Gemius AdMonitor 2015

Публикувана на 18.04.2016

За хората, които разчитат на рекламите, за привличане на клиенти, ефективността е много важна. А тя се определя чрез честотата на кликване. Колкото повече потребители кликват на вашата реклама, толкова по-висок е процентът на съотношението между кликове и импресии, до толкова повече потребители е достигнала тя.

Както всяка година и през тази, Gemius е подготвил репорт със статистически данни за дигиталната реклама в България. Няколко неща правят впечатление в него.

Като за начало, може да се отбележи, че CTR се увеличил спрямо предходната година до стойност 0.67%, като увеличени има и спрямо първата половина на 2015.

AdMonitor_Bulgaria_CTR_trend

Въпреки схващането на много хора, че предимно по-младите прекарват времето си в Интернет, те реално не са толкова активни по отношение на рекламите. Наблюдава се ръст при CTR от потребителите във възрастовите групи 45-69 години. Тяхната активност в Интернет представляват 34%, като около 40% от тях извършват клик върху рекламата.

За сравнение кликовете при възрастова група 15-24 са около 16%, докато при тези над 45 години около 20%.

AdMonitor_Bulgaria_AGE

За генериране на по-високо CTR, фактор е и образованието на потребителите. Според доклада на Gemius 42% от хората, с по-високо образование кликват върху рекламните банери, а тези с ниско и начално едва 6%.

AdMonitor_Bulgaria_EDUCATION

Според доклада стандартните банери се запазват на пазара, като най-често използваните, в близо 83% от кампаниите, като закономерността е такава и при импресиите, които те генерират. Но при инскрийн процентите се изравняват.

CTR на стандартните банери има леко увеличение спрямо първата половина на 2015, за разлика от отношението при нестандартните. Там се наблюдава лек застой, който вероятно се дължи на банерите HTML 5, които са по-ефективни от гледна точка на по-богатия криейтив и функции call to action, които предлагат.

AdMonitor_Bulgaria_2015h2

От гледна точка на използваните устройства, най-много импресии и кликове са генерирани от компютър, но сериозно повишение има при кликовете генерирани от мобилен телефон и таблет. 22% от потребителите кликнали върху реклама, са го направили от мобилен телефон, което показва и на къде отива използването на мобайл.

Размерът на рекламните банери, също е от значение, когато говорим за импресии и кликове.

Банери с размери 300X250, са използвани в повече от половината проведени кампании, но те са и тези с най-ниско CTR. Колкото по-голям е размерът на банера, толкова по-лесно забележим е. Големината кара потребителите да кликват върху тях, от където идва и по-високото отношение клик-импресия.

AdMonitor_Bulgaria_CTR

Най-високо CTR имаме в секторите – храни и напитки, автомобили, медиен сектор.

Тенденциите, които ясно се очертават за бъдеще са в посока развитие на мобилна реклама и видео съдържание – това споделя и Веселин Ангелов, Country Manager за България. Активните усилия следва да са насочени в тази посока.

Целият репорт и повече информация може да намерите тук.Tags: , , , , ,

« « Мартин Попов с коментар след форум IAB България 2016 | Нежно попълнение в екипа на Interactive share » »

Остави коментар

*