
– VIP позиция в каталога на Dir.bg
– онлайн прессъобщение в www.dir.bg, IT in the press (pressboard.info), в онлайн бюлетина на Saga Technology, e-Computerworld Daily,
– директна реклама
– autosignature в Abv.bg
– персонализирам e-mail маркетинг

и други уеб инструменти и канали. Така като ги чета всичките тези неща, ми се струва че повечето от използваните неща са съвсем нормални онлайн инструменти и канали. Разбира се не познавам в детайли цялата кампания, не знам целта и таргет групата, но като цяло всичко това аз и моите колеги постоянно използваме :)

Вие какво мислите по темата?« « Още презентации от уеб семинара на БГ Сайт 2008 – “Импресия или клик – кое е по-важно?” | Необходимост от обратна връзка с потребителя ! » »

7 Коментара по темата ““Guerrilla Marketing” в Интернет”

 1. Ivanchev
  Nov 09, 2008

  На мен лично ми беше много интересно да чуя презентацията, тъй като очаквах, както казваш ти Марто, неочакваното. Т.е. да ми стане ясно какво е guerilla в интернет. За съжаление, не ми стана ясно и споделям мнението ти, че изброените методи за реклама са напълно стадартни уеб маркетинг инициативи.

  Единственото иновативно беше, че за думата ВИРУС в diri.bg излиза рекламата на антивирусен софтуер. Хитро, но за чия сметка? Объркани потребители и кликове нахалос, поне според мен.

  Нека си припомним понятието: Guerrilla marketing is an unconventional system of promotions, running on a very low budget, by relying on time, energy and imagination…

  Не видях нищо различно, никакво въоражение. Разбира се, вината за това не е в специалистите, които са провеждали кампанията, просто в Интернет всичко възможно вече е изпробвано и не виждам какво може да се отнесе към guerilla marketing?!

  Е да, ама не…Преди да довърша коментара се поразтърсих, да видят какво мислят по-умните от нас и ето какво намерих. Към online guerilla се отнасят по-нестандартни, изискващи доста време и въображение дейности като:

  – създаване на корпоративен блог (май лекцията на Горица е била повече guerilla отколкото на Жанет)
  – публикуване на филмчета в сайтове като youtube
  – публикуване на анонси към материали в сайтове като Digg
  – активно участие във форуми и онлайн дискусии
  – създаване на група във facebook
  – създаване на мрежа от приятели в социални мрежи като LinkedIn

  Ами това е то, пак изкритикувах, но истината се ражда в спора :)


 2. Krasimir Stefanov
  Nov 10, 2008

  Аз лично очаквах повече от лекцията и от Жанет. Може и да греша, но личната ми преценка е че 1/3 от времето беше меко казано общи приказки. В представянето на рекламна кампания на ESET не намерих кой зане колко оригинални и необичайни неща. Незнам дали това трябваше да бъде добър пример за “Guerrilla Marketing” в Интернет!!!


 3. ste_fan1914
  Nov 10, 2008

  Съгласен съм с горните мнения.

  Мисля че, идеята е, че и с по – малък бюджет в интернет може да се получи резултат.
  А съчетанието на интернет реклама и Guerrilla Marketing е че нетрадиционното мислене в нета може да доведе успех стига да се мисли нетрадиционно.


 4. Dimitar Atanasov
  Nov 16, 2008

  Напълно подкрепям по-горните мнения … с цялото ми уважение към Жанет, аз като цяло бях разочарован от лекцията, може би заради очакванията ми. И, ако трябва да съм честен, още по време на лекцията ми хрумнаха някои Guerilla Marketing подходи, които във въпросната кампания на Eset не бяха използвани …


 5. […] “Guerrilla Marketing” в Интернет “Guerrilla Marketing” в Интернет от Жанет Найденова, беше поредната интересна презентация на Уеб семинара на БГ Сайт 2008. Жанет Найденова говори за това как може да се реално да се прило Social Submitter Social Submitter 1.04 Автоматизированный постинг в социалки и букмарк сайты. Высокая скорость постинга меньше 5ти минут на 160 сайтов. Поддержка нескольких, зарегистрированных на социалках, аккаунтов […]


 6. Janet Naidenova
  Feb 08, 2009

  Здравейте,

  Благодаря за всички коментари! Да, абсолютно вярно е, че в кампанията на ESET са използвани стандартни онлайн комуникационни канали, но нестандартното, което е “Guerrilla Marketing” е позиционирането на NOD32 като “Ваксина за Вашия компютър!”, което е и слогана на цитираната в примера low-budget кампания и репозиционира конкуренцията. Маркетингът е все повече битка за спечелване съзнанието на клиента и все по-малко битка между продуктите и услугите!

  Ключовият въпрос е колко печалба за Вашия клиент генерират кампаниите, които създавате за него! И още нещо, Вие ще печелите от дълготрайните взаимоотношения с клиентите си, а не от еднократен медиа ‘buying’ на кампания с голям бюджет и ниска ефективност за клиента!

  С уважение,

  Жанет Найденова


 7. SMS
  Apr 21, 2010

  Щом се заговори за партизански маркетинг винаги се сещам за това – http://images.indymedia.org/imc/richmond/image/2/che_enjoying_coke.jpg

  Всякакъв друг коментар по снимката горе в мерена или немерена реч е излишен!:Р

  Поздрави!

  Коста


Остави коментар

*