E-mail маркетингът продава

Публикувана на 15.08.2011

E-mail маркетинг

E-mail маркетинг


E-mail маркетингът навлиза все повече на българкия онлайн пазар. Виждаме създаването на нови и нови онлайн магазини и повечето от тях дават възможност на своите почитатели да се абонират за е-бюлетин.

Правилната употреба на e-mail маркетинга може да даде значително отражение в продажбите на един онлайн магазин.

E-mail маркетинг можете да извършвате най-общо по 2 начина:

 • Като използвате собствена база данни
 • Като използвате партньорска база данни

Под партньорска база данни тук имам предвид списък с абонати, които изрично са дали съгласие да получават подобни съобщения. Всъщност това важи и за собствените списъци с e-mail адреси.

Приемаме, че имате база данни с е-mail адреси. Ето някои съвети как да ги използвате ефективно:

1. Филтрирайте базата данни по даден критерий

Ако имате възможност филтрирайте базите си според пола на притежателя им.
Така ще можете много ясно да определите кой тип оферти за коя аудитория са по-атрактивни.

2. Персонализирайте съобщенията си

Изпращайте персонализирани съобщения. „Здравей Иван,” преполага повече доверие у читателя отколкото само „Здравей,”. Като цяло много по-добре се приема съобщение адресирано специално до получателя. Тогава Response rate-а е доста по-добър.

3. Следете Open rate-а

Следете Open rate-a на всяко съобщение. Open rate е съотношението между отворени и изпратени съобщение. Този коефициент в огромна степен се влияе от мотото или Subject-a на съобщението.

4. Subject line – не го подценявайте

Тествайте различни Subject-и. Колкото и да е добре написано и ценно вашето съобщение, ефектът няма да е голям ако само дозина човека го видят. Затова не подценявайте Subject-а на вашият e-mail. Когато разполагате с дълъг списък получатели, добра практика е да изпратите 2 еднакъви e-mail-a, но с различни Subject-и до една десета от базата. Така обективно ще видите на кое съобщение Open rate-а е по-голям. След това изпратете съобщението и до останалите получатели като използвате по-ефективния Subject.

5. Text vs Rich HTML

Тествайте прости текстови съобщение и такива с богат html формат. Снимките в e-mail съобщенията не винаги помагат, дори напротив. Много често при първоначално отваряне на e-mail изображенията не се показват автоматично, което разваля облика на цялото съобщение и то бива затворено. И тук въпрос на проверка е дали семплият текстов e-mail няма да се окаже по-успешен от този със снимки в него. Единственият начин да разберете това е тестът!

6. Измервайте ефективността

Измервайте ефективността (продажби,брой посещения и др.) на всяка e-mail кампания. Основната цел на онлайн магазините е да реализират повече продажби. С метричните си системи те много лесно могат да измерват това. Прилагайки методите за измерване и за всяка e-mail маркетинг кампания ще даде безценна информация за оптимизация на дейността.

7. Предлагайте конкретни оферти

Предлагайте в съобщенията си конкретни оферти – цени, отстъпки, специални намаления. Поставяйте линкове директно към е-кошницата, винаги слагайте краен срок на офертата.

8. Включете интересно съдържание

Много полезно е да използвате e-mail маркетинга и като ангажирате аудиторията си регулярно с полезна информация. Затова отделяйте време за писане на статии, качвайте ги в онлайн магазина си и ги включвайте в кампаниите си. Ако успеете да свържете статиите с конкретен продукт още по-добре. Освен всичко друго статиите са ценно ново съдържание за сайта, което помага за SEO.

9. Тествайте, тествайте, тествайте

Интернет се променя изключително диманично. Предпочитанията на хората онлайн също. За да сте успешни, тествайте постоянно различни подходи, дизайни, оформления, послания.

Чрез e-mail маркетинга винаги можете да продавате повече, а цената на този инструмент е сравнително ниска. Съвети за правилно провеждане на e-mail маркетинг кампании има още много. Много от добрите практики ще откриете сами практически провеждайки e-mail маркетинг. Нужно е единствено постоянство, търпение, много тестове и не на последно място своевременни и надеждни анализи.

Успех!

За всички, които са харесали статията и намират за съдържанието й за полезно могат да разгледат пример. Ето тук можете да се запознаете с конкретно Case Study за реализирана e-mail маркетинг кампания на дигитална агенция Interactive Share.Tags: , ,

« « Пренасочване на потребителите от офлайн реклами към уебсайт или Facebook страница – Част 2 | Е-бюлетинът на онлайн магазина! » »

3 Коментара по темата “E-mail маркетингът продава”

 1. Petko Dimoff
  Aug 15, 2011

  Добър анализ на правилата в е-маркетинга. На мен лично статията ми е много полезна, но колкото и да таргетиам винаги има някой който да ми пише, че не ми е искал писмата :-) Въпреки, че вече съм автоматизирал процеса и съм обвързал имейла с facebook и Google +.
  Извода е, че ръчния (личен) имейл си остава най-успешен.


 2. […] на успешните онлайн рекламни стратегии. E-mail маркетингът се използва от различни медии – новинарски сайтове, […]


 3. […] – съвети В една от последние статии разгледах някои добри практики при използването на e-mail маркетинга. Сега ще се опитам да обобщя най-важните правила, които […]


Остави коментар

*