Google Adwords вече с официален риселър за България

Публикувана на 27.11.2008

Днес бях поканен на прес-конференция, на която Host.bg, част от онлайн медийната група Нет Инфо.БГ, стана първият оторизиран риселър на Google Adwords в България.

На срещата говориха Антон Титов, управител на Host.bg и Жером Грату, New Initiatives Manager на Google за региона на
Европа, Близкия Изток и Африка.

За мен пресконференцията беше много интересна, поради една основна причина. Google най-накрая според мен взе Българският preformance пазар на сериозно. Тоест след като са разбрали, че пазара на текстовата реклама и въобще пазара на рекламата по модела “цена за един клик” се развива у нас с изключително бързи темпове. Може би е хубаво да дам малко сравнения.

Не знам дали всички знаете но реално чак миналата година Google отвориха рекламните си площадки за Българският пазар, тогава се появиха и основният им конкурент от българска страна – Easytrader.bg. За тази почти една и половина години, Cost Per Click рекламата в България дръпна страшно много. За 2008 година CPC по неофициални данни ще бъде към 4 500 000 до 5 000 000 лв. Като в нея основните играчи са Google Adowrds, Easytrader.bg, eTarget.bg, Httpool.bg и Direct.dir.bg. Като последните две мрежи са най-нови, на по няколко месеца. Ако сравним тези данни с прогнозите за Premium рекламата, а тя е банер рекламата да бъде около 20 000 000 лв бруто, то Performance рекламата възлиза на една четвърт от целият онлайн рекламен пазар, което съгласете се с мен за 2 години е нещо изключително.

Прогнозите на Host.bg и Google са че за 2009 година, пазара на Pay Per Click рекламата ще възлиза на 10 000 000лв., което си е 100% увеличение спрямо 2008. За 2009 г. Premium рекламата се очаква да забави малко ръста си и да достигнем нива около 50%, което показва респективно че една част от бюджетите за онлайн реклама ще се пренасочат към performance рекламата. Естествено това е нормално, на всички световни пазари модела Cost Per Click, Cost Per Action, Cost Per Lead, Cost Per Sale е водещият, след него идва Display рекламата и т.н

Прилагам две графики на eMarketer за по-добра илюстрация

Прогноза за онлайн рекламата в USA по формати

Ето и прогнозата за онлайн рекламата в USA по формати в %

прогнозата за онлайн рекламата в USA по формати в %

Всичко това ясно трябва да ни говори на къде отива онлайн рекламата у нас, тоест накъде духа вятъра. Правете си сметката, къде ще инвестирате парите си онлайн :).

Всички онлайн медии също трябва много добре да се замислят как да предлага такъв тип реклама в своята мрежа от уеб медии. Защото всички уеб медии имат голям непродаден рекламен инвентар, и само тези които са иновативни и агресивни, могат да си осигурят едни много добри доходи чрез Performance рекламата. Но по тази тема ще пиша скоро.

Сега да се върна на презентацията на Host.bg. Общо взето Host.bg предлага качествени и професионални услуги на всички рекламодатели които не им се занимава сами да менажират и създават рекламните си performance кампании, също така на тези които нямат достатъчно опит в този сегмент на интернет рекламата. Добре е да се спомене че много хора в България си мислят че могат да правят качествени рекламни кампании в Google Adwords а това обеден съм въобще не е така. Трябва много кампании и различни клеинти да ти минат през ръцете, за да можеш добре, бързо и качествено да работиш със софтуера на Google.

Всички служители на Host.bg, които отговарят за текстовата реклама в Google Adowrds, са минали специализиран курс. По този начин рекламодателите могат да бъдат спокойни че професионалисти ще управляват техните рекламни бюджети. Също така разбрах от колегите от Нет Инфо.БГ че тези служители ще минаващ месечни периодични тестове, как са се справяли с рекламни кампании, така постоянно те ще надграждат своите знания.

Курса както може би някои от вас знаят е GAP – Google Advertising Professional. Всеки един човек може да го изкара и да вземе сертификат за това, че може професионално да работи с Google Adwords. За целта трябва да платите дадена парична такса и след това да преминете онлайн тест, ако го издържите можете спокойно да се фукате че сте признат специалист от Google ;). Повече инфо за GAP – Google Advertising Professional.

