Facebook на 10 години

Публикувана на 04.02.2014

Happy_BDay_FB

На днешната дата преди 10 години виртуалното пространство започва неосъзнатата си промяна. И преди съществуваха социални мрежи, но с появата на Facebook тяхното използване стана различно. Бащата на социалната мрежа, променила възприятията на хората по цял свят, и начина, по който те общуват помежду си, сподели на собствената си стена, че развитието на Facebook е неочаквано и за него самия. Връщайки се към миналото, Марк Зукърбърг се сеща за онези времена, когото той е бил още студент в Харвард. Чуди се как големите компании не са се досетили на направят това, което успява група от студенти в университета. Осъзнава също, че социалната мрежа се използва все още основно за забавление. Предвижда, обаче че в следващите 10 години това може и следва да се промени: „Днес социалните мрежи се използват основно за споделяне на моменти. През следващото десетилетие те освен това ще ви помогнат да отговорите на въпросите си и да решавате сложни проблеми.“

Споделяме и мнението на колегата Ангел Искрев, Social Media Marketing Expert в Interactive Share:
„И така, Facebook навърши десет! Можете ли да повярвате? Да, точно преди едно десетилетие Марк Зукърбърг стартира своята „мисия“ да промени света без изобщо да подозира, че това ще се случи. Наивно, но с много желание. Експериментално, но с много далновидност.

Десет години по-късно, никой от нас не може да си представи живота без най-голямата социална мрежа. Тя ни дава възможност да намерим позабравен приятел от училище, да се запознаем с нови хора, които се превръщат в основна част от живота ни. Но най-важното – дава ни възможност да споделяме своите емоции и незабравими моменти.
Facebook промени мисленето ни, Facebook промени света и ще продължава да го прави, защото той гледа към бъдещето – там в него 2/3 от популацията на света, която сега няма достъп до интернет, ще се свърже със света, както каза и Марк в своето послание.

Кое беше гениално? LIKE бутонът… пуснат в употреба 5 години и няколко дни след зараждането на Facebook. Този бутон се превърна във флагман на социалната мрежа. Той е начин потребителите да дадат своята положителна обратна връзка към съдържанието, което е интересно за тях.
И кое не толкова? Да коментираш е яко, да се свързваш с приятели и да харесваш техните снимки – също, но чия идея беше „Poke” бутонът? Колко от вас някога са използвали това странно създание на Facebook, което стоеше толкова неестествено и не на място до съвсем скоро? С виртуалното „сръчкване“ сякаш казваш безгласно: „Хей, иска ми се да говоря с теб, но за да ме забележиш, просто си представи, че моят пръст сръчква твоята ръка.“ С едно изключение – това нито е твоят пръст, нито ръката на човека, с когото искаш да се свържеш.”

Facebook е своеобразен виртуален феномен. Определено е трудно да дефинираме причините, довели до мащабното разрастване на социалната мрежа. Сигурно е, обаче че днес тя е тотален лидер сред останалите социални мрежи. Дали ще успее да се задържи на върха – предстои да станем свидетели.« « Нова вълна от колеги | Търси се: Account Manager » »

Остави коментар

*