Среща на Нилсън Онлайн с рекламодатели и медийни агенции

Публикувана на 07.07.2008

Миналата семица беше изключително интересна. Бях поканен от Нилсън Онлайн да направя 3 презентации. Едната от тях беше за пред най-големите рекламодатели у нас на тема “Интернет рекламата в България” а другите две презентации бяха за пред медийните и рекламните агенции на теми “Интернет рекламата в България” и “Онлайн пийпълметрията и Интернет медиа планирането”.

От страна на Нилсън Онлайн бяха дошли Стефан Раум (Президент на Нилсън Оналйн за Централна Европа) и Рене Ламсфус (Директор Продукция и Методология за EMEA), също така от Българската страна на Нилсън Онлайн присъстваше като организатор и презентатор Маргарита Боева.

И двете събития се състояха в четвъртък 04 Юли. Първата презентация беше в Гранд Хотел София. Целта беше всички рекламодатели да се запознаят с продукта на Нилсън Онлайн в България “Market Intelligence”, методологията на фирмата и да разберат малко повече за интернет маркетинг и рекламата у нас.

Презенатциите на Стефан Раум и Рене Ламсфус бяха изключително интересни, определено научих много неща през този ден. Направими силно впечатление презентационните умения на Стефан Раум, на подиума се държаше изключително небрежно, умееше лесно да контактува с публиката въобще беше ми приятно и в същото време много полезно да гледам как се изнася една презентация.

Рене Ламсфус спомена много важни неща за методологията на Нилсън Оналйн и защо те измерват на уникален браузер а не на уникален потребител. Може би тези тема е една от най-дискутираните в последно време в Българското интернет пространство.

Знаете че от както у нас оперират Гемиус (които мерят на уникален потребител) и Нилсън Онлайн (които мерат на уникален браузер) усилено се заговори за тази разлика между двете системи. Толкова неща се изговориха, че всички започнахме да се чудим какво ще се случи с всичко това. В крайна сметка много хроа се опитваха да намерят прилики между двете методологии, за да могат да използват и двете системи едновременно, прилики има но също така има и много разлики за това Стефан Раум каза много ясно, не се опитвайте да сравнявате различни методологии. Не се опитвайте да сравнявате Google Analytics, Нилсън Онлайн и Гемиус, просто няма как да се сравняват различни неща, най-добре за нас хората които използваме тези метрики е да намерим начин как можем да ги използваме максимално добре а не да търсим прилики и да правим сравнения. Тоест с една дума “оправяйте се сами” ! Така че колеги, интерпретирането на данните от Гемиус и Нилсън Оналйн зависи изцяло от вас.

Среща на Нилсън Онлайн с рекламодатели и медийни агенции

Втората среща беше с медийните и рекламните агенции. На нея също се дискутира продукта на Нилсън Оналйн – Market Intelligence и методологията им. Аз и Петър Нейчев от Awsum Interactive говорихме за интернет рекламата и как онлайн пийпълметрията ще се отрази на класическото интернет медиа планриане.

Получи се много интересен казус, след започване на нашата презентация колеги от публиката изказаха мнение че не им се слуша за интернет рекламата в България, защото те много добре знаят всичко което ние ще кажем. Тук ще си позволя да искажа своето лично мнение по този въпрос.

Аз напълно разбирам колегите които не искаха да слушат за интернет маркетинг у нас. Tова бяха колеги които определено въртят най-големите бюджети за интернет реклама, но презентацията не беше насочена към тях. Смятам че в залата имаше много колеги от медийни агенции които за пръв път се сблъскват с планиране на интернет кампании. И аз силно вярвам че нашата презентация щеше да им бъде много полезна. Защото тя съдържа не само един бегъл поглед върху интернет рекламата у нас но и много други неща. Щяхме да кажем повече за уеб пъблишерите, за новите интернет маркетингови инструменти, за метриките които влезнаха и за много други неща. За това ако някой иска да получи тази презенатция нека ми пише един email.

След този интересен казус, завършихме първата ни презентация по-набързо и се фокусирахме върху методологията на Нилсън Онлайн. По тази тема се чуха интересни коментари и мнения, но определено смятам че нашите колеги от Нилсън Онлайн успяха да обяснят защо те измерват на уникален браузер и защо това е по правилно от колкото да измерваш на уникален потребител.

