Кои бяха най-активните рекламодатели онлайн през първото полугодие на 2010?

Публикувана на 19.08.2010

Кои са най-активните рекламодатели онлайн

Трудно е да се каже дали прогнозите за онлайн пазара се сбъдват, тъй като тази година, за разлика от предни, не бяхме свидетели на изказвания за бурни ръстове, увеличение на дела на онлайн рекламата в общия рекламен микс и смели прогнози. Общо взето всички бяха по-сдържани.

Дали успяват да реализират своите таргети знаят само отделните участници в бранша – онлайн медии, рекламни и дигитални агенции, медиа шопове, рекламни мрежи – но как се справя като цяло пазарът няма голяма яснота – няма и да има, докато IAB България не започнат да функционират като истински IAB. И няма да се изморим да го повтаряме.

В желанието си да следим развитието на онлайн пазара в продължение на шест месеца екипът на агенцията ни ежедневно следеше кой, къде и как рекламира онлайн. Забелязахме някои нови рекламодатели, други добре познати стари, но с увеличено присъствие онлайн, като цяло по-разнообразно и атрактивно. Какво точно се случва след визуализацията на банера и клика, разбира се няма как да знаем – можем само да се надяваме, че все повече са онези рекламодатели, както и техните агенции, които мислят за ефективността в различните й измерения.

Мониторингът, който направихме, обхваща Premium (CPM) позициите на най-големите онлайн медийни групи, а данните, които ще предоставим, са на база брой кампании, които сме успели да засечем на тези рекламни позиции. Като база за категоризиране на рекламодателите сме използвали категориите на IAB USA и сме добавили някои допълнителни.

За първото шестмесечие на 2010 година най-голям брой рекламни кампании онлайн реализираха компаниите от сектора на Финансовите услуги, следвани от Автомобилния бранш. Следната графика изразява процентното разпределение на онлайн кампаниите по сектори:

Процентно разпределение на онлайн кампаниите по сектори

Напълно логично благодарение на Световното първенство по футбол в ЮАР месеците Май и Юни се оказаха доста активни за рекламодателите от всички сектори, като в определени уеб сайтове дори имаше недостиг на рекламен инвентар.

Графика на разпределението на кампании по месеци:

Разпределение на онлайн кампаниите по месеци

Графика на разпределението на кампании по месеци и по сектори:

Разпределение на кампаниите по сектори и месеци

От Автомобилния бранш най-активните рекламодатели (с най-голям брой кампании) се откроиха Volkswagen, Chervolet, Mercedes, Renault и Toyota.

Графика на автомобилните рекламодатели по брандове, представена в проценти спрямо общия брой регистрирани автомобилни кампании:

Автомобилните рекламодатели онлайн

В сектора на финансовите услуги с най-голям брой кампании се отличиха DSK bank, Post bank, BACB, Bulbank, FIB, RBB.

Графика на рекламодателите от сектор Финанси по брандове, представена в проценти спрямо общия брой регистрирани кампании на финансови услуги:

Рекламодателите от сектора на финансовите услуги онлайн

В сектора на Телекомуникациите осезаемо се наблюдава все по-активното присъствие на Mtel. Традиционно водещият по активности Vivacom сякаш постепенно започва да изпуска първото място. Колкото до Globul – без особена промяна, като че ли все още остават доста скептични по отношение на интернет рекламата. Нека не забравяме и кампанията на Blizoo – продуктът, който се роди в следствие на сливането между Евроком и Кейбълтел.

През първото полугодие видяхме онлайн и един дългоочакван рекламодател – Фикосота, които, надяваме се, ще съумеят да изчислят правилно ефекта от кампаниите си и ще ги виждаме по-често с онлайн присъствие, а не само с традиционната ТВ реклама.

Мислехме, че нишата на онлайн залаганията вече е пренаситена, но и през първото шестмесечие на годината продължиха да се появяват нови играчи, като Anybet. През периода на Световното първенство по футбол, разбира се, станахме свидетели и на техния пик.

Битката между Kraft Foods и Nestle засега е в полза на вторите, макар и с доста по-ограничено медийно покритие – все още продължаваме да ги забелязваме основно в една медийна група.

