Свежи интернет новини !

Публикувана на 07.10.2010

Интернет новини за дигитална агенция Interactive Share

През тази година определено намирам по-малко време да пиша тук, за което се извинявам на всички редовни читатели и обещавам отново да пиша за всичко, което се случва в родното интернет пространство, за световния пазар на онлайн реклама и за всичко, което интересува и засяга темата интернет маркетинг и реклама :)

Много неща се случиха през последните няколко месеца, както в личен бизнес аспект, така и на самия пазар.

Както може би повечето от вас знаят, преди почти две години създадох дигитална агенция Interactive Share с желанието освен да развивам бизнес в тази сфера, да се опитам къде сам, къде с помощта на съмишленици/колеги/конкуренти да променим и обучим интернет пазара в България. След две години желанието и енергията ми не са се променили :) въпреки непрестанната борба със суровата реалност наречена “България”. Защото да правиш бизнес, и то стартиращ бизнес, в тази джунгла е изключително трудно, но и много интресно. Засега мога само да кажа, че нещата за агенцията се развиват добре, надявам се това да продължи така.

Успяваме да убедим, обучим и покажем реално на доста рекламодатели какво наистина представлява онлайн рекламата и как трябва да се използват абсолютно всички предимства на този вид маркетинг. Като започнем от стратегията и концепцията, преминем през криейтива и медия планирането, до създаването на уеб сайт и уеб рекламните формати, използване социалните медии и завършим с анализа и препоръките за следващите кампании.

Това, което много ми се иска да се случи, е рекламодателите да осъзнаят нуждата и предимствата от стратегически подход в интернет средата за всеки един от тяхните продукти или услуги, а не да използват 1/5 от възможностите на онлайн рекламата, и то само на кампаниен принцип! Но, всяко нещо с времето си :), виждам, че има вече няколко рекламодателя, които се опитват да правят правилно нещата, което ми дава надежди, че това, което аз и всички колеги правят има смисъл и води до реални резултати за клиента и за нас.

Скоро очаквайте нов уеб сайт на дигитална агенция Interactive Share, който освен, че ще бъде много различен от този в момента, ще съдържа много нови неща, още повече полезна информация за всички вас и ще покажем много интересни кампании, които сме реализирали за наши клиенти.

Какво се случи в родното интернет пространство през последните няколко месеца ?

Ръст в онлайн реклама и онлайн маркетинг в България

Реално всички виждат раздвижване сред интернет рекламодателите, които се опитват да оптимизират своите разходи. Някои намалиха своите бюджети и за интернет, но много други средни и малки рекламодатели успяха да помогнат на пазара да запази поне 10% – 20% ръст. Накрая на годината, разбира се, ще видим какви ще са данните, но засега това е очакваният ръст от повечето големи играчи. На провелият се през септември фестивал ФАРА в Албена обаче се видя, че повечето големи рекламни и медийни агенции няма с какво да се похвалят, когато става въпрос за онлайн маркетинг. В двете категории “Уеб сайтове и микро сайтове” и “Онлайн реклама” големият победител беше кампанията на МТел – Ники Sirf Tha Nation, реализирана от рекламна агенция DDB Sofia

Интернет кампания победител на ФАРА - Ники Surf the Nation

Признавам, че от всички ентрита това беше най-добрата кампания. Жалко е, че повечето големи рекламни агенции няма с какво да се похвалят в областта на онлайн маркетинга, тъй като те са тези, които държат големите пари в интернет рекламата. Надявам се това да се промени, но темповете, с които се развиват нещата не ми харесват, ето защо ние се опитваме да променим статуктвото на пазара и ситуацията да се промени коренно. Искаме както в USA и Западна Европа бюджетите за онлайн маркетинг да се управляват от хората, които разбират от този вид маркетинг, а това са “Дигиталните Агенции” – друг път ще влизам в подробности защо смятам, че това е правилният път !

Естествено ние от дигитална агенция Interctive Share не можем сами да променим пазара, ето защо изключително много разчитаме на всички наши колеги/конкуренти и най-вече на IAB България. Както може би повечето от вас знаят, преди 1 год. у нас се създаде сдружението с нестопанска цел “ИНТЕРАКТИВ АСОШИЕЙШЪН БЪЛГАРИЯ”. Създателите на това сдружение са 5-те най-големи уеб пъблишъри у нас – Нет Инфо, Инвестор.БГ, Дир.бг, Дарик и Економедия.

Вчера на 05.10, аз и Жюстин Томс организирахме неофициална среща на интернет бранша, на която поканихме всички основни играчи на родния онлайн пазар. Имаше хора от медия шоп, дигитални и рекламни агенции, уеб медии и студия, пийпълетрични системи, хостинг компании, рекламодатели и др. На срещата също така присъстваха и председателят на IAB България – Жанет Найденова и някои от основателите на тази организация, за съжаление не присъстваха всички други основатели на сдружението, което не говори добре за тях.