Нещо много важно трябва да се каже за пресконференцията, а то е че Host.bg ще предлагат на всички рекламодатели които използват услугите им за Google Adwords, преференциални условия за хостинг планове, както и множество начини за разплащане. До сега Google Adowrds можеше само чрез кредитна карта да се плаща от България, а сега чрез това партньорство може да плащате на Българска фирма, начини те са много по банков път, epay.bg и т.н.

За всички услуги които ще бъдат предлагани от Host.bg те ще си начисляват 15% комисионна. Тоест ако решите да инвестирате 10 000 лв за реклама в Google Adwords, то трябва да заделите 1 500 лв за обслужване и манажиране на кампанията. Така е безплатен обяд няма, но поне знаете че професионалисти се грижат за вас.

Ами май това е. Ето и самата презенатция от днешната среща.

Вие какво милите за това партньорство? Стъпва ли чрез него Google сериозно на нашият скромен за тях пазар? И ще се отрази ли благотворно това на конкуренцията им тук?Tags: ,

« « Просто – интернет реклама ! | Просто – интернет реклама! (част 2) » »

8 Коментара по темата “Google Adwords вече с официален риселър за България”

 1. Mike
  Nov 28, 2008

  Интересно ми е, ако извадиш изразходваните средства за CPC в Adwords, колко ли ще останат? Добре е също да правите разлика между search и content…


 2. Gorski
  Nov 28, 2008

  “Тоест ако решите да инвестирате 10 000 лв за реклама в Google Adwords, то трябва да заделите 1 500 лв за обслужване и манажиране на кампанията.”

  Е извинявайте, ама още не е дошъл момента, в който тези специалисти, които ще ми обслужват кампаниите, ще се грижат за по-добро ROI.

  Очаквам много и интересни кампании от типа на

  “Частни уроци по литература за 10 клас”, таргетирани към хора на възраст 25-35 с по две висши образования…


 3. Oggy
  Nov 28, 2008

  Gorski ti 4uva6 li se izob6to?

  1500lv sa ni6to v sravnenie s tova koeto tezi kampanii mogat da ti donesat. Rabotq s firmi s budget 25000 evro AdWords na mesec koito bez Google mogat da 4isto i prosto da prekratqt su6testvyvaneto si.
  daje cenata im e niska na host, za polzata koqto biha mogli da dovedat za reklamodatelite.


 4. Подкрепям Oggy, комисионната която ще вземат Хост е съвсем уместна. Каква ще е възвращаемостта вече зависи от самият продукт, но 15% е напълно нормално ако искате професионален мениджмънт на кампаниите си. Сега друга тема е, че абсурд колегите от Хост да станат професионални акаунт мениджъри поне през първите 6 месеца, но все ще си имат добри супервайзъри. Така или инак, това са детайли — 15% е напълно уместно, пък който смята че може по-добре сам никой не го кара на сила :)


 5. 15 % от изразходвания бюджет е стандартна комисионна за paid search кампания, която search marketing агенциите по света вземат и в това няма нищо лошо и за двете страни – стига ROI да се връзва, ситуацията е win-win. По-странен ми е сценарият да поверя кампанията си на хора, работещи не в специализирана search agency със съответния опит и препоръки в тази сфера, а в отдел на хостинг компания. Интересно ми също така дали новосертифицираните колеги от скромност не са листнати като GAP certified individuals в официалната листа на членовете от България.


 6. Oggy
  Dec 09, 2008

  Ако не са листнати, има нещо гнило или грешка, но тази листа е единственият начин да се знае че е читава работата. Рекламодателите трябва задължително да проверяват това преди да поверят кампаниите си на хора, които твърдят че са GAP. Тук сигурно става въпрос за грешка Стани.


 7. Si
  Mar 18, 2009

  Хора, кажете ми къде да намеря GAP certified individuals в официалната листа на членовете от България????


 8. Stanislav
  Jun 08, 2009

  @Si само на официалния сайт разбира се:
  http://www.whoisagap.com/


Остави коментар

*