Социалната революция, обяснена в една история за мамути, Гутенберг и лагерни огньове

Публикувана на 27.01.2011

"social
Участниците в AdForum 2011  ще се досетят за темата на този пост. Става дума за най-интересната презентация, включена в програмата на тазгодишния рекламен форум на АРА – "How will social media impact on advertising and the role of advertising agencies?" на Richard Stacy.  Темaта предизвика всеобщ инетерес и дни след събитието в онлайн пространствато се появиха множество публикации и интервюта, които цитират Ричард Стейси. Google ми е свидетел.

Тази реакция ме кара да се замисля, какво прави презентациятя на Ричард Стейси толкова успешна. Вероятно, причините са много, но две се набиват на очи – темата и подхода на презентатора.

Социалната революция е вълнуваща тема. Тя не е нова,  но e свързана с промяна и отпадане на ограничения – процеси, характерни за всяка революция. Човек няма как да остане безпристрастен, особено, когато е пряк участник в събитията.

Ще спомена петте опорни точки на презентацията:

 1. Facebook is not a form of media, it’s a tool – Противно на актуалните напоследък дискусии за силата на социалните медии, Ричард Сейси напълно развенчава Facebook като медия и я приземява до нивото на инструмент, обслужващ процесите на либерализация на информацията.
 2. Social media is not a medium of information, it’s a medium of connection and action. Социалните медии не са източник на информация, подобно на традиционните медии, с които сме свикнали. Те са носител на интеракции и действия на групи хора, организации и общности.
 3. Trust is shifting from institution to processes. Доверието в институциите намалява. Това е тенденция, която се забелязва не само онлайн. Необходимостта от прозрачност измества фокуса върху процеса на генериране на информация.
 4. Influence lives in digital spaces, not places (target conversations, not people). Доверието и влиянието са пряко свързани. Следователно, влиянието вече не е концентрирано в една институция, личност или място. То съществува в дигиталните пространства и общности.
 5. Marketing is shifting from reductive to narrative processes (fireworks to bone fires). Тази точка дава отговор на въпроса "Какво да правим когато масовата (one-to-all) комуникация не дава очаквания резултат?".  Присъствието в социалните медии не е достатъчно, за да провокира диалог с потребителите, да ги ангажира и да задържи вниманието им. Необходима е ИСТОРИЯ, и то не каква да е. Всичко за добрите истории можете да прочетете тук. (Горещо препоръчвам този пост. Той е най-четеният в блога на Ричард Стайси)

Освен вълнуващото съдържание, впечатляващ е и подхода на презентатора. Ето няколко факта, свързани със структурата и инструментите, използвани  в презентацията на Ричард Стейси:

 1. Слайдовете не съдържат нито една цифра. Не се споменават думи като: пенетрация, обхват и пр. популярни метрики, използвани като доказателство за влиянието на социалните медии.
 2. За сметка на това има много илюстрации и графики. Презентацията започна с изненадващо начало –  илюстрация на 3-4 мамута през Ледената епоха. На пръв поглед това няма нищо общо със социалната революция, но е достатъчна причина да прикове вниманието на аудиторията. Въпросният слайд илюстрира ограничителните условия на всяка епоха, в случая – студа.
 3. Запомнящи се истории и сравнения: Историята на Йохан Гутенберг е използвана, за да обясни зависимостта "съдържание – средства на разпространение" и произлизащите от тази зависимост ограничителни условия на Гутенберговия период. Следва дефиниция на социалната революция, която води до постгутенбергов период, в който средствата на разпространение на информация вече не определят съдържанието. (Ще спра до тук, за да не направя поредния преразказ.) Още едно хубаво сравнение е това на масовата (one-to-all) комуникация с фоерверки и съответния паралел – взаимодействието в социалните медии, илюстрирано като лагерени огньове. Още интересни аналогии, обясняващи социалните медии вижте тук.
 4. Не по-малко от три примера от практиката (Case Studies): P&G, Apple, Dell. (Не е изключено да са били повече.)  Всеки от случаите е показателен за една или друга маркетингова стратегия и обяснява причините за даден вид комуникационна политика и последствията от нея.
 5. И най-важното: Цялото изложение беше поднесено като една интригуваща ИСТОРИЯ, за която ще се говори още известно време.

В SlideShare могат да се намерят няколко варианта на презентацията. Този е от преди три години, но съдържа достатъчно текст, за да бъде разбираема и без коментарите на лектора.

Автор:
Ирена Петкова

Xотите быстро купить (подержанный|б у) или новый авто? Не хотите тратить впустую много время, блуждая по сотням авто-рынкам. Тогда Наш сайт специально для Вас! Интернет авто рынок предлагает Вами (подержанный|б у|) авто во всех городах. Наши автомобили ждут своих новых владельцев, которые хотят купить (продать) автомобиль выгодно, и в кратчайшие сроки. Если Вы хотите купить машину, но новый авто вашей мечты вам не по карману, автобазар предлагает подержанные авто по вполне дешевым ценам. Предлагаем Вам подержанные авто , что не означает значит, что у нас Вы сможете приобрести плохое авто. Подержанные автомобили имеет более низкую стоимость. Автобазар – поисковик подержанных автомобиль. Желаете купить (подержанный|б у|) авто на вторичном рынке? Теперь Вам нет необходимости заходить на каждый авто рынок в интернете, не нужно ехать на автобазар. Просто посещайте наш онлайн авто-базар. Теперь поиск б у fdnj стала быстрее – добавляйте понравившиеся авто в Портфель по желанию. Обратите внимание на возможность искать одновременно несколько марок или моделей авто, выбирать несколько регионов, в которых может продаваться авто. Хотите продать (подержанный|б у) или новый автомобиль? Хотите чтобы объявление было на нашем автобазаре ? Ускорьте продажу авто, сделав его VIP прислав SMS.


Tags: , , , ,

« « Дигитална агенция Interactive share е най-новият асоцииран член на IAB Bulgaria | IAB България стартира серия от събития » »

3 Коментара по темата “Социалната революция, обяснена в една история за мамути, Гутенберг и лагерни огньове

 1. Георги
  Mar 29, 2011

  Истински бисер сред глупостите дето извират!
  Има ли речта на видео някъде в Интернет?


 2. bgboy
  Mar 29, 2011

  Видео конкретно на тази презентация в Инернет няма.


 3. Irena Petkova
  Apr 07, 2011

  Презентацията на Ричард Стейси от AdForum 2011 се появи в блога му.
  http://stacyconsulting.files.wordpress.com/2011/04/sofia-22-march-2011.ppt