Създаване на интернет рекламна кампания – Step by Step

Публикувана на 05.11.2008

Вчера се състоя уеб семинара на БГ Сайт ! Конкурса БГ Сайт 2008 основно е създаден от Жюстин Томс, на която тук искам да изразя моето възхищение за всичко което е направила и прави за Българското интернет пространство. Може би много хора знаят, но все пак и аз да спомена тя е един от първите интернет експерти у нас, има няколко книги на тема Уеб Маркетинг и Реклама, обучила е страшно много хора, води лекции и семинари, постоянно обучава свои студенти, обвързва се страшно много със социални проекти и има още много други неща които няма да успея да спомена, но мисля че ви стана ясно за какъв човек става на въпрос :)

Сега да се върна на уеб семинара на БГ Сайт 2008, който се състоя на 04.11.08 в х. Форум. Вчера цял ден имаше много интересни презентации, като следобед в частта на онлайн маркетинга и рекламата мисля че се случиха страхотни неща.

Всичко лектори в част на уеб маркетинга бяха известни и доказани имена. Като започна от Жюстин Томс, Горица Белогушева, Жанет Найденова, Ани Великанова и преминем към мъжката половина от лекторите Венци Костов, Момчил Миков и моя милост, и накрая плеядата от интернет специалисти завършви с небезизвестния Сашо Варов.

Всички презентации бяха страхотни, на мен лично ми беше супер интересно и полезно. Сега с вас ще споделя моята презетация на тема ” Създаване на интернет рекламна кампания – Step by Step а с времето ще споделя и презентации на другите лектори.

Надявам се, че така на “сухо” без глас сте успели да разберете това което искам да ви кажа, може би е хубаво все пак да спомена, че когато започват слайдовете със детайлно описани Стъпките, синьото е цвета за това което в момента използваме и с което работим а червеният цвят са за нещата които имаме възможност да използваме и предлагаме, мисля че на всички е ясно къде се намираме в момента и какво още можем да постигнем.

Вчера след презентацията останах с впечатление, че много градивна критика изсипах към уеб медиите, което надявам се не е обидило някой. Най-важното което исках да кажа, че аз вярвам че Уеб Медиите у нас, и по-точно хората които стоят зад тях са движещото нещо в Интернет въобще.

Вие, всички Вие които сте от страна на уеб медийни групи и по-малки сайтове, Вие сте тези които диктувате правилата, Вие сте тези от които зависи как в момента интернет рекламата ще се развива и как ще и се отрази тази финансова световна криза, Вие сте хората които са постоянно иновативни, постоянно експериментират.

Затова искам да изкажа моите адмирации и преклон пред вас, защото ако вас ви нямаше, интернет пазара в България щеше да бъде на светлинни години от това което е в момента. И не само ние хората които се занимаваме с интернет реклама и маркетинг щяхме да загубим от това, но интернет потребителя като цяло щеше да е най-губещият. Затова не забравяйте, че вие сте движещата сила в Интернет пространството.

Ако някой иска да свали презентацията, може да го направи от този линк Създаване на интернет рекламна кампания – Step by StepTags:

« « Поредица от полезни презентации за “Интернет” в Central and Eastern Europe | Още презентации от уеб семинара на БГ Сайт 2008 – “Импресия или клик – кое е по-важно?” » »

20 Коментара по темата “Създаване на интернет рекламна кампания – Step by Step”

 1. Инна
  Nov 05, 2008

  Амин :-)


 2. :)
  Nov 05, 2008

  super e, samo si opravi pravopisnite greshki;)


 3. Chris
  Nov 05, 2008

  Презентацията ти беше много вдъхновяваща, нямаше възхвала и поклон, наистина градивна критика. Не знаех, че можеш да говориш толкова бързо и гладко, абе ставаш и за ТВ предаване…Поздравления….


 4. Момчил Миков
  Nov 05, 2008

  Разбира се, споделям на 100% мнението ти.
  Ако говорих по темата …, най-вероятно щях да засегна същите проблеми.
  п.п.-с доста по бавана скорост от теб:-)


 5. Ivanchev
  Nov 05, 2008

  Марто, наистина добро представяне, много последователно и разбираемо! Хареса ми мотото на 2009-2010: ОБУЧЕНИЕ.

  БГсайт ми напомни нещо интересно – забелязвам напоследък много приятни млади хора, една нова генерация интернет професионалисти и много приятелства. В такава среда, няма как да не вървим всички напред!


 6. bgboy
  Nov 06, 2008

  Радвам се че ви е харесала моята презентация. Аз също искам да потвърдя думите на Иван, че се забеляза присъствието на много млади и амбициозни хора :)


 7. ste_fan1914
  Nov 06, 2008

  Много добра презентация


 8. ste_fan1914
  Nov 06, 2008

  Благодаря, че я сподели.
  Много интересно и подробно си описал стъпките и въобще цялото планилане, подготовка, реализиране и отчитане на интернтет рекламата.

  ПОДРАВЛЕНИЯ.
  Нека ОБУЧЕНИЕТО ДА СТАРТИРА


 9. Martin
  Nov 06, 2008

  Хубаво е че качваш презентациите, но и тази и предната за пазарите, много бавно зареждат, много тромовят, а не съм на бавна връзка ;(


 10. bgboy
  Nov 06, 2008

  Не знам Марто, на SlideShare ги качвам?


 11. Редно е да се отбележи, че непосредствено след Жюстин Томс се нарежда титанът Мартин Петров (или може би Павлов). Демек, собственикът на тоя блог, де.


 12. […] след клика (в общия случай – нищо) – много добър обзор на Мартин за моята презентация мога да кажа, че не съм доволна от […]


 13. Justine
  Nov 06, 2008

  Поздравления за презентацията ти и от мен!

