Реклама във Facebook и съвети за една успешна интернет рекламна кампания

Публикувана на 02.02.2009

logo-facebook

За тези от вас, които не са запознати, популярният сайт Facebook предлага от доста време възможността да се рекламира на неговите страници.

Кратък обзор на основните форми, под които бихте могли да рекламирате във Facebook:

 • Текстова реклама, състояща се от кратко заглавие, описание и лого в размер до 110х80 пиксела
 • Банери 160х600
 • Страници, посветени на вашата марка

Възможностите за заплащане, които тази платформа ви предлага са 2: заплащане на клик или на показване на вашата реклама. При реклама на клик, минимумът е 0.01$, а при реклама на 1000 показвания той е 0.10$.

Кое от двете е по-ефективно, кое от двете отговаря по-добре на вашите цели, е изключително зависимо от посланието, което искате да предадете на своята аудитория. Аз лично работя от 6 месеца с тяхната рекламна площадка като най-големия рекламодател на текстови реклами, и до момента, за мен, ефективността на заплащането на клик е по-голяма от колкото на показване на рекламата. Причината за това си обяснявам с факта, че подобни сайтове, реализират огромен брой импресии дневно и в този смисъл е въпрос на чиста математика колко ще платите за един клик или за 1000 показвания. Факт е също така,
че рекламите, при които съм плащал за показване, винаги са имали по-голям брой импресии от тези на клик. Това разбира се е в интерес на Facebook.

Важно е да отбележа, че моята цел винаги е била да реализирам максимален брой посетители и кликове.

Всеки рекламодател, който би искал сам за себе си да разбере кое е по-изгодно, би могъл да направи това едва след като проведе няколко теста със двете възможности. Функцията, която би могъл да използва за да разреши това уравнение е следната:

Пример:

Вашият дневен рекламен бюджет е 50 долара.

Опция на клик: нека предположим че изберете 10 долар цента за вашият максимум на клик. На ден бихте могли да реализирате 50/0.1 = 500 посетителя на вашият сайт или страница в Facebook.
Важно е да се отбележи, че тук няма значение колко пъти е била показана вашата реклама. Това може да означава, че само след около 200 000 показвания вашяит бюджет за деня е свършил.

Опция на показване: нека отново предположим че изберете 10 долар цента като максимум, който сте готови да платите за 1000 показвания на вашата реклама. Тук важи точно обратното на описаното за рекламата на клик.

А именно: Със бюджет от 50 долара и 0.10 цента за 1000 показвания, вие ще реализирате 500 000 показвания. Това обаче не означава, че ефективно са ви посетили 500 потребителя. Това може разбира се и да означава, че са кликнали 1000 посетителя. При този случай вие сте спечелил във своя избор да рекламирате, заплащайки за показване на рекламата, не на клик върху нея.

Бих искал отново да подчертая, че вашият избор наистина зависи от целта на рекламната кампания.

В Белгия, където аз работя, за да публикувате банер реклама на страниците на Facebook, трябва да се обърнете към Microsoft.
Симпатягите от Microsoft,които успяха да спечелят битката с още по-големите симпатяги от Google за рекламното пространство в Facebook, са именно тези, които отговарят за банер позициите. Предполагам, че това е така и във България.

Какво ви предлага Facebook като инструменти за по-целенасочено таргетиране на вашата реклама?

Предполагам за никой не е тайна, че подобни сайтове разполагат с огромно количество информация, за това кои сме ние, какво харесваме, къде пътуваме, какъв език говорим, дали сме в отношения с някой, години, пол…

Веднъж рекламирах за мой клиент, сайт за запознанства, и трябваше изрично да таргетирам хора, които не са задали в своя профил, че са във отношения със някой. Това показва, че все пак има там някой от другата страна на жицата, който следи за качеството на рекламата и т.нат. user experience. Не е много етично да предлагаш на някой да си намери приятелка, когато той току що е публикувал снимки от меденият си месец…

И така, Facebook предлага следните инструменти:

 • възрастова група
 • пол
 • ниво на образование
 • социален статус ( женен, омъжена, сам(а), сгоден(а).. )
 • интересува се от жени/мъже

Любопитен факт е в момента на писане на тази статия, вие можете да достигнете до над 150 000 българи, членове на този сайт.

