Наръчник за онлайн реклама от User Media

Публикувана на 20.03.2010

Наръчник по интернет реклама и интернет маркетинг

Преди няколко дена, най-новата рекламна мрежа на българският пазар – User Mediа, публикува наръчник по онлайн реклама. Интернет наръчника е изключително интересен, и определено смятам че би бил полезен не само на хора тепърва сблъскващи се с термините “интернет реклама” и “интернет маркетинг”, но горещо го препоръчвам и на всички колеги от бранша. Вярвам че всеки ще намери нещо полезно за себе си в този така наречен “наръчник”, който спокойно може да бъде публикуван и като книга, с оглед броя на страниците. С гордост мога да споделя, че уеб блога на дигитална агенция Interactive Share играе ключова роля като източник на ценна и важна информация за българският интернет пазар, в този “наръчник”.

Изключително много се радвам, че се създават подобни материали, които ще помогнат на много млади хора, решили да навлезат в средите на интернет рекламистите. Независимо дали сте от онлайн медии, дигитални агенции, уеб студиа, рекламни и медийни агенции, онлайн пийпълметрични системи, медия шопове и т.н. този материал ще ви бъде полезен. Подкрепям всички хора, които са решили да споделят своя опит в областа на интернет маркетинга.

За момента в България, няма качествено образование в сферата на уеб маркетинг и уеб реклама. Единствените места, където може човек да научи нещо са платени курсове и обучения, които се правят от няколко фирми, като например eFlag, Diteramb Consult и M3college. До колкото ми е известно, в Нов Български Университет има подобни лекции, но не и образование. Скоро обаче в Нов Български Университет, ще има магистратура по Интергрирани маркетингови комуникации, където ще има и лекции, които засягат онлайн рекламата.

Само да спомена, другата седмица за всички желаещи, екипа на дигитална агенция Interactive Share ще проведе курс по интернет маркетинг и реклама със съдействието на Дитерамб Консулт. Побързайте защото местата са на привършване :)

Да се върна на темата: за сега държавата не прави нищо в насока качествено образование в областа на интернет (интернет маркетинг, интернет реклама, уеб дизайн, уеб програмиране и т.н.). Ето защо ние, хората които представляваме бранша сме длъжни да помогнем с каквото можем на младите хора, които искат да работят в него. По този начин освен, че помагаме на тях, реално помагаме и на себе си, защото тези хора след това ще работят в нашите фирми и какво по-хубаво от това, кандидатите за работа да имат академичен опит в дадената сфера.

Принципно организации като Българската Уеб Асоциацията и Interactive Association Bulgaria (IAB Bulgaria) също трябва да помагат на бранша, като организират подобни семинари и курсове, но не само за младите кадри, но и за рекламодателите които също имат нужда от повече знания в областа на онлайн маркетинга. За добър пример ще дам, уеб агенция ABC Design&Communication които организират семинари за рекламодатели, като всеки семинар е насочен към определена бизнес ниша. Естествено дейно участие в тези семинари има Жюстин Томс, която смело мога да твърдя е човека с най-голям принос за развитие на българската онлайн реклама. Тя е автор на няколко книги за интернет маркетинг, основен инициатор и организатор на конкурса БГ Сайт, автор на десетки статии и т.н. Пазара има нужда от подобни хора, които искат да помогнат за неговото развитие.

Но аз съм оптимист и вярвам, че всичко ще се случи в най-скоро време. А вие врявате ли, че нещата ще се променят в положителна насока? С това не казвам, че нещата не се развиват добре, по скоро искам да попитам, дали мислите че може още по-бързо да развиваме българският пазар и той наистина да достигне капацитетите, ефективността и реалноста на западните ни колеги?« « Данни за класация на уеб сайтове според Гемиус България за 12.2009г. | Профил на дигитална агенция Interactive Share в SlideShare.com » »

3 Коментара по темата “Наръчник за онлайн реклама от User Media

  1. Krasimir Stefanov
    Mar 20, 2010

    Похвално е най-малкото което може да се каже.
    Браво на UM, че са се хванали и са направили този Наръчник.
    Използвам момента да покажа и нещо което сътвори нашият якип преди около месец – рекламен калкулатор.
    http://moreto.net/adv.php?cal=1
    Едва ли сме “открили Америка”, но мисля, че би бил от ползва за хората правещи първи стъпки в интернет рекламата


  2. bgboy
    Mar 20, 2010

    Краси, определено вашият калкулатор е много добър, изключително лесно и бързо, можеш да видиш всички параметри нужни за един медия план, чрез помоща на вашият калкулатор. Упсех !!!


  3. Justine
    Mar 21, 2010

    Марто, Симион, благодаря и на двама ви! :)
    Поздравления и успех!


Остави коментар

*