На края срещата с меийните агенции приключи с въпроси от страна на публиката и по специално въпросите бяха насочени към темата “как реално онлайн пийпълметрията ще помогне на интернет медиа планиране?”. Аз лично смятам, че чрез онлайн пийпъметрията интернет медиа планирането ще се изкачи на едно по-високо стъпало.

Как се планираше една интернет кампания до сега ?

До сега всички ние които се занимаваме с интернет реклама работехме с помощта на следните неща:

– познанията ни за интернет средата, познанията ни за самият пазар
– знаем кога и какви маркетингови инструменти да използваме
– много добре познаваме персонално всичките големи интернет медийни групи
– имаме разбира се ценовите предложения за всяка една от тях, знаем дали директно или чрез медиа шоп ще купуваме и т.н.

и естествено относно цифри и статистики се доверявахме на уеб пъблишерите. Всички уеб пъблишери ни даваха информация кой какви импресии прави, какви уникални посетители има, какъв е профила на аудиторията им.

И разбира се ние им вярвахме, защото нямахме друг избор.

Но сега с появата на онлайн пийпълметричните системи нещата ще се променят. Може би не веднага но до 1 година всички ще получават данни от пийпълметричните системи а не директно от уеб медиите. Вече има единна валута на пазара. Реално всички можем да получим независими данни за всеки един уеб пъблишер. Данни които не идват от него и по този начин той лесно да ги манипулира а получаваме независими и точни данни от 3-ти източник.

Вече реално имаме подробни данни за профила на аудиторията по различните категории сайтове, можем да ги сравняваме и така по-точно и качествено нашата реклама да достигне до правиланата аудитория. Онлайн пийпълметричните системи ни предоставят и още много друга полезна и интересна информация. От тук насетне всичко зависи от нас. Дали ще използваме по предазначение пийпълметричните данни или не.

Поради всичките тези причини аз вярвам че онлайн пийпълметрията ще се отрази положително на рекламният пазар.

Вие какво мислите ?« « MyMedia.bg – една нова и свежа интернет медийни група | Презентация за семинара на Нилсън Онлайн » »

32 Коментара по темата “Среща на Нилсън Онлайн с рекламодатели и медийни агенции”

 1. Маргарит
  Jul 07, 2008

  Аз с интерес бих разгледал тази презентация. Силно ме интересува какво ново има при подготовката на една интернет кампания!


 2. Крис
  Jul 07, 2008

  Ами нищо чудно, че са ви прекъснали и не са ви позволили да осветлите останалите от залата. Това за съжаление е българската действителност. Колкото повече знае някой, толкова по-малко иска да знаят другите….

  Много се говори за статистиките на Нилсън, но аз лично не съм забелязал някоя от големите групи онлайн медии да е актуализирала рекламната си тарифа, така че не смятам че скоро нещата ще се променят. Защото се разчита на това, че дори да има статистически данни, хорята няма да могат да ги изтълкуват правилно. И тогава “Оправяйте се…” важи в пълна сила. Аз лично не съм прочел някъде някой да е направил задълбочен анализ на данните от Нилсън и Гемиус и как това би трябвало да се отрази сега и веднага на ракмалните тарифи на онлайн медийните групи. Явно се разчита на медия шоповете, през които и сега минават големите рекламни бюджети и спешни мерки не се налагат, поне докато се изхарчат парите по планираните за тази година рекламни кампании… С други думи преди октомври нищо не очаквам да се случи….


 3. Ivan Ivanchev
  Jul 07, 2008

  Съгласен съм, че единната валута беше необходима. Това с различните технологии, съответно резултати обаче е голям проблем и хич не ми прилича на единна валута :)

  А това, че и двете системи не успяха да обединят пазара, да стигнат и до най-малките сайтове в България и в крайна сметка всяка една от тях мери някаква част от пазара е супер голям проблем.

  Тъй като аз много залагам на логиката. Ще се опитам да направя един извод от казаното по-горе, ще се радвам ако някой обори мнението ми:

  1. Три метрики мерят по различен начин и дават различни резултати

  2. Следователно, няма особено значение кой мери, важно е да има единна валута и да се следят зависимости и параметри

  3. Разбира се, важно е да ни мери световно наложила се система, а не free web counter

  4. Тогава остава да изберем кой да ни мери

  5. Нилсен е платен, но скъп и не могат да си го позволят всички – оправия няма

  6. Гемиус е платен, но на достъпни цени, но пък не искат да ползват всички – защо?!