Целта на срещата беше да говорим и засегнем някои основни проблеми на интернет пазара и да обсъдим и разберем какво се случва с IAB България и какво е направено през тази 1 год. Естествено по всеобщо очакване, основната тема, по която се говореше и дискутираше, беше IAB България. Жюстин Томс е описала добре какво се случи, но ето и моята гледна точка.

IAB България

Присъстващите, а сега вече и вие, разбрахме че за тази 1 год. Управителният съвет на това сдружение си е бил поставил основна задача да успее за този кратък срок да стане пълноправен член на IAB Europe. За момента те са успяли да станат асоцииран член на IAB, като по техни думи са много близко да станат и пълноправен член. Вярвам, че това не е било лесна задача, за което искам да изкажа моите благодарности на Жанет, защото вярвам че е изразходвала много енергия и сили, това да се случи, с оглед на факта, че дори събирането и редовните срещи на 5-те най-големи конкурентни сред уеб пъблишърите само по себе е невероятен успех. Още повече, че до колкото разбрах, Жанет Найденова не работи това на пълен работен ден, тоест не се занимава само с IAB България през цялото си работно време, което е невероятен подвиг от нейна страна.

Всички се надяваме IAB България да стане скоро пълноправен член на майката – организация, за да може, както самите членове споделиха, да насочат своите усилия към развиване на самата организация в България, да привличат нови и нови членове, както в управителния съвет, така и като асоциирани членове, създаване и налагане на стандарти и правила в онлайн рекламата, организиране на семинари и конференции и т.н.

На самата среща обаче прехвърчаха много искри и мнения към сдружението, което лично за мен ясно показа, че основните играчи на този пазар се вълнуват и пряко се интресуват какво се случва с IAB България. Срещата в един момент стана много напрегната, но успяхме да запазим добрия тон и да отправим градивни и позитивни критики към членовете на Управителния съвет, като искрено се надявам те да са ги взели под внимание и скоро да видим подобаваща реакция от тяхна страна.

Срещата остави много неизказани въпроси, много нечути мнения, което предразполага към идеята да продължат да се правят такива мероприятия, в които са поканени всички направления в тази индустрия. Разбира се всички се надяваме, че тези срещи ще се правят вече от самата организация, защото всички вярваме, че тя е тази, която трябва да обедини пазара, тя е тази, която да ни убеди, че ние трябва да влезем в нея и ние да сме тези лица, които ще я управляват и които дейно ще спомагат за нейното развитие и за развитие въобще като цяло на онлайн рекламата.

Аз го казах вчера пред всички и сега пак ще го кажа, че според мен IAB България сме всички ние! Ние сме тези, които ще са основните действащи лица на тази организация. По този начин се случват нещата в чужбина, нормално е така да се случат и тук. Действащите лица на тази организация по целия свят са основните играчи на интернет пазара, защото те са най-заинтересовани този пазар да се развива с възходящи темпове!

Приключвам с тази тема, защото вече стана пак цял ферман, а и могат да се кажат още много неща :) Благодаря на Жюстин Томс за подкрепата в организацията и при самото провеждане на срещата.

Очаквайте редовно да поддържаме уеб блога към уеб сайта на дигитална агенция Interactive Share, екипът на агеницята ще се старае често да ви споделя всичко най-интересно от родното интернет пространство!« « Кои бяха най-активните рекламодатели онлайн през първото полугодие на 2010? | На гребена на вълната » »

6 Коментара по темата “Свежи интернет новини !

 1. Най-сетне нова статия. Откога чакахме… :)


 2. bgboy
  Oct 07, 2010

  Надявам се статията да ви е харесала и разбира се да я коментирате тук :)


 3. Angy
  Oct 07, 2010

  Много ми се иска Агенциите да започнат да работят като теб, а не само да разчитат на ” подарени ” договори от вън. Като рекламодател, срещам изключително рядко фирми с твоят професионален подход вразбирането на потребностите и спецификата на продуктите за които е предназначена кампанията.


 4. bgboy
  Oct 08, 2010

  Angy благодаря за думите ти :)


 5. Баба Яга
  Oct 14, 2010

  Само една малка забележка – маркетинг и реклама не са синоними, а са две различни неща. Не е лошо да задълбаеш малко и в тази насока – не е редно хора, които не знаят какво точно е “маркетинг” да ти обясняват как “се прави интернет маркетинг”. За съжаление в България този бранш е, както ти казваш, “джунгла”, точно защото по-голямата част от хората, които работят в него не знаят какво точно представлява маркетингът.. което е и една от основните спънки. В един момент силното желание не е достатъчно, за да продължиш напред – зад практиката трябва да стои една сериозна доза теория, особено когато става въпрос за неща, за които хората учат по 4-6 години в университет..


 6. bgboy
  Oct 14, 2010

  “Баба Яга” – съгласен съм с вас, че използването на думите “маркетинг” и “реклама” в статията изглеждат повече като синоними, отколкото като две различни материи! Обещавам в следващите статии да правя разграничение между двете неща. Благодаря за коментара!


Остави коментар

*