Тук е важно да се отбележи, че според целите на вашата кампания, таргет групата ще бъде много по-малка от 150 000, но това разбира се е за ваше добро. Съгласете се, че не е логично да рекламирате нова авто-каско застраховка на хора под 18 год. ( < 134 000 ) След като вашата реклама е онлайн, вие разполагате със статистика за това колко пъти е била показана вашата реклама ( дори и да плащате на клик ), и колко заплащате за клик/показване. Facebook, също като Google, се стреми към едно оптимално преживяване за своите потребители и изчислява цената, която заплащате във функция от няколко фактора:

 • популярност на рекламата ( това колко посетителя са кликнали на нея, независимо от модела, по който заплащате )
 • стойността на вашият максимум на заплащане
 • нещо, което Google не предлага: посетителите имат опцията да гласуват за вашата реклама в позитивен и негативен смисъл. Те биха могли да я одобрят като интересна и свързана с техните интереси, или точно обратното. Реклама, която твърде много е била гласувана като негативна, бива оскъпена или спряна от администраторите. Имал съм 2 подобни случая :)

В този смисъл, вие можете да заплатите цена, по-ниска от максимума, който сте задали.

Дали да рекламирам във Facebook? Про и контра:

Про:

 • потребителите на подобни сайтове са хора с мнение, хора активно общуващи по интернет и с разностранни интереси
 • потребителите на подобни сайтове са също така хора, със повече от средни умения в областта на интернет
 • социалните мрежи като Facebook предлагат една изключително силна форма на реклама, позволявайки ви да ангажирате своите евентуялни клиенти по един интерактивен, модерен и силно таргетиран начин
 • в случай, че вашата реклама допадне на посетителите, вие имате огромният шанс да спечелите много повече от просто едни 1000 посетителя.
 • името и марката ви биха могли да достигнат до още по-голям брой заинтересовани потребители, в следствие на реклама от уста-на-уста, коментари и мнения, които много хора ще прочетат за вас

Успешни примери за ангажиране на аудиторията чрез този интересен интернет маркетинг канал са страниците на световни марки като Хайнекен, Карлсберг, Найк…

Контра:

 • нееднократно биват социалните мрежи отхвърляни като канал за генериране на продажби. Според мнозина, хората, които са онлайн за да общуват със своите близки и приятели, не са особено заинтересовани от това да купят нещо точно в този момент
 • съществува риска при некоректно или неправилно комуникиране на вашето послание, бизнесът ви да пострада повече, отколкото би спечелил

Неуспешни примери за присъствие в подобни сайтове е например Wall Mart, който има доста страници на хора, които не са особено очаровани от тях.

Преди да решите да използвате възможностите за реклама, които Facebook ви предлага, е важно да си зададете следните ключови въпроси:

 • Каква е целта на моята реклама? Да комуникирам нов сайт/ услуга чрез максимална видимост на рекламата или специфично таргетиране на тесен кръг хора?
 • Какво ще напиша в рекламата? Изключително важно е вашето послание да бъде достоверно и атрактивно за потребителите. Евтино и лъжливо послание би могло да генерира по-голям интерес за по-кратък период, но… !
 • Какво се случва след като потребителят е на моят сайт? Това е въпрос, който много от рекламиращите почти не си задават. Убеден съм, че няколко десетки приятели от този блог биха се подписали с две ръце, че това е така

Нека погледнем тази последна точка в детайл:

Вие искате да рекламирате нова авто-каско застраховка, която според вас наистина е поне два пъти по-добра откъм условия спрямо конкурентите ви.

На пръв поглед, най-лесното което бихте могли да направите е да изпратите посетителите от вашата реклама към основната страница от вашият сайт,където те биха могли да се запознаят
със всички ваши продукти, понеже вие наистина вярвате, че си заслужават. Тук посетителя се чувства объркан, защото той очаква авто-каско информация.

Представете си обаче, че предложите модул, който да позволи на посетителите ви да изчислят своята застраховка при основните конкуренти и да сравни резултатите със вашето предложение.
Опцията да предложите и безплатна оферта, без ангажимент за закупуване, както и безплатна информативна брошура за вашият тъй интересен продукт е абсолютно задължителна!

Сега посетителя вече е имал огромна полза от това свое посещение и дори да не реши във този момент кое е най-добро за него, той (най-вероятно ) ще се сети за вас, когато трябва да закупи своята застраховка.

Още повече, че вие сте получили неговите данни в своята база данни ( той сам ги е въвел при изчислението на своята застраховка ) и това е един добър шанс за вас, чрез добре премерен емайл маркетинг,
отново да се свържете с вашият потенциялен клиент в удобен за това момент.

В заключение, нека отново насоча вашето внимание към това, че една интернет рекламна кампания не започва и приключва със чисто и прост пускане на реклами във най-големите рекламни площадки.

