Facebook Graph Search за потребителите и за бизнеса

Публикувана на 27.02.2013

Мисията на Facebook е да преструктурира света в по-отворено и свързано общество. Основният начин да постигне това е като даде на хората инструменти да откриват други хора, с които са свързани и имат общи интереси. Вече има повече от 1 милиард потребители във Facebook, повече от 240 милиарда снимки и повече от 1 трилион връзки между потребителите.
Наскоро Facebook съобщи, че въвежда нов начин за навигиране на тези връзки – Facebook Graph Search. Graph Search все още е в началното си развитие и е достъпна само на английски език. Първата версия на Graph Search се фокусира върху 4 основни теми – Хора, Снимки, Места и Интереси. Предстои разработване на търсене по постове, слушана музика и др.

Разликата между Graph Search и Web Search
Едно от важните неща, които трябва да се знаят е, че Facebook Graph Search и Web Search (Google, Bing..) са много различни една от друга търсачки. Web Search е програмирана по зададен набор от думи да намира най-добрите възможни резултати в интернет, които отговарят на тези думи. С Graph Search потребителите ще могат да комбинират фрази („мои приятели, които харесват волейбол“), чрез които ще откриват хора, места, снимки и други съдържания споделени във Facebook.
Друга голяма разлика от Web Search е, че във Facebook всяка публикация има своя собствена аудитория и не винаги е публична. Graph Search от самото си начало е създадена, имайки предвид поверителността на информацията, споделяна във Facebook. Улеснява намирането на нова информация, но показва само това, което може да видиш където и да е другаде във Facebook.

Facebook Graph Search за бизнеса
С въвеждането на Facebook Graph search, любопитството от страна на бизнеса нараства, тъй като новият инструмент дава и нови възможности. Graph Search ще улесни хората при намирането на продуктова страница, както и при намирането на повече информация за съответната компания.
Facebook Graph Search има няколко особено важни аспекта, с които бизнеса трябва да се запознае:
1. Препоръките „от уста на уста“ ще имат все по-голямо значение и сила.
Потребителят може да търси ресторанти, музика, дейности (общо взето всичко), като базира търсенето си по локация или харесвания от приятели ( friends’ likes). Иначе казано, потребителите ще могат да намират места, които вече са препоръчани от техни приятели чрез опцията Like, без изобщо да са провеждали реален разговор. Плюс това, те ще могат да приоритизират резултатите, в зависимост от това колко близки са им техните приятели.
2. Набирането на персонал през Facebook става по-лесно.
Най-вероятно вече използвате някоя известна мрежа за набиране на квалифициран персонал. Това, което отличава новият инструмент на Facebook от съществуващите сайтове с обяви за работа е, че може да създаде строго специфични търсения в рамките на съществуващите Facebook мрежи. Например, работодателят може да търси „служители в моята фирма, които са приятели със служители на Министерството на финансите“ или „ хора, които са били мениджъри“.
3. Повече лични данни означава, че таргетирането в рекламата може да се пресее още по-фино.
Facebook има нужда от потребителите си, за да генерира печалба. Споделяйки информация какво харесват, каква музика слушат, къде ходят на почивка, кого познават, потребителите създават специфични маркетингови профили, които са ценни за компаниите и рекламните агенции. Очаква се тези данни да станат още по-детайлни с въвеждането на Graph Search.
4. Важно за всяка продуктова страница е да въвежда пълна, актуална и точна информация, чрез която потребителите по-лесно ще успяват да откриват вашия бизнес. Това включва: името, категорията, информация в секцията „За нас“. Важно е и местоположението да е актуално, за да може компанията да се появява, когато търсенето е по място – „ хотели край Париж“, „суши ресторанти във Варна, където са били мои приятели“. Важно е да се привличат точните фенове, които да са ангажирани със съдържанието на страницата продължително.

Изводът е, че колкото повече информация имате, толкова по-лесно ще ви откриват и е по-вероятно страницата ви да се появява при търсене.« « AdWords Enhanced campaigns | Come to the Dark Side, we have football table » »

Остави коментар

*