Онлайн реклама в Европа – отчет на IAB Europe

Публикувана на 17.09.2009

Отчет на iab europe за онлайн рекламата в Европа

С известно закъснение, публикувам отчета на IAB Europe за разходите на онлайн реклама в Европа за 2008, както и прогнози за следващите няколко години.

Както може би знаете, IAB Europe е европейската организация на интернет бранша. За да не интерпретирам какво представлява тази организация, копирам директно от техният сайт, думите с които определят целта на организацията:

IAB Europe is a federation of national Interactive Advertising Bureaux (IAB) across Europe. Its mission is to promote the growth of the interactive advertising markets on behalf of its clients and national members. Supported by every major media group, advertisers, agency, portal, technology and service provider, its voice represents the interest of more than 5000 company members. IAB Europe coordinates activities across the region including public affairs, benchmarking, research, setting standards and best practices.


Ето и самият отчет за 2008г.

Само няколко думи ще спомена за отчета. Ясно се вижда, че в Източна и в някои държави в Централна Европа, все още лидера след рекламните формати е “Банер рекламата”, докато в развитите държави (Западна Европа) се набляга най-вече на “Search рекламата”. Тенденциите са, че рекламата на клик в близките няколко години ще има най-голям ръст, след нея на второ място са така наречените “classifieds” – това са реклами в сайтове като Mobile.bg, Imot.bg, Catalog.bg, Goldenpages.bg, Yellowpages.bg.

Най-висок ръст в онлайн рекламата е в държавите, които не са в списъка ТОП 10, тоест по-малките пазари, това е логично защото уеб пазарите като тези на Англия, Франция и Германия, са много развити и отдавна използвани от рекламодателите, докато уеб пазар като нашият тепърва се развива и тепърва рекламодателите ще инвестират повече в уеб реклама.

Това което е интересно е, че отчета на IAB Europe много ясно прогнозира, че по време на криза, рекламодателите ще използват по-скоро познатите рекламни формати от колкото нестандартни и интерактивни форми на уеб реклама. Тоест за пазар като България, основният рекламен формат е банер реклама по модела CPM и рядко рекламодателите ще рискуват да използват друг формат, който все още не е доказан, като например социални медии, онлайн видео, мобилна реклама. Все пак по време на криза рекламодателите усилено залагат на ефективност и възвръщаемост на инвестициите ROI, нещо което може да се постигне основно с Performance реклама, това ясно се вижда и на нашият пазар. Бюджетите по модела “Цена за един клик” се увеличават драстично за сметка на другите уеб инструменти.

В заключение искам да споделя с вас една новина: Основите на IAB България се поставят на 7 октомври. По време на Webit – изложението за интернет бизнес и маркетинг, което ще се проведе в София между 7 – 8 Октомври, ще се проведе дискусия “IAB Bulgaria – възможности и предизвикателства”. По време на тази дискусия се предполагар че ще бъдат поставени основите на IAB Bulgaria!

Аз лично подкрепям тази идея, и се надявам най-накрая IAB Bulgaria да се създаде, защото нашият пазар определено има нужда от подобна организация. Искрено се надявам обаче всички хора работещи в областа на онлайн маркетинг и реклама у нас, да са на едно мнение за тази организация, и по-важното е да имат единен поглед за нейната структура и за ролята и на пазара. Защото от проведените разговори до сега с много хора на нашият онлайн пазар, оставам с впечатления че на повечето от тях не им е ясно какво представлява IAB, каква му е структурата и ролята. Но смятам че това ще се промени, стига да се създаде тази организация и да се избере президент, който знае какво иска и как да го постигне, естествено като има нужната подкрепа от всички членове на организацията.

Всичко това ще си проличи на конференцията Webit. Ще се видим там :)« « Рекламирате онлайн…, а ефект има ли? | Въпроси и Отговри относно IAB Bulgaria за в.Капитал » »

3 Коментара по темата “Онлайн реклама в Европа – отчет на IAB Europe

 1. Justine
  Sep 17, 2009

  не вярвам все още лесно да се създаде IAB България, а и е доста скъпо, на фона на кризата … основи все пак могат да се положат

  въпреки доклада днес IAB излиза и с новината, че “Display ads grew 6.5% in the first six months of 2009, according to TNS Media Intelligence”

  :)


 2. Top 100 reklamodatelitе в US, predstavlqwashti 41% ot wsichki razhodi za reklama, sa prenasochili $1 billion kym web reklama.
  iztochnik:
  http://www.techcrunch.com


 3. Дали има подобен доклад за 2009-та година?


Остави коментар

*