Страхотна презентация за Интернет пазара в Турция

Публикувана на 12.11.2008

Пред малко попаднах на страхотна презентация, показваща ситуацията на Интернет пазара в Турция. И тъй като съм на вълна презентации, ще я споделя с вас. По-долу можете да видите детайлната презентация за уеб пазара в Турция. А сега аз ще се опитам да направя кратко summary и анализ на данните.

1. 37% е интернет пенетрация в Турция, което е почти колкото в България
2. Растяща Broadband връзка, 7 500 000 интернет потребителя имат broadband връзка
3. Огромен стойност на eCommerce, за 2008 се изчислява на приблизително 8 милиарда долара?? Прогнозите за 2010 е eCommerce да достигне фрапиращите 10 000 000 000 долара!!
4. Според eMarketer.com в световен мащаб активните потребителите на Facebook.com от Турция са на 4 място. А ние къде ли сме ? :)
5. Логично интернет потребителите между 16-34 год. са 78%
6. Мъжете са около 66% а 34% са жените

7. Само 22% от потребителите са с висше образование
8. Интересно е че интернет потребителите са споделили че 84% гледат телевизия всеки ден, средно 3 часа на ден, а 63% слушат радио, средно около 2 часа на ден
9. Дяла на интернет рекламата в цялостният медия микс за 2007 е едва 2%, но прогнозите за 2010 е той да достигне 10%, което силно вярвам че и в България ще се случи по-рано, тоест другата година!
10. 250 милиона евро е прогнозата за интернет рекламата за 2010 год., като за 2008 уеб рекламните бюджети ще са приблизително около 89 милиона долара
11. Друг интересен факт е че при нашите съседи водещите и най-посещавани онлайн медии са чужди сайтове, като Google.com.tr, facebook.com, live.com, google.com.., а при нас е обратното, водещите уеб медии основно са Български

Turkish Internet Sector

View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: ebay webrazzi)

Имате ли мнение или наблюдения върху Турският интернет пазар?

Защо според вас има такава огромна разлика между Интернет рекламни бюджети и eCommerce, в полза на интернет търговията разбира се?

И защо у нас е тъкмо обратното? (което мисля някой път да го дискутираме на дълго и широко)« « Необходимост от обратна връзка с потребителя ! | Интернет реклама: Финансовата криза и Web 2.0 ? » »

5 Коментара по темата “Страхотна презентация за Интернет пазара в Турция”

 1. Geo
  Nov 12, 2008

  Все пак да не забравяме, че Нилсен и Гемиус не са всички ;-) Водещ в българия на първо място е Google. Youtube е на пето място. Yahoo е на 10-то. Wikipedia на 12-то, Facebook на 14-то. Не можеш да се оплачеш от присъствието на чуждите сайтове, като се има предвид езиковото ниво… По лични наблюдения в Турция са доста по-добре с английския.


 2. Момчил
  Nov 12, 2008

  Щом толкова имат време да цъкат facebook, значи и те се чудят по цял ден от кой крачол в кой да си преместят. Но мисля няма да е грешно такива хора да са таргет за интернет реклама.


 3. Krasimir Stefanov
  Nov 12, 2008

  Интересни данни. 33% жени 66% мъже. Има още 16-17% не им достигат да станат европейска държава и да скочат в 21 век.

  Сега шегата на страна. Винаги съм се чудил кое се брои за eCommerce?
  Поръчаното и платеното on-line ясно.
  Къде обаче се категоризират следните случаи: поръчано online, платено оффлайн, и случая плаща ме си тока on-line.
  Броят ли се последните 2 случая за eCommerce?
  Ако да, мисля че и в БГ eCommetce обемите надинават многократно обемите на реклама в интернет.


 4. Oggy
  Nov 12, 2008

  Не, предполагам, че си имат агенция, която обединява онлайн шоповете и събира данни оттам. Плащането на тока не е е-commerce и не би трябвало да се брои като такъв. Безспорно, като се има предвид, че голяма част от страната им е забравена от бога, тази пенетрация ми се струва доста висока. Марто тук споменава и дялът на нет-а като част от планирането. Интересно ми е да получа достоверни цифри за България по тази тема.


 5. boyko
  Nov 13, 2008

  да не забравяме и най-важното. Кой е правил проучването – ebay. т.е. това е насочено корпоративно проучване и то не може да даде яснота върху реалния пазар на интернет потребители в турция.


Остави коментар

*