  7. Google Analytics е безплатен, ползват го всички, освен че ползват някои от другите двама, защо агенциите не изискват просто share-ване на данните от брояча?! Това е много проста функция и се поддържа от Google Analytics от самото му създаване

  8. Ако много държиме на демографията и съпоставяне на данни от целия пазар (reach например) – до 1 година стартира в световен мащаб продукта на Google – Ad Planner, чиито данни са базирани на много напреднала технология, включително на Google Toolbar. От това по всеобхватно и по-точно няма и няма да има. Дори шефовете на Нилсен са се притеснили по данни на вестник NYTimes. Ето инфо по случая: http://news.vestnik24.com/world/world_599087.html


 4. Здравей, коментирах въпроса в моя блог с линк към тук

  http://nabludatel.blogspot.com/2008/07/nielsen-gemius.html

  Поздрави за интересния блог!


 5. Мартине, е-мейлът ми е в коментара ми, проявявам интерес към презентацията ти.


 6. Определено искам да се добера до тази презентация. Целият ивент беше ли публично открит? Или само с покана, с удоволствие бих посетила такова събитие в бъдеще ако е възможно. Поздрави!


 7. леха
  Jul 08, 2008

  И аз бих видял презентацията, благодаря.


 8. Stefan
  Jul 08, 2008

  С голямо желание и интерес бих искал да прочета презентацията. Предварително благодаря за възможността.

  Изключително съм разочарован от отношението на хората, които се занимават с интернет маркетинг по отношение на презентацията. Като не искат да чуят мнението ти за интернет пазара какво правят на тази среща и пред кого искат да се изперчат (като горила биеща се в гърдите “И аз мога и аз мога вижте уауауауауауао”), че и те разбират от реклама в интернет. Злобата в БГ няма край. Липсва елементарно уважение.
  Поговорката за българския казан в ада…..за пореден път се потвърди. И това са хора, които претендират за култура и образовоние, нека претендират, след време ще проумеят, че не става само с ядене, трябва и акъл…

  Успех


 9. Krasimir Stefanov
  Jul 08, 2008

  И каква стана тя…. ралзични методологи, ралзични резултати, на всичко отгоре ни убеждават, че не бива да ги сравняваме!!!
  Аджаба за канарчета ли ни взимат?
  Бензиновия и дизоловия двигател също са доста ралзични, но въпреки това се сравняват. Примери много…
  Уважаеми Нилсен и Гемиус, никой от нас не се оптва да сравнява килограми с километри. Опитваме се да сравняваме неща които подлежат на сравнение при определени условия и опоределен допуск на грешка. Обаче не ви отърва да го кажате.

  Иван е много прав, че в момента не се дава пълна картинка на пазара, именно поради факта че никоя от системите не обхваща целия бг-трафик… какви ги говоря че те май и половинат ане обхващат, да не говорим за брой сайтове !!!

  Като сложим и “твърденията” за несравнимост кашата е пълна… да му мислят медиа планьорите :) Те така и така до момента са го правили.
  И каква е разликата преди и след Нилсен и Гемиус:
  – преди: планирането е било върху статистики предоставени от издателите (и подлежащи на съмнение)
  – след: планирането е върху статистики предоставени от “Независими мерачи”. ОБАЧЕ проблемът – голяма част от издателите остават вън от тези статистики въху които ще се планира.

  Аз това го разбирам не само като запазване на монопола в разпределението на ркеламата ами и като засилването му. Поне така се получава.

  Вие как мислите?


 10. Krasimir Stefanov
  Jul 08, 2008

  Презентацията представлява интерес и за мен. Благодаря в аванс.


 11. Деси
  Jul 08, 2008

  Мартине, аз също с удоволствие ще се запозная с твоята презентация. Прати ми я на мейл.


 12. hellenzone
  Jul 08, 2008

  Въпреки че не съм от гилдията на медиапланьори или рекламодатели, бих се радвала и аз да получа едно копие. Мерси предварително.


 13. Keith Tkacuk
  Jul 08, 2008

  Проявявам интерес към презентацията в качеството ми на студент, който пише дипломна работа по близка тема.

  radkok[at]abv.bg

  И аз мерси предварително.


