Facebook Messenger Business: Настъпва ли нова ера в “Social-Commerce”?

Публикувана на 31.03.2015

messenger-business
Снимка: Mashable

През тазгодишното издание на F8 Facebook представи поредица от ключови разработки, които предизвикаха огромен интерес.
Все по-ясно е изразен завоевателският подход на Facebook към територия, отдавна завладяна от други два гиганта в Силиконовата Долина: Google и Amazon.

Какво представлява Messenger Business?
Един от най-гръмките анонси на конференцията бе откриването на платформата Messenger Business. Това е супер амбициозен проект, чрез който Facebook цели да промени взаимодействието на бизнеси и марки.
Чрез тази платформа процедурите при извършване на покупки онлайн – като издаването на квитанции, изпращането на имейли за потвърждение на покупката, получаването на известия за доставка, както и комуникация с клиенти – се помещават директно в инбокса на Facebook Messenger.
messenger_business-2
Снимка: Mashable

Какво от това?
Facebook въведе и друга ключова функция: възможността да се извършват плащания чрез самата платформа, както между потребители и бизнеси, така и между самите потребители. По този начин социалната мрежа се стреми да се внедри дълбоко в живота на потребителите, смесвайки сошъл, бизнес, и brand experience в едно.

Трябва ли да се тревожат Google и Amazon?
Откриването на Messenger Business оставя след себе си много въпроси, но едно е сигурно: при добро изпълнение, това би могло да промени начина, по който потребителите взаимодействат с фирми, така, както вече промени поддържането на отношенията с приятели.

Какво следва?
Дали бизнесът ще успее да интегрира тази платформа адекватно, е, разбира се, от ключово значение за успеха на този проект. Но и не само. Още по-ключово ще бъде възприятието на самите потребители. Кои ще бъдат “early adopters” и как ще реагират, ако брандовете прекрачат границата между social & sales?
Само времето ще покаже.« « Interactive Share с Google Certified Trainer | Академия за онлайн реклама: Съвети от дигиталния свят в реална среда » »

Остави коментар

*