Хвана ме треска от тази Финансова Криза, но Интернет рекламата ме излекува!

Публикувана на 28.10.2008

Всички напоследък говорят за Световната финансова криза и за бъдещето на рекламният бранш като цяло. Естествено това е нормално с оглед на това, че всички играчи в рекламният бизнес у нас са доста притеснени от създалата се ситуация.

Досега всичко в рекламата беше цветущо и приказно. Разни хора си пълниха джобовете с пари, но сега нещата ще се променят. И докато медийни и рекламни босове у нас се чудят какво да правят аз отново ще заложа на Пропагандата: рекламните бюджети в Интернет рекламата да се увеличат.

Сега ще кажете защо да се увеличават уеб рекламните бюджети, а не да се намаляват?

Ами, мисля, че е много ясно и прозрачно. Ще ви дам пример: Имаме рекламодател с 300 000 лв ТВ реклама и 30 000 интернет реклама. Кой бюджет според вас ще е най-удачно и спестовно да се намали?

5 000 уеб реклама или 50 000 ТВ реклама? Е, мисля, че е ясно – ТВ спотовете се намалят. Добре де, обаче така се губи аудитория и се намалява рекламно покритие, а това не е хубаво. Как може тогава рекламодателят за по-малко пари хем да оптимизира медийният микс, хем да намали бюджетите си? Аз мисля, че отговорът вече е ясен – като инвестира повече в Интернет реклама.

От тази хипотетична случка, както и от много други мисли и разговори аз вярвам, че интернет рекламните бюджети няма да се редуцират, а дори напротив – ще се увеличават.

Ако ви трябва още убеждение, ще цитирам дословно последното проучване на eMarketer.com, в което редица известни и уважавани компании правят своите прогнози за ръста на Интернет рекламата през 2009. Както сами ще забележите, ръст ще има, може би по-малък от тази година, но на фона на цялата Световна финансова криза, това за мен не е спад на ръста на уеб рекламата, а напротив – положителен скок.

Хвана ме треска от тази Финансова Криза, но Интернет рекламата ме излекува!

Marketers should rightly ask, “What is behind the bullish projections for online ad spending, especially when most traditional media are taking the financial equivalent of body blows?” The seven reasons are as follows:

1. The Internet is inherently more measurable and accountable than are traditional channels.
2. The Internet allows for better, more-granular targeting than do other forms of media. That reduces media waste and can save marketing dollars.
3. The Internet is interactive, thereby allowing for a higher degree of engagement with consumer and business prospects and customers.
4. Particularly among younger consumers, the Internet is accounting for a larger and larger share of total media time; numerous studies demonstrate that teens, millennials and other younger cohorts are spending more time online per week than they are watching television.
5. The Internet plays into the consumer-in-control movement and therefore provides new opportunities for marketers to be a part of their conversations about interests, attitudes, shopping plans and even brands.
6. New Web 2.0 phenomena such as blogs, social networks and Twitter provide marketers with the potential to gain rich insights into consumer behavior and attitudes (the Internet is like a perpetual focus group on steroids).
7. The Internet, unlike any other medium or channel, allows marketers to reach prospects throughout the entire consumer buying cycle, from initial awareness through pre-information-gathering to sales and post-sale feedback and support.

Имате ли нужда още от Пропаганда? Вие какво смятате по този въпрос?« « Финансова криза + Интернет реклама = 2009 год. | Покана за Фестивала на рекламодателя ! » »

11 Коментара по темата “Хвана ме треска от тази Финансова Криза, но Интернет рекламата ме излекува!”

 1. Krasimir Stefanov
  Oct 28, 2008

  Убеден съм, че над 90% от четящите този блог споделят тезата. Не е ли уместно обаче подобни статии да се публикуват и на други места, така че наиситна да се случи логичното.


 2. АМ
  Oct 28, 2008

  Споделям мнението на колегата Красимир Стефанов!


 3. Peko
  Oct 28, 2008

  @Krasimir Stefanov

  Ами започват и да публикуват. Ето една на близка тематика.
  http://com.investor.bg/?cat=261&id=70464

  Скоро ще започнат и такива които са точно по темата да публикуват, надявам се.


 4. zaheto
  Oct 28, 2008

  Интересна статия. Като се замисли човек, точно така ще стане. Ммм да :) На теория ще стане, а на практика?


 5. ste_fan1914
  Oct 28, 2008

  Всякя криза води до определено празно пространство. Така, че сега е момента да се направи по-дълбок пробив и да се убедят в ползата на интернет рекламата все повече хора или поне повече хора да опитат и да видят, че не “боли”.

  Всяка такава публикация ще доведе до размисъл в големите “шефове”, а всеки знае, че те са предимно консервативни и не вземат бързи решения.

  Каква беша оная мисъл: “Дерзайте и се обединявайте……..”:)


 6. Oggy
  Oct 28, 2008

  Важни наченки на обединение и разбирателство в интернет средите! Браво, Марто !

  @стефан : Дерзайте и се обединявайте……..”:) Именно !!!


 7. rahenna
  Oct 28, 2008

 8. radio
  Oct 29, 2008

  А като си плеснал тази реклама на БГ сайт как мислиш че се четат заглавията ти и първите редове?


 9. estrella
  Oct 29, 2008

  Radio, оправи си браузъра, всичко си е наред и рекламите си се виждат ок. Марто, вярно трябва масова пропаганда. Ама масова:)


 10. unknown
  Nov 02, 2008

  В голяма грешка сте приятели… Рекламодателите ще си свалят бюджетите, а малко са “специалистите” като вас, които им биха обяснили как да ги управляват целенасочено и ефективно в Интернет…В първите месеци няма да се забележи толкова, но после след като си видят резултатите, а те ще са никакви, ще се замислят и ще осъзнаят, че никой не знае защо и как се правят нещата в нет-а… Живи и здрави…


 11. Oggy
  Nov 09, 2008

  Ако си погледнете във БГ супата, колкото и да се натискате, без една силно развита е-търговия, растежът на сектора не може да продължи в същите темпове. Чисто и просто има определен брой Х браузери, и той клика, криво ляво определен брой У кликове. В момента, в който се развите пазарувкането оналайн, ще се наблюдава един постоянен, стабилен растеж. Кликовете и импресиите представляват за всички една бърза и лесна игра, онлайн продажбата е обаче основата на тази игра. И нищо чудно, че у нас няма да се усети кой знае какво сътресение. Защото портмонетата на хората не се използват онлайн. В момента, в който хората харчат повечко онлайн, както е по бленуваните страни, една подобна криза ще бъде къде къде по-осезаема. Иначе да си търсим информацийка и да си кликаме от време на време, това е безплатно за потребителя и не кой знае колко скъпо за рекламодателя. Алелуя, да живее онлайн търговията, скоро и у нас…


Остави коментар

*