  Това което ме впечатли:
  – много млади хора като цяло, новаци, което е супер!
  – старите в бранша, поне присъстващите такива – добронамерени и с желание за съвместна работа

  Пазарът, т.е. нивата е голяма. Има място за копане за всеки. И колкото повече – толкова, повече, прав е Мечо Пух, нали?! :)


 14. Justine
  Nov 06, 2008

  и благодаря за добрите думи за мен, БГ Сайт и за семинара!


 15. eMarketer
  Nov 07, 2008

  Само мога да съжалявам, че съм пропуснал семинара. Ако се съди по презентациите, мисля че се наблюдава интензивно развитие в бранша.
  Отново искам да адресирам проблем, с който се сбъсквам – качеството на трафика/импресиите, продавани от много сайтове. По-конкретно генерирането на трафик и импресии чрез технически стредства – ботове, скриптове, Iframes и т.н.
  – кухия трафик който някои сайтове продават.
  Аз ли съм параноик или наистина не е нормално сайт с 425000 UVs да генерира 325 000 000 импресии или над 800 импресии/посетител? Данните са от Гемиус.
  Мисля че е време да коментираме анализираме резултатите от проведените кампании – какво получаваме за парите които харчим?

  Лак да постигнем максимален CTR, как да задържим посетитля на сайта, след като вече е дошъл нс сайта, как да конвертираме посетителите в запитвания, регистрации, продажби.. И като цяло как да планираме така, че да имаме максимален ROI


 16. Krasimir Stefanov
  Nov 07, 2008

  Семинара беше чудесен.
  Ако позволите малко градивна (поне според мен) критика.
  Струва ми се, че семинара през 2006, в частта му презентация на Рекламни кампании се радваше на голям интерес. Според мен би било добре в бъдещите семинари да има отново подобен раздел.

  @eMarketer
  Няма нищо ненормално в данните от Гемиус – това са данни за сайт за запознанства. Поведението на средностатистическия потребител е приблизително слендото – посещава сайта 3 пъти дневно, 30 дни в месеца, разцъква 10-тина страници… и ето цифрата се връзва.
  Що се отнася до последната част от постинга ти, като че ли за постигане на максимален ROI трябва да се погрижат всички по веригата (включително и клиента)


 17. eMarketer
  Nov 07, 2008

  Re:Krasimir Stefanov

  Благодаря за отговора. Става въпрос за НАД 800 average impressions per visitor … Тоест посетителя влиза и гледа средно 800 страници?!
  И как така остналите сайтове имат 4-10 средно на посетител??
  Над 2 1/2 часа на посетител??!!
  За сравнение – сайтовете за коли, които съгласи се, е нормално да имат не по-малко импресии… и въпреки това не показват такива цифри….
  За ROI съм напълно съгласен – както сам знаеш обаче в повечето случаи клиентите въобще не знаят какво е ROI… затова трябва да помагаме… :-)


 18. Krasimir Stefanov
  Nov 07, 2008

  @eMarketer
  Gemius, Nielsen, GoogleAnalytics броят така наречените абсолютно уникални потребители (браузери) за разглеждания период (в случая 1 месец). Това практически означава че числото не е сумичка от уникланите дневни потребители (браузер). Резултатът винаги е по-малко число, тъй като едни и същи хора посещават въпросния сайт няколко пъти месечно и се отчитат за 1 в рамките на месеца, въпреки че в различните дни се отброяват като униклани за съотвения ден. Та затова един сайт за запознанства е редно да получи подобни резултати от по 800 страници на уникален потребител (браузер)


 19. Новини
  Jun 12, 2009

  Много полезно :)


 20. Баба Яга
  Feb 26, 2010

  Според мен всички правите една много генерална грешка – няма такова нещо като интернет маркетинг (за справка погледнете първо на първо какво точно означава “маркетинг” и какво включва въпросната загадъчна наука като цяло), а интернет рекламата все още продължава да бъде част от рекламата изобщо. При положение, че негово височество клиентът гледа на интернет като на един от каналите, заемащ при това една мноооого малка част от всичкото всичко (нормално предвид факта, че докато всички хора имат телевизор, то интернет ползват около 40% от българското население), не мисля, че е особено уместно да се говори за интернет рекламата като за отделно и обособено понятие. На всички ви трябва да е ясно, че ако просто пуснем банерчета тук-таме ефектът няма да е особено колосален. Една кампания трябва да се мисли в абсолютна цялост – концепцията и стратегията не трябва да се измислят специално за интернет, а трябва да са доста по-глобални и замислени така, че да оползотворяват всеки един от подходящите канали по максимално добър начин. Това цепене на интернет рекламата е изключително нездравословно. Може би ако някой от т. нар. по-горе “титани” имаше маркетингово образование, нещата у нас нямаше да са на такова ниско ниво. Интернет рекламата не е таблици на ексел, самоцелно “произвеждане” на стратегия и банери. Тя е просто част от рекламата, която пък е част от маркетинга. Чудя се докога ще продължавате с тези повърхностни и тесногръди “обучения”. Как може някой човек, който няма представа какво точно е маркетинг да учи света на “интернет маркетинг”? Не е зле преди да продължите да пропагандирате повърхностните си глупости да задълбаете малко повече в материята. Нещата изобщо не опират само до това, а са доста по-сложни, комплексни и СЕРИОЗНИ. Не знам как някой може да има очи да напише, че мери brand awareness, без изобщо да знае какво точно означава това… Изключително нелепо е! С нетърпение чакам момента, в който т. нар. “интернет бранш” ще се напълни с ДОБРЕ ОБРАЗОВАНИ хора, чийто познания не стигат до 2-3 функции на ексела и малкото, което са научили през кратката си и случайна кариера във въпросния бранш..


Остави коментар

*