 14. Горски
  Jul 08, 2008

  Личното ми впечатление от презентацията на Nielsen е леко размито.. От една страна повечето от присъстващите знаеха достатъчно за продукта. От друга – липсваха някои от големите – по импресии и посетители – пъблишъри (тук визирам една медиа, която по необясними за мен причини не бе поканена). От трета страна имаше ограничен брой рекламодатели – вярно, че там бяха НАЙ-големите (агенции).

  Може би, може би – това е мое лично мнение – рекламодателите не успяха да си отговорят на въпроса – “Как може методиката на Nielsen да ми помогне да оптимизирам бюджета си и да получа по голям ROI?”.

  Следях с интерес, дали и какви бележки си водят аудиторията.

  На повечето в един момент им стана скучно. Не защото презентациите бяха такива. А защото за някои от присъстващите информацията беше прекалено на високо “технологично” ниво, за други – материята бе достатъчно “позната”.

  Адмирирам, обаче идеята да се правят такива срещи.

  Марто, евала за презентацията. А на тези, които мислят, че знаят повече от теб, бих казал, че по пътя надолу всички срещаме хората, с които сме се разминали, вървейки нагоре.

  Очаквам повторение.


 15. […] в България 2008″. Презентацията му е изнесена пред група от големи рекламодатели у […]


 16. И аз искам презентацията
  Jul 08, 2008

  Тодор Христов от НоваВизия е съмаризирал част от нея – стана ми интересно…


 17. Ivan Ivanchev
  Jul 08, 2008

  Мартине, понеже не съм присъствал и не ми стана ясно, ти в крайна сметка не си изнесъл презентацията пред публиката, тъй като си се засегнал от изказванията ли? Трябва да ти кажа, че това винаги е проблем пред лектори, преподаватели и други подобни и трябва човек да е подготвен за такива ситуации.

  Ако имаш какво интересно да кажеш, ако смяташ че заслужаваш подиума и вниманието, трябва да можеш да отстояваш позицията си със самочувствие и да реагираш на момента, а не в блога си.

  Приятелски съвет ;)


 18. Kalin4y
  Jul 08, 2008

  и аз, ако може да получа презентацията…много ще съм щастлив :)


 19. Idaspe
  Jul 10, 2008

  Мартине, как искаш да работиш с медиите, когато изначално поставяш под съмнение информацията, която ти дават? Така индиректно ги наричаш най-малкото “манипулатори”. Не съм пъблишър.

  Второ, не бива да се оплакваш в блога си като “нещипана мома”, а да реагираш на момента. Репликата на колегата те постави в неудобно положение, ала в случая почти щеше да продаваш краставици на краставичар, защото кои са малките агенции – Оусъм, Оптимум, Медиа Ес, Пиеро, Аргент, ЕмПиДжи, Айсиджен, Маркетинг и Комуникации, Сайбърмарк? (Изредени са така както бяха насядали около масата, по посока обратна на часовниковата стрелка, ако съм пропуснал някой, моля да ме извини.) Всички те ли се сблъскват с интернет планиране за първи път?


 20. bgboy
  Jul 11, 2008

  Не можах да разбера защо някой си помисли, че се оплаквам??? Просто направих обзор на събитията. Така както аз ги видях. Трето половината от тези които бяха на срещата на медийните агенции разбират от интернет реклама, но убеден съм никой от тях не е виждал синтезирана по този начин информация. А за това че някой просто трябва да се обади и да каже че всичко му е ясно, няма да коментирам, проблема си е негов.

  Важно е според мен да има диалог, да има информация. До сега на Българското интернет игрище нямаше абсолютно никаква информация за това какво се случва на него. Опитвам се чрез уеб блога ,чрез подобни презентации и материали да внеса малко светлина, да споделям своя опит и т.н. Защото ако ние 5 човека знаем много добре какво става на рекламният пазар има много които не знаят, и от тук идва логигата колкото повече толкова по-добре.

  Нека не си останем едно затворено общество което дори не може да комуникира нормално помежду си. Нека се превърнем в едно отворено общество, с организация, с идеи, с хора които да обясняват и показват че интернет рекламата е бъдещето, че в нея може да се постигне много повече от това което правим сега.

  А за това че ще има такива коментари, че ще има недоволни, или несъгласни, или че ще бъдем оплюти и т.н. е съвсем нормално все пак сме хора и никакви човешки чувства и емоции не са ни непознати.

