Сравнение на данните от Gemius и Nielsen Online

Публикувана на 26.08.2008

До сега никой не е показвал пряко сравнение между данните на двете действащи в България онлайн пийпълметрични системи.

Според данните от двете системи и импретирането им от моя страна, класацията “по трафик” на Българското уеб пространство би изглеждала по следният начин:

1.Net Info.BG
2.Investor.BG
3.Dir
4.Rezon Media (mobile.bg, imot.bg)
5.Economedia
6.Web Media Group
7.Darik Web
8.Neogen (impulse.bg)
9.Atol Media
10.Digital Media Group
11.bTV
12.Web Ground
13.Mail.bg
14.Sanoma Bliasak Bulgaria
15.Az Media

Повтарям това е неофициална класация. Съставил съм я на база сравнение между данните на Gemius и Nielsen Online (които ще видите по-долу). Ако намерите разлики в данните между различните онлайн пийпълметрични системи, то те са продиктувани от това че някои от уеб медиите участват с различни уеб сайтове и под-секции в двете системи. Тоест не навсякъде се измерват абсолютно всички уеб сайтове на групите.

Какви са изводите от тези данни??

От началото на тази година има разместване в Първата 3-ка. Investor.BG е втората най-посещавана група в България. Което според мен няма да учуди никой с оглед добрите резултати на компанията през последните 2 год. Добрите резултати на Investor.BG са продиктувани и от добрата политика на компанията. След попълване на портфолиото от уеб медии, групата започна да работи много сериозно върху всичките си проекти с насока по-голям трафик и по качествено съдържание. Всичко това показва че Dir.bg губи все повече позиции. През последната година от Dir.bg се насочиха към малко по различни проекти от тези които целият уеб бранш се опитва да развива. Dir.bg създадоха търсачката Diri.bg, която е изключително силно е рекламирана Off-line (билбордове) и On-line(чрез уеб банери в мрежата сайтове на Dir.bg и уеб банери в Торент сайтовете). Скоро създадоха и уеб сайта Maps.diri.bg. Дали всички тези проекти на Dir.bg ще върнат тяхните лидерски позиции, мисля че само времето ще покаже.

В класацията по-горе ще забележите много уеб медия групи, които предполагам не сте очаквали да видите толкова напред в класацията. Факт е обаче, че Rezon Media, чрез уеб сайтовете си Mobile.bg, Imot.bg, Zaplata.bg, Focus.bg и др, успя да се наложи много тихо и почти без шум в Първата 5-ца на най-посещаваните уеб медия групи у нас. Лидерите уеб медии в семейството на Rezon Media (Mobile.bg и Imot.bg) продължават да увеличават своята аудитория и съм сигурен че тази медийна група съставена от Печатни и Онлайн издания ще играе голяма роля в Българското интернет пространство занапред.

Очаквани са позициите на Economedia и Darik Web, с оглед добрите инвестиции в нови проекти които направиха, както и желанието на двете групи да навлизат все повече в интернет. Определено Economedia и Darik Web са добър пример за това как може Печатни и Радио компании да навлезнат много силно в интернет и да вземат своят дял от голямата баница.

Web Media Group показва постоянен тренд в увеличението на трафика си. За това сигурно има много причини, но съм сигурен че една от тях, както и при Sanoma Bliasak е бързият трафик купен от торент сайтовете, което определено не смятам че е нещо лошо, стига този трафик да не повлияе негативно на другите показатели, като Avg. page views per visitor и Avg. time spent per visitor.

Много добре се представят и Neogen (с уеб сайта Impulse.bg) и Atol Media. Колегите от Neogen (и тези от Digital Media Group – Kaldata.bg) нагледно показаха как чрез правилното позициониране и развиване на един уеб сайт, може да се постигнат толкова високи резултати. Не трябва да забравяме, че и тяхните уеб сайтове Dalavera.net и Bestjobs.bg също допринасят за тези добри резултати.

bTV също изключително добре се развиват. За няколко месеца тази медия успя да се наложи като един от най-посещаваните портали, смея да твърдя че чрез много добре създадената структура на уеб сайта и незаменимото им съдържание bTV.bg с времето ще се придвижват на по-горни позиции в тази класация.