Вашата УСПЕШНА интернет рекламна кампания започва със въпросите:

 • Как бих могъл да съм полезен на своите посетители, как бих могъл да улесня техният избор?
 • Какво им предлагам повече от моите конкуренти?
 • Отговаря ли моят уебсайт на изискванията за навигация, бързина, коректност/годност на информацията, опции за контакт ?
 • Каква е моята цел със тази кампания: продажби, брой посетители, генериране на данни и мнения на потребителите ?
 • Какво ще направя със тези данни след като кампанията приключи?
 • Колко продажби съм способен да обслужа на едно качествено ниво ?
 • Дали рекламирам в подходящото време ? ( много хора планират своите летни ваканции още от зимата, дали да им предложа по-добри условия ако резервират рано ? )
 • Дали рекламирам на подходящото място ? ( отговарят ли посетителите на Facebook на критериите за ‘потенциялен клиент на авто-каско застраховка’ ? )
 • Способен ли съм да променя стратегията на реклама в процеса на рекламиране, ако проличи, че резултатите не са задоволителни? Какви са другите ми опции ?

Вашата УСПЕШНА интернет рекламна кампания завършва със въпросите:

 • Генерирах ли заложеният брой продажби/посетители ?
 • Детайлно проучване на статистиките на вашият сайт, за да още по-добра информираност относто какво вашите посетители са прегледали най-много/малко, откъде са дошли най-много(малко) продажби/посетители..
 • Извод от рекламната кампания и проследяване на потенциялните клиенти с техните данни за постигане на още по-добри резултати

Очевидно е, че подготовката на една рекламна кампания в интернет е изключително важна. Според много световни експерти в тази област, добрата подготовка и използването на правилните инструменти е почти сигурна гаранция за успех.

В България има не малко интернет рекламни специалисти, които биха могли да ви помогнат да постигнете желаният успех в онлайн пространството. Аз лично препоръчвам силно да се обърнете към някой от тях преди да започнете.

Съветите, които един интернет маркетинг експерт би могъл да ви даде, ще допринесат огромна полза за вашият бизнес. Интернет рекламата е много силен инструмент за достигане на вашите потенциални клиенти в точният момент, на точното място!

Възползвайте се от възможностите, които този начин на реклама ви предлага!

Очаквам с интерес вашите коментари и мнения, във връзка с тази публикация!

Автор на статията:

Огнян Попов
Traffic & Support
Testnet Online Advertising

Реализирайте и вие своята успешна кампания във Facebook! За всякакви въпроси можете да се свържете с нас.« « Обучение: Рекламни и маркетинг кампании в интернет – Кризата го налага | Среща на бранша » »

31 Коментара по темата “Реклама във Facebook и съвети за една успешна интернет рекламна кампания

 1. Tsanev
  Feb 03, 2009

  Само искам да отбележа, че съм очарован от точността и детайлността на статията. Това без съмнение беше един от най-подробните и изчерпателни постове в нишата от български автор, които съм чел.

  Продължавай добрата работа!


 2. Peko
  Feb 03, 2009

  Очаквам с нетърпение следващата публикация от същия автор. Изключително интересно четиво. Много добре структурирано и поднесено.


 3. Stefan Rusev
  Feb 03, 2009

  Много добра статия. Както обикновенно точно и подробно.

  Бих искал да добавя, че за да реклемираш в соц. мрежи като facebook освен споменатите варианти за плащане на клик и имресия според мен е важно и да имаш профил и да общуваш със хората. Само банер според мен няма да е достатъчно да се ангажират хората. Добре е да се общува с хора с подобни интереси или които търсят подобна информация.

  А най-ефективният вариант е комбинация.

  Ако може да споделя, аз работя по варианта с профила и общуването със “свързани” с моя профил хора. Дори съм направил група на услугата, която предлагаме, в която всеки може да се присъедини, пише и споделя.

  Междудругото в последния брой на в. Капитал имаше цяла статия за соц. мрежи и като лидер беше споменат facebook. В нея се говореше, че соц. мрежи реализирали малко приходи и в резултат на това щели да се търсят допълнителни подобрения и нововъдения за да се увеличат приходите от реклама.

  Това допълнително показва, че хората ще развиват тези медии и конкретно facebook.


 4. Oggy
  Feb 03, 2009

  Blagodarq za dobrite mneniq, kolegi!