  Аз казах! :)

  Peace!


 21. bgboy
  Jul 11, 2008

  А и да добави към коментара на Idaspe. Щом си бил там, чули въпросите на колегите които разбират от интернет реклама? Въпроси които показват че даже нямаха и на идея какво е Нилсън Онлайн и дори не се бяха запознали достатъчно добре с идеята на събитието. Това че имаше представители на повечет агенции занимаващи се с интернет реклама у нас, не означава че те разбират нещата.

  Всеки ден гледам кампании на колеги които не бих могъл да нарека професионални. Не коментирам и своите кампании, човек винаги има какво да направи по-добре. Но никога не бих казал на някой какво ми говориш мене всичко ми е ясно. Няма такъв човек, няма! Може да си мислиме че всичко ни е ясно, но реално не е така.

  Не съм казал че медиите са манипулатори, казвам че информацията която получаваме е от тях, а не от 3-ти независим източник. И всички знаем как една информация може да се манипулира. Ще дам дори пример с едни сайт, който продаваше преди половин година на 200 000 импресии а сега продава на 25 000??

  И последно винаги има какво да научиш винаги! Дори и от хора за които смяташ че са под твоето равнище! Не подценявай никой!


 22. Rosi
  Jul 12, 2008

  Мисля, че е много по лесно да измамиш система, която отчита уникалния браузер отколкото уникалните посетители. Уникалният посетител е с един IP адрес, докато браузери много :). Тъпо е много тази реклама на ,,Нилсен Онлайн”. Мисля, че ,,ГОЛЕМИТЕ” ще са очаровани и ще подкрепят идеята, като ще могат да мамят рекламодателите още по-лесно. Това е най-голямата глупост, която чувам от години насам. Но нали в България сме си селянчета :), ще им ръколяскаме за тази уникална технология, която е безсмислена, акто се има предвид че има хиляди начини за по добро преброяване на аудиторията


 23. Emi
  Jul 12, 2008

  Аз също искам да помоля за едно копие от презентацията

  Благодаря предварително :)


 24. Росица.Вичева, ICYGEN
  Jul 12, 2008

  Присъствах на втората среща – “кръглата маса” за медийни и интерактивни агенции. Безспорно беше интересно и изнесените данни фактологически потвърждават усещането, че интернет пазара пращи от развитие.

  Като слабости на организацията и програмата бих посочила:

  – обявено за кръгла маса, нямаше персонално представяне на присъстващите – дори Nielsen не знаеха пред каква публика говорят; това би довело до повече полезни дискусии извън презентациите;

  – от една страна се “продаваше” интернет като медия за начинаещи – което поне за моите познати на място (към 10’на човека) беше “на краставичар – краставици”;

  – от друга, сякаш се очакваше да сме разцъкали предварително представения продукт като напреднали нет планьори, за което аз поне нямах нито уведомление, нито достъп.

  Хубавото е, че в понятието “интернет реклама” вече не може да напъхваме всичко, което знаем по въпроса и то да се побира в среща за 2-3 часа :)


 25. Пейо Арес
  Jul 15, 2008

  Мартине, проверяваш ли си пощата въобще?

  Писах ти за презентациите на 9 юли..ако може да ми ги изпратиш :)


 26. Ivo Dimitrov
  Jul 16, 2008

  Здаравей,
  С най-голямо удоволствие бих се запознал с презентацията. Моля да ми я пуснеш на мейла. Подрави, Иво


 27. Милена Рангелова
  Oct 10, 2008

  аз също ще се радвам да получа презентацията


 28. Stanislav
  Oct 28, 2008

  Бих искал да ми изпратите презентацията на мейл


 29. albena
  Oct 23, 2009

  Здравейте,

  и аз ще съм много благодарна за тази презентация.


 30. Adelina
  Dec 28, 2010

  Vapreki 4e sa izminali po4ti dve godini, dali bix mogla da polu4a kopie ot prezentaziata.. ?
  Blagodaria Vi i uspe6en den !


 31. Венци
  Sep 24, 2012

  Здравейте,
  бихте ли ми изпратили и на мен презентацията, ще съм Ви искрено Благодарен!


 32. Подаръци
  Nov 07, 2012

  Имате ли възможност да изпратите презентацията и на мен? Ще ми е много интересно да прочета.


Остави коментар

*