Community Management в България

Публикувана на 10.04.2008

Вчера вечерта бях на среща с много интересни хора, като темата беше Community Management. Инициатор на събитието е екипа на oCrew – млада компания от стари кучета, като основен виновник за срещата е Богомил Шопов.

Срещата беше много приятна и полезна. Говорихме за много неща, но разбира се най-вече за темата Community Management и как може тя да се приложи в България.

Определено Community Management би бил много полезен за всички, не само за рекламодатели, фирми, медии и въобще всички, които могат да изградят социално общество около своята марка, продукт или услуга.

Един от интересните моменти на срещата беше разговора около намиране на човек, който всъщност да движи, помага, анализира и управлява цялото community, както се казва Community Manager. Сигурен съм че да се намери такъв човек ще е много трудно, но не и невъзможно!

Какво представлява обаче Community Management?

Ето кратко обяснение от wikipedia:

Community management is the functional control of systems by communities or their representatives. It can and often does, but does not have to, include elements of community ownership, and involvement in day to day operation and maintenance. It is particularly reliant on clarity of ownership of schemes.

А казано на Български език, аз го разбирам така:

Създаване на социално общество около дадена марка, услуга или продукт. И интеракция в пълният смисъл на думата между потребитела и марката.

Тоест съдаваме общество около пример: продукт “Колички за бебета”.

Потребителите общуват по-между си и с бранда/марката, споделят своите идеи:

– какво не харесват на количката
– какво и харесват
– какво може да се промени
– идеи
– мнения
– съвети

и други. Като цялата тази информация се филтрира, анализира от Community Manager който подава цялата тази информация на марката. Която от своя страна прави продукта по-добър, по-качествен но не според разбиранията на фирмата а на потребителите. Много е важно да се отбележи, че комуникацията между потребител – марка е изключително важно, и на срещата стана на въпрос че хората които стоят зад марката/продукт трябва да присъстват със своите лица пред потребителите, и дейно да участват в това Community, да отговарят на запитвания, да дават мнения и съвети. Така фирмата не само че ще има лице в този виртуален свят, но и ще общува със своите потребители, което е една голяма крачка напред!

Общо казано потребителите създават своят продукт, по свои идеи и желания. Като всичко в крайна сметка е насочено към тях, идва и се връща към тях. Разбира се това е доста сложно, но не и невъзможно.

В чужбина и може би най-вече в USA, Community Management е нещо което е познато и използвано. Няма смисъл да се сравняваме с USA, но е хубаво да поглеждаме към тях, за да черпим идеи, вдъхновявания, модели и други.

Има още много неща, които могат да се кажат за Community Management но друг път!

Искрено искам да благодаря на Богомил и всички присъстващи, за приятната и полезна среща.

Скоро очаквайте и снимки.Tags:

« « Интернет медийната група Web Ground с нова система за управление на банери | Събиране на интернет бранша! » »

15 Коментара по темата “Community Management в България”

 1. Супер, много добре си описал срещата.


 2. Oggy
  Apr 10, 2008

  1. Sorry 4e ne sum nq kiriliza

  Pozvolete da izloja kratko opisanie na tozi veselqk Community Manager.
  Ta Community manager e stranno jivotno, koeto kato hameleon trqbva da ymee da lavira mejdy dvete partii v tozi interaction: prodavacha(proizvoditelq) i klienta.
  Negovite nai-vajni funkcii i kachestva sa:
  1. da umee da slysha( tova e mnogo trudno,priznaite). Osven tyi, tazi kleta dysha trqbva da e postoqnno mejdy horata, da ”slusha” blogosferite, platformite kato Technorati i tn, za da e naqsno adjiba otkude da ochakva propukvane i razbira se da e up-to-date sus mnenieto na aydienciqta.
  2.da ymee da reagira: toi trqbva da umee da reagira pravilno i na vreme na neshtata,koito chuva i na signalite,koito vsqka edna ot tezi dve partii podava
  3.da ymee da informira: toi trqbva da uspqva da informira tochnite hora za tochnite problemi i tochnite implikacii na tezi problemi. Tuk ima risk da ne predade vqrnata informacia, sami znaem kolko e vajno vqrnata informacia da popada tam kudeto trqbva. Ako tova ne se slychi ima miscommunication, a tyi dragi moi, moje da opleska mnogo neshta ili chisto i prosto da obezmisli negovite deistviq.
  4.da mulchi i da stoi nastrana : toi e vuv funkciata si, za da subere pravilnite internal hora sus klientite i te da produljat debata varhy suzdalata se sityacia.
  5.da produljava da izpulnqva goreopisanite tochki i osobeno purvata ot tqh ;)