  @ Stefan: Absolutno si prav 4e kombinaciq mu e maikata. Trqbva da se probvat razli4ni formati, razli4ni kanali i metodi, za da se ustanovi koi e nai uspe6niq. Tuk mu kazvame ROI, Return on Interaction :)

  Interesno mi e kak 6te se razvivat tezi mreji otsega natatuk, prav si 4e mojem da o4akvame promeni :). I te sa hora, i te obi4at parite hehe :)

  Pozdravi!


 5. Албена
  Feb 03, 2009

  Супер полезна статия, благодаря!


 6. Tihomir Stefanov
  Feb 03, 2009

  Много добре написано и полезно, ако в инструментите освен всичко имаха и филтриране по интереси щеше да е супер за рекламодателите.


 7. Колко е хубаво, когато нещата се пишат от хора с опит. Браво адаш !

  Само един въпрос :

  Реклама, която твърде много е била гласувана като негативна, бива оскъпена или спряна от администраторите.

  Какво според теб е вероятността, това да бъде причинено от конкурентна фирма ?


 8. Oggy
  Feb 03, 2009

  Интересен въпрос, не се бях замислил :). Наистина се опасявам, че в случая със Facebook те нямат особен контрол над тези гласове, били те от потребителите или от злонамерени човечета. Досега не съм имал случай на съмнително увеличение в броя кликове, но никога не е късно хехе. Тук таргет групата може да достигне 1.3 млн потребителя и ми се струва доста трудно да повлияеш негативно на една кампания. Все пак благодаря за интересният въпрос, ще имам по-сериозно в предвид подобни явления :). Поздрави и на Теб адаш, за всичката информация, която си споделил с нас! Ще се радвам да се запознаем, има за какво да побъбрим ми се стува :).


 9. […] в блога за интернет маркетинг, се появи един чудесен пост озаглавен : Реклама във […]


 10. И на мен ще ми е много кеф да се запознаем. btw благодарение на твоята статия се зарибих и пуснах тестова реклама във FB. Днес клъвна яко. Дължа ти и голяма почерпка, защото клиента вече е факт ! Yes ! :-)


 11. Oggy
  Feb 04, 2009

  Това да се чува, ще ти пратя фактурата по пощата :)))


 12. Вал
  Feb 06, 2009

  Публикацията чупи…!

  Смятах да напиша някой неща но, самото оформяне на interactive-share.com ме отказва.

  Много смело напред!! Влезнах през facebook и нищо общо.

  Радвам се като видя че някой действа смело, щото ми писна от рекламорателите тука. Те не вкарват култура.

  Keep it up


 13. Oggy
  Feb 06, 2009

  Vinata za kulturata na reklamodatelq e i na6a. Znam, 4e boli da se kaje, no e vqrno. Zamislete se nad tova, produljavaite da vqrvate, 4e vseki razgovor ima zna4enie, i rano ili kusno 6te my svetne lampi4kata na reklamodatelq za kakvo ide re4. Kakto e kazal naroda, ako ne postroi6, nqma kak da go vidqt. Ako ne im obqsni6, nqma kak da razberat, v na6iqt slu4ai.


 14. Вал
  Feb 07, 2009

  Не Оги, няма вина и никой не е виновен. Има свършена работа и вдъхновяваща работа. Но си прав за това.. Ако накараш един, останалите ще го последват. И това е основния стимул да желаеш да направиш от най-кофти продукта послание, общност и репутация, а да не се отказваш в момента в които разбереш клиента или прочетеш брифа.


 15. неви
  Jun 05, 2009

  Здравейте ! Супер материали има в този сайт ! Браво :) Имам въпрос – нужна ли е регистрация или разрешително за дейност – онлайн реклама, имам фирма, която е с дейност реклама и търговия. Предстои ми да правя онлайн каталог ! Ще се радвам, ако ми помогнете с отговор или мнение :)
  Който може и има представа от подобни каталози, нека драсне някой ред на frateto@abv.bg
  Мерси :) !!!


 16. Oggy
  Jun 07, 2009

  Здравей Неви, за да рекламираш във Гугъл или Фейсбук нямаш нужда от фирма. И успех с каталога, дано този, който ти помогне знае какво прави :) При всички положения можеш тук да зададеш своите въпроси и ние ще се опитаме да ти помогнем с каквото можем.
  Поздрави!


