Студентите и Интернет

Публикувана на 29.10.2011

Предизвикани от любопитството да разберем какво е потреблението на интернет сред младите хора – колко често влизат в Глобалната мрежа, какви сайтове ползват, пазаруват ли онлайн, решихме да проведем наше малко допитване сред студентите ни от 4-ти курс от НБУ заедно с които от тази учебна година навлизаме в диманичния свят на „Интерактивната реклама”.
И така, в анонимното ни проучване се включиха 16 респондента. Ето как българските студенти ползват интернет:)

Едва ли има нещо изнендващо във факта, че 100% от участниците в анкетата използват интернет всеки ден. По-голямата част от тях – 56%, прекарват средно между 1 и 2 часа в Мрежата при всяко свое посещение.

Средно по колко време сте в Интернет

Средно по колко време сте в Интернет

А Facebook.com? Въпреки, че навсякъде около нас се тръби за социалната мрежа – медиите непрекъснато отразяват новините, свързани със сайта, нововъведенията, броят на регистрираните, всички клиенти искат да са там и т.н., оказва се, че близо 20% от нашите студенти все пак нямат профил в социалната мрежа. Петдесет на сто от онези, които имат акаунт обаче посещават сайта всеки ден. Над 90% от студентите прекарват по-малко от час във Facebook.com при всяко свое посещение.

Фейсбук не е единственият сайт от категорията “social”, който младите хора в България посещават. А кои още? Сред най-предпочитаните са сайтовете с видео съдържание като Youtube и Vbox7.com. Не е малък процентът и на тези, които вече са регистрирани и в Google+. В отговор „друго” студентите посочват най-вече посещението на различни блогове.

Кои други социални мрежи посещавате

Кои други социални мрежи посещавате

Социалните мрежи определено не са единствените сайтове в интернет, които студентите посещават, като около 38% влизат в 5-6 уеб сайта при всяко свое посещение. Ето и кои други уеб сайтове използват:

Кои уеб сайтове посещавате

Кои уеб сайтове посещавате

Сред най-предпочитаните са сайтовете abv.bg и btv.bg, както и новинарските vesti.bg и dnes.bg. В отговор „друго” има голямо разнообразие от отговори – специализирани медии, Google, Yahoo и сайтовете, които не фигурират в нито едно проучване и за които говорим на тих глас и рядко си признаваме, че ползваме – zamunda.net и data.bg. Така де, поне студентите са откровени:)

И накрая беше ни интересно да разберем какво е отношението им към онлайн шопинга. Резултатите показаха, че може би това са хората, които ще преодолеят страха към онлайн пазаруването и за които това е един напълно нормален процес, тъй като 80% от анкетираните вече са пазарували онлайн и то повече от един път.

Проведохме това проучване от любопитство, както споменахме и в началото. Но едно по-мащабно проучване наистина би си струвало, защото рекламодателите ще могат много по-презицно да разберат какви медии ползва тази таргет група, какви навици има в интернет, къде и как прекарва по-голяма част от времето си, което от своя страна ще доведе до много по-прецизно разпределние на бюджетите за реклама, комуникация и обратна връзка с тях. Можем ли да пренебрегнем факта, че са във Facebook и Google+; че посещават сайтове с видео съдържание като Youtube и Vbox7, а все още в интернет бранша да се смята, че Vbox е с пиратско и нелегално съдържание и затова не бива да се измерва наравно с другите медии? Тези потребители са едни и същи, те посещават различни сайтове в интернет и понякога може да се окаже, че са по-често и повече време там, където не искаме да си признаем или пренебрегваме, че са. А в крайна сметка важното за един рекламодател е къде ще открие най-голямо насищане на своята целева аудитория.Tags: , , , , , ,

« « Екипът ни отново се увеличи | Наша кампания с 3-то място в БГ сайт 2011 » »

Един коментар по темата “Студентите и Интернет”

  1. Подобно изследване проведохме през 2009-2010 г. със студенти от Стопанска академия “Д. А. Ценов” – гр. Свищов. Целта не бе комерсилана, но спокойно резултатите могат да се използват и в тази посока. Още повече, че изследването обхваща две последователни години и позволява разкриване динамиката на изследваните величини… Резултатите могат да се видят тук: http://marketing.uni-svishtov.bg/bg/pages/projects/it-students-research/


Остави коментар

*