 3. Svetlio Blyahoff
  Apr 10, 2008

  Като цяло одобрявам идеята на Community Management, само че за съжаление тя е почти не приложима в българската реалност. Сформирането на community в BG е точно толкова сложно, колкото и изписването на всички цифри след десетичната запетая на числото П :D


 4. bgboy
  Apr 10, 2008

  Страхотно допълнение ;)


 5. Longanlon
  Apr 10, 2008

  Не искам да съм непочтителен и да обиждам никого, но след краткият поглед, който хвърлих всичко това ми звучи като бла-Бла-БЛА.

  Т.е. може би трябва да се подобри комуникацията, да се промени начинът на представяне на това що е то CM и за какво служи.


 6. Oggy
  Apr 10, 2008

  Горкия Ти Лонганлон. Ще помисля за по-ясно обяснение на Мениджъра и неговата роля.


 7. Жюстин
  Apr 10, 2008

  мнението ми е, че не е редно на широка нога да се оповестяват такива неща, защото това е против бизнеса като цяло
  все едно лекари да си разправят как върви една операция и как им умират хората в ръцете и бъдещите оперирани да четат …


 8. Кирил
  Apr 11, 2008

  1. Апропо Longanlon, то си пише в статията, че може много да се каже, но това ще е за друг път.
  2. Жюстин видях с какво се занимаваш и че имаш доста опит. Примера със умиращите хора и Community Management е просто уникален и се надявам клиентите на abc да не се сблъскват и те със подобни мнения, когато просто говорят за уебдизайн. На мен ми беше полезно, коментара на Оggy бе също полезен. Нека бъдем градивни.
  Поздрави и успехи


 9. […] Mартин Попов […]


 10. bgboy
  Apr 11, 2008

  Ще се съглася с Кирил! Жюстин защо да не говорим за това? Нали всъщност това е интернет.Ако не говорим ние ще говори някой друг. Също така смятам че тези неща отдавна на света са известни и не намирам нищо лошо и тук да ги направим.


 11. Петьо
  Apr 11, 2008

  Аз ли съм единствения, дето се уморява да чете блог постове, писани като за роботи?


 12. bgboy
  Apr 11, 2008

  :) no comment


 13. […] С известно закъснение ще публикувам снимките от среща-вечеря организирана от Богомил Шопов на тема “Какво е Community Management и имали почва у нас” […]


 14. […] на среща на която обсъждахме различни неща свързани с Community Management и до колко е възможно такъв тип “Упраление на […]


 15. Алекс
  Apr 06, 2013

  Жалко е, че в България това е все още непознато. Лично аз работя като такъв но не в нашата родина, разбира се.
  Първо бих искал да кажа какво точно е Community Manager (управител на общност преведно според мен)е това лице което е отговорно да подържа, увеличава и в някой случай да защитава отношенията на фирмата в дигиталния свят (социялните дигитални медий, или като по познати социални мрежи) с помоща на познанията на нуждите и стратегическите планове на фирмата и интересите и нуждите на клиентите. Познава целите и действа с идеята да ги постигне.

  Неговите отговорности са
  Да слуша-Използва наличните инструменти в интернет, като блогове, форуми,
  уикита, да намери това, което хората казват за компанията
  или търговска марка.
  Отговоря: В зависимост от това, което трябва да каже, по най бързия и ефикасен начин.
  Докладва: предава тази информация на съответните области в рамките на
  на компанията.
  Свързва- една от най важните му работи е да свързва клиентите с проблеми който той самия не разбира с съответните области на фирмата.
  Обратна връзка: слушане, отговаря, информиране и свързане на
  клиенти с подходящите хора.

  Но това е само една малка част която тои трябва да изпълни.
  Community Manager е отговорен за онлайн кампанията в интернет. Той трябва да реши по какъв начин да я разпространи и каде. В някой случай е отговорен да избере стратегийте който трябва да се наложат в интернет.


Остави коментар

*