 17. tommy
  Jun 10, 2009

  Невероятно просто и точно обяснено. Радвам се, че може да се черпи информация от такива хора, който имат опит зад гърба си. От скоро посещавам сайта и съм много приятно изненадан от информацията, която намирам тук. Ще следя постовете редовно пък може да прихвана нещо и аз :)


 18. Oggy
  Jun 10, 2009

  Благодаря Tommy, ето още нещо полезно за теб: http://www.promociq.bg/promoclick.php?a=136&b=0

  линка не работи ;) дава 404


 19. Oggy
  Jun 10, 2009

  и оше нещо: използвай alt tag-а на картинките в сайта си. аз лично определено бих ти препоръчал по-малки или въобще по-малко картинки. Иначе така ще се скъсаш от правене на картинки, повярвай ми, имам доста опит със сайтове за промоции :)


 20. tommy
  Jun 15, 2009

  Благодаря за съветите, ще са ми от полза.


 21. Teo
  Jun 19, 2009

  Много благодарности, Oggy, за статията която си написал.


 22. striker
  Aug 18, 2009

  Браво! Поздравления, чест и почитания за публикацията! От няколко дни се ровя в нета и търся нещо подобно…
  Безспорно FB е най-масовата социална мрежа, но на мен лично понякога ми идва прекалено социална.
  Ако не сте посещавали LinkedIn – препоръчвам ви я! Страхотна мрежа за професионални контакти. Нямам представа дали там може да се рекламира – ще проверя, но нивото определено е доста високо.
  Оги, още веднъж благодаря за съветите!
  Striker


 23. Иво Илиев
  Sep 26, 2009

  Много изчерпателна и полезна статия. Рядкост са напоследък. Благодаря на г-н Попов и Interactive Share!


 24. Oggy
  Sep 27, 2009

  Blagodaria na vsichki za mneniata!

  @Striker: LinkedIn su6to sum probval ama kakvi ceni za reklama imat, zabolqva me lqvata surde4no-sudova oblast :)) Vqrno e, posetitelite sa ot drug sort, taka 4e veroqtno i tam si zaslujava da se probva. Po lichni nabludeniq vijdam samo ogromni reklamodateli kato banki i auto-sektora. Moje da drasna nqkoi dryg red za reklamata v LinkedIn tezi dni :)

  Pozdravi i uspeh na vsi4ki s va6ite internet na4inaniq!

  Cheers,
  Oggy


 25. smilie
  Sep 08, 2010

  Чудесна статия, благодаря!
  Имам един въпрос:
  Възнамерявам скоро да пусна тестова реклама във фейсбук, но не ми е много ясна частта с максимална цена за клик. Самата платформа предлага да се заложи цена между 0.9 и 0.11 цента при минимална разрешена 0.01цент, но от какво зависи колко ще е?


 26. tedi
  Feb 05, 2011

  Ne moga da razbera,dali e riskovano da se plashta za reklama i kakva e garanciata,che klikvaniata ,shte badat samo ot potrebitelite,a ne na tezi, na koito e plateno?
  Vse pak te imat goliam interes,da ima kolkoto se moze poveche klikvania na saita?
  Blagodaria predvaritelno za otgovora,koito mnogo me pritesniava!


 27. Здравейте, tedi.
  При CPC/cost per click рекламата се заплаща цена за клик. Този вид реклама се използва най-вече когато целим конкретно действие от страна на потребителя. Спрямо целите на кампанията и целевата група на рекламодателя имаме възможност да таргетираме прецизно и за разлика от останалите комуникационни канали, резултатите в интернет могат да се измерят в пъти по-прецизно.
  Ако става дума за CPM банер реклама, то при нея целите са изграждане на познаваемост на марката от страна на потребителите и позитивен имидж.

  При всички онлайн комуникации таргетирането, измерването на резултатите и аудиторията са в пъти по-точни от класическите средства за масова комуникация.


 28. Веселин
  Apr 21, 2011

  Здравейте, имам един въпрос аз си направих такава реклама в facebook и върви доста добре. Преди да започна симислих че и аз ще получавам нещо от този вид реклама но от прочетеното по-горе не мисля че ще стане това така ли е?
  Също така ако искам да спра кампанията какво трябва да направя ?
  Благодаря предварително.


 29. Рецепти
  Jun 25, 2011

  Зависи каква е рекламата, какви критерии задавате. Платформата сама определя минималната цена за клик.


 30. Изключително изчерпателна и полезна информация. Благодаря, г-н Попов!


 31. ARadkov
  Mar 13, 2013

  Въпроси: след изстичането на кампанията автоматично ли спира, как да платя и ,защото не намирам начин да направя това. Мога ли да изтрия кампанията от докладите?
  Благодаря!


Остави коментар

*