Сред рекламодателите от сектора на Фармация и Козметика като, че ли Beiersdorf сериозно са превзели водещата позиция и никой не желае да се конкурира с тях. Фармацевтичните фирми все още присъстват спорадично и доста неуверено, което е странно предвид факта, че според последни проучвания на Emarketer 49% от жените и 38% от мъжете използват интернет като първи източник на информация по въпроси, засягащи здравето.

Големият медиен шум около откриването на поредицата от молове не отмина и онлайн пространството, представена от Sofia Outlet Center, Serdika Center, Mall of Sofia.

По отношение на най-предпочитаните рекламни формати банер Rectangle продължава да бъде категорично най-използваният от рекламодателите. Постепенно се увеличава и използването на по-нестандартни форми на реклама като Wallpaper и Rich Media банери. През тази година, макар и нисък като процент, забелязахме бум при планирането на банери от типа Megaboard. В следната графика можете да видите какво е процентното съотношение при използваемостта на отделните рекламни формати:

Използваемост на рекламните формати онлайн

Колкото до предпочитаните категории сайтове за реклама от страна на рекламодателите, категорично първото място се държи от новинарските сайтове, следвани от спортните, бизнес сайтове и тези с лайфстайл тематика.

Категории сайтове, в които се рекламира

Случва ли се на онлайн пазара това, което би трябвало да се случва? Всеки един участник в него трябва сам да намери отговора, а ние само ще дадем една тема за размисъл и ще реферираме към следващата ни статия, която можете да очаквате скоро.

Според данни, публикувани в http://www.capital.bg/ , за първите шест месеца на годината рекламодателите са вложили в ТВ реклама 300,6 млн. лв. Според последните изследвания на IAB Europe, инвестирането на 15% от бюджета за ТВ в онлайн реклама води до увеличаване с 21% на GRPs. Колко от Топ 10 рекламодатели – Nestle Bulgaria, Procter&Gamble, Henkel, Globul, Ficosota, Mtel, Kraft Foods, L’Oreal, Danone, Reckitt Benckiser – инвестираха 15% от бюджетите си, или 14,8 млн. лв., в онлайн реклама? А правим ли ние – дигитални, рекламни агенции, онлайн медии – всичко възможно, за да инвестират тези пари или можем още малко да се постараем и рекламният банер на Българо-американска кредитна банка, рекламиращ 6-месечен депозит в евро, да не отвежда към Начална страница, а Floating банера на Мтел и Sagem да не е с Frequency 30-40?

Автор на статията:

Деница Георгиева
Client Service Director
дигитална агенция Interactive Share« « Нов курс по “Интернет реклама и маркетинг” организиран от Diteramb Consult | Свежи интернет новини ! » »

5 Коментара по темата “Кои бяха най-активните рекламодатели онлайн през първото полугодие на 2010?

 1. […] – смело, дори някак крещящо в това затишие. наскоро Марто направи любопитен обзор с най-активните рекламодатели за първите 6 месеца от […]


 2. Кирил Желев
  Oct 26, 2010

  Хубава статия и интересна статистика.
  На каква база обаче са правени тези обобщения? Тоест какъв е източника на тази информация и доколко е акуратна?
  Редно е да има официални данни за обемите на интернет реклама в БГ.


 3. bgboy
  Oct 26, 2010

  Към Кирил Желев: данните са събрани от дигитална агенция Interactive Share. На ежедневна база ние следим всичко, което се рекламира в родното интернет пространство, по този начин сме извлекли и информацията за статията. Важно е да се уточни, че това не е представителна извадка, но ние вярваме че в рамките на 15% до 20% това отговаря на истината.
  Съгласен съм, че е редно да има данни за обемите на онлайн рекламата, но до като нямаме реално работещ IAB Bulgaria, такива данни няма кой да публикува, затова трябва да се осланяме на тези, които Пиеро 97 публикуват!


 4. Кирил Желев
  Oct 27, 2010

  Аболютно съгласен съм относно IAB Bulgaria.
  Поздравления към вас за добрата работа.


 5. […] Коледа! От екипа на агенция Interactive share за пореден път (вижте данните от последния мониторинг) събрахме и обработихме данните от онлайн мониторинга […]


Остави коментар

*