Dox.bg – новата услуга на Нет Инфо.БГ за съхранение и споделяне на файлове онлайн

Публикувана на 07.01.2009

Както може би вече всички знаете, Нет Инфо.БГ пусна нов уеб сайт – Dox.bg.

Нова услуга за съхраняване и споделяне на файлове стартира онлайн на адрес dox.bg. Dox.bg e обогатен вариант на настоящата услугата „Чекмедже” от АБВ Поща, но може да се ползва и без регистрация. Потребителите на АБВ могат да използват услугата със своите АБВ потребителско име и парола.

С Dox.bg дори без регистрация може да качвате и споделяте няколко файла с обща големина до 1 GB. Регистрираните потребители имат възможност освен файлове (1GB) да споделят и папки, което позволява да се сподели цялото пространство от 3 GB – уникална услуга за българския онлайн пазар.

Dox.bg - новата услуга на Нет Инфо.БГ за съхранение и споделяне на файлове онлайн

Други иновативни възможности за регистрираните потребители са 3GB пространство за съхранение на файлове онлайн, достъп до файловете от всяка точка и по всяко време, възможност за организиране чрез drag-and-drop действие, подреждане и преименуване на личните файлове и папки и др.

Услугата е първият изцяло AJAX-базиран апликейшън в българското уеб пространство и имитира работата на desktop приложение. За изграждане на интерфейса и комуникация със сървъра е използван Google Web Toolkit, а бекендът е базиран на Spring Framework. Благодарение на тази ахитектура, dox.bg предлага на потребителите си изключително удобна и бърза услуга.

Чрез dox.bg файлове могат да се споделят както с потребители на АБВ Поща, така и с потребители на всички останали мейл-клиенти. Линкът за споделяне може да бъде копиран и изпращан по имейл, чрез инстант месинджъри (skype, msn messenger, ICQ и др.) или по друг начин.

Dox.bg определено е конкурент на Tranz.it, който е собственост на Dir.bg.

Tranz.it - обмен на файлове до 1GB

Tranz.it стартира към края на Октомври 2007г. По данни на Гемиус България една година след създаването си, Tranz.it генерира около 75 000 уникални потребитекя на месец, които от своя страна правят около 420 000 импресии. Ще изчакаме известно време да видим кой от двата уеб сайта ще се посещава по-често от онлайн потребителите.

На пръв поглед параметрите на двете системи Dox.bg и Tranz.it са еднакви. И в двата уеб сайта потребителите могат да изпращат файлове с големина до 1 000 MB. За момента обаче в Dox.bg можете да съхранявате до 3 000 MB, друга разлика е това че Dox.bg е интегриран в най-използваната онлайн поща – Abv.bg. В Abv.bg можете да го използвате като услугата “чекмедже”.

Друга разлика е създаване на акаунт (профил). В Dox.bg всеки може да си използва профила си от Abv.bg. Така ще можете да имате свое онлайн пространство (сървър :) ) с възможност за съхранение на 3 GB информация. В Tranz.it няма възможност за създаване на акаунт.

Може би знаете че “чекмеджето” в Abv.bg го има отдавна, затова ми се струва че Нет Инфо.БГ по-скоро са решели да направят тази екстра достъпна до всички български уеб потребители, а не както беше до сега, достъпна само за абонатите на Abv.bg.

Тъй като тенденциите в световен мащаб са все повече онлайн потребителите да използват уеб базирани платформи и системи и в тази връзка Dox.bg е една малка стъпка в тази насока. Абсолютно сигурно е след няколко години,хората да нямат физически компютри в домовете си и на работа в които да съхраняват информация а вместо тях да използват чужди виртуални сървъри или онлайн места, като Dox.bg за съхранение на информация и така всички ние ще използваме интернет само чрез монитор и клавиатура. Разбирате ли ми мисълта? :)« « Данни за интернет трафик и аудитория за м.Ноември от Нилсън Онлайн | Нет Инфо.БГ си търсят ново CEO, има ли кандидати? » »

4 Коментара по темата “Dox.bg – новата услуга на Нет Инфо.БГ за съхранение и споделяне на файлове онлайн”

 1. ste_fan1914
  Jan 07, 2009

  Много яко сайтче с добри възмжности.
  Аз често съм ползвал bgshare.com, но много често има проблеми и точно когато ти трябва да шернеш и изпартиш голям файл не работи. А и на мен дизайн никак не ми беше симпатичен.

  Друг такъв сайт е rapidshare.com – с него не съм имал проблеми.

  Определено ще оптам с този сайт.


 2. На тия пишлемета от НетИнфо изобщо не може да се разчита. За четата на Жеглов пък изобщо да не говорим.

  Много скоро Microsoft ще предложи своята услуга space computing.
  При нея файловеje могат да се съхраняват извън компютъра някъде там горе- в космоса.
  Това вече е една грандиозна работа!


 3. MIHAIL
  Oct 19, 2009

  Искам да Ви питам за този сайт http://www.DOX.bg дали е законен и аз мога ли да го използвам т.е. да качвам определен брои текстови файлове и видео файлове без порнография и със сексуално съдържание без притеснение и страх да не ме хванат НСБОП защото аз съм притеснителен и ме е страх да не ме подозрат.


 4. minq
  Apr 28, 2010

  Съхранете безплатно вашите файлове!!!

  Може да качвате файлове с размер до 10 GB.
  Няма ограничение за общия обем на съхраняваните данни:))

  Вашите файлове ще бъдат изтрити, единствено ако не бъдат изтеглени в продължение на 60 дни.
  Това условие е напълно обяснимо имайки предвид
  ,че услугата за съхраняване и споделяне на файлове е напълно безплатна,без ограничение за общия обем на съхраняваните и споделяните данни..,което всъщност нищо не променя,вие лично може да влезнете и да смъкнете един път вашите файлове и те остават не покътнати !!!

  Ако търсите по-усъвършенствана версия=> http://www.dstorage.fr/ (най-ниските цени в този бранш) ,но сайта все още не е преведен на български …имайки предвид ниската хипотетична възмонжност,някои да се заинтересува от платен сервис
  http://www.1fichier.com
  е безплатна и сигурна услуга ..


Остави коментар

*