10 съвета за ефективна Facebook реклама

Публикувана на 27.05.2014

И в началото на 2014 рекламата в социалните медии остава предпочитан канал сред рекламодателите. Над 45% от тях планират да увеличат бюджетите в това направление.
Marketing-Spend-Plans-Program-2014

Положителна е и тенденцията, че и в двете търговски направления към крайни и бизнес клиенти над 50% от рекламодателите планират нарастване в своите бюджети.
Digital-Marketing-Spending-Increases-in-2014

На този фон водеща сред социалните мрежи остава Facebook, която е използвана от внушителните 91.67% от експертите.
Social_advertising_by_channel

Тук идва и поводът да ви запознаем с 10 водещи практики за създаването на ефективна реклама във Facebook.

1. Започнете с план и поставете цели
Спрете и помислете какво желаете да постигнете с нея преди да създадете вашата нова кампания. Бъдете конкретни, дефинирайте точни цели – сегментирайте кампаниите си според желания резултат – да промотирате даден пост, да привлечете нови харесвания (Likes) за вашата страница, да насочите таргетиран трафик към вашия уебсайт.
След поставянето на желани цели им задайте конкретни метрики. Заложете метричен и емпиричен измерител за всяка цел.

2. Дефинирайте вашата аудитория
Следете демографските показатели на вашите посетители. Научете повече за навиците им, за предпочитания момент за вземане на решение за покупка, анализирайте тяхното поведение на вашият уебсайт. Събирайте база данни за тях и я използвайте за създаването на Custom Audiences.

3. Използвайте отделни мобилни кампании
Не пропускайте потенциала на мобилните потребители във Facebook. Създайте отделни кампании, таргетирани към мобилни устройства, и ги сравнете със стандартните си такива. Насочвайте специфични послания към този тип потребители. Акцентирайте на мобилни приложения.

4. Промотирайте ползите, а не продукта
Не забравяйте, че Facebook е социална мрежа и хората не влизат с готово желание за покупка. Акцентирайте на ползата от вашият продукт или услуга, а не на самия него. Бъдете социални, създайте емоция.

5. A/B тествайте вашите реклами
Създавайте по повече от един вариант на вашите реклами. Експериментирайте с различни заглавия, визии и послания. Не забравяйте пунктуацията. Бъдете вариативни.
Сравнете в детайли данните от вашите тестове и ги комбинирайте в създаването на нови, по-ефективни визии.

6. Поддържайте рекламите си свежи
Бъдете креативни в създаването на рекламни послания. Акцентирайте върху различни аспекти на услугата и бизнеса си. Използвайте послания, насочени към промоции и отстъпки.
Не бъдете пестеливи, променяйте визията на рекламите си периодично.

7. Използвайте подканващи думи и “Call to action”
Бъдете близо до публиката си и я подканяйте към желаното действие. Използвайте гръмки думи, заложете на глаголи и експресивни изрази.

8. Използвайте Retargeting
Опцията за директен ретаргетинг на клиенти през Facebook е сред нововъведенията от края на изминалата 2013 г. Тя позволява на рекламодателите да „преследват“ потенциалната аудитория, която е достигнала до техният сайт или е събрана под формата на имейл контакти, или номера на профили.
Тестовете от началото на годината показват нива на конверсия, близки със сходната опция във Google AdWords. Използвайте умело този инструмент и комуникирайте успешно с хората, които вече са запознати с вашият продукт.

9. Мислете за Facebook кампаниите си, като за Search кампании
Не отделяйте маркетинга в социалните мрежи от останалите дигитални канали. Взаимствайте работещите елементи в представянето си.
Разглеждайте залаганите ключови думи и събраните за тях данни, като източник на информация за желанията на потребителя. Експериментирайте с близки до SEM посланията си.

10. „Безплатно“ е вашият най-добър приятел
Безспорно най-лесният начин да накарате потребителите да забележат вашето послание е да им предоставите нещо безплатно. Не е необходимо това да бъде конкретен продукт, може да е просто подарък или безплатна свързана услуга – транспорт, сервиз или нещо повече.

Овладейте потенциала на социалните мрежи, комуникирайте бизнеса си активно през Facebook с правилното послание пред правилната аудитория.« « Актуална прогноза на уеб трендовете | Как премина времето за увеличени продажби с Google? » »

2 Коментара по темата “10 съвета за ефективна Facebook реклама”

  1. […] Едва ли има по-добро място за реклама на даден продукт, или изобщо каквото и да било, от Facebook. Ето и защо така  смятам. […]


  2. Петров
    Dec 04, 2021

    Много полезна статия. Благодаря!


Остави коментар

*