Интересни са данните за Web Ground, но определено има какво още да желаят от тази интернет медийна група.

Ето и самите данни: ENJOY!

Net Info.BG

Сравнение на данните от Gemius и Nielsen Online за Net Info.BG

Investor.BG

Сравнение на данните от Gemius и Nielsen Online за Investor.BG

Dir

Сравнение на данните от Gemius и Nielsen Online за Dir

Rezon Media

Сравнение на данните от Gemius и Nielsen Online за Rezon Media

Economedia

Сравнение на данните от Gemius и Nielsen Online за Economedia

Web Media Group

Сравнение на данните от Gemius и Nielsen Online за Web Media Group

Darik Web

Сравнение на данните от Gemius и Nielsen Online за Darik Web

Atol Media

Сравнение на данните от Gemius и Nielsen Online за Atol Media

Digital Media Group

Сравнение на данните от Gemius и Nielsen Online за Digital Media Group

bTV

Сравнение на данните от Gemius и Nielsen Online за bTV

Web Ground

Сравнение на данните от Gemius и Nielsen Online за Web Ground

Mail.BG

Сравнение на данните от Gemius и Nielsen Online за Mail.BG

Sanoma Bliasak Bulgaria

Сравнение на данните от Gemius и Nielsen Online за Sanoma Bliasak Bulgaria« « Интересни данни за интернет трафика от Gemius за месец Юли | Модерният Уеб Пъблишер в България » »

39 Коментара по темата “Сравнение на данните от Gemius и Nielsen Online”

 1. in2h20
  Aug 26, 2008

  За жалост, нищо оригинално.
  Побългарени или локализирани варианти на вече известни платформи.
  Нещо онлайн пространството не си струва времето !
  Не е чудно че бг трафик навън е по-голям от бг трафик вътре.


 2. Konstantin
  Aug 26, 2008

  Този анализ използва термина уеб групи. Дали не е добре да се конкретизира, тъй като рекламодателите биха имали нужда от това :-). Уеб група е един грозд от сайтове, който по правило “върти” една относително константна група потребители из “сайтовете на групата”. Да не говорим за redirect-a на потребители от abv.bg към гювеча :-). На практика аз плащам един потребител да види рекламата ми на сайта на investor.bg и после същия потребител ме вижда на automedia.bg: Nielsen брои 2 Visitors, защото са посетени 2 сайта. Това е коректно, но също така трябва да се приеме с всичките му условности :-) И друго. Тъй като зад Дир-а седи само един домейн, мисля че с техните 1,2 милиона са все още безспорен Но 1…


 3. Krasimir Stefanov
  Aug 26, 2008

  @Konstantin
  В грешка си относно сумирането на потребителите. Това че за дадена група брои в 5 сайта, далеч не означава че потребитлеите просто се сумират. И Гемиус и Нилсен отчитат, че сайтовете са от обща WEB група и калкулират нещата правилно.
  И за Дир-а не си прав, защото там се броят вероятно dir.bg, diri.bg и tranz.it ;)

  @Евала Мартине,
  намери се един който да сравни директно данни от различните метрични системи. Аман от мненията до момента как не бивало да се сравняват и т.н. бла.. бла..


 4. Сравнението е добро. Трябва вече да започне да се обръща внимание и на други неща. Например, аз си определям за мен един фактор на доверие. За мен това е оценка, доколко посетителите на даден сайт обръщат внимание на банерите, доколко им вярват и биха се интересували от покупка на определен продукт.
  Какво имам в предвид. Аз основно рекламирам през easytrader.bg. Едната ни програма има и комисионна за продажба. Има сайтове, които с по-голям процент одобрени поръчки (без да са таргетирани сайтове) от други. Естествено, по-добре е да рекламирам на такъв сайт, от колкото някой който само се “помпа” с импресии без покритие.


 5. Konstantin
  Aug 27, 2008

  @Krasimir Stefanov

  Изобщо не съм в грешка :-). Като разгледаш детайлните справки, url hits, ще видиш точно как стоят нещата. Уникалните са с пъти по-малко в тези така наречени групи. А това “вероятно” което се изпусна да използваш за дира, вероятно показва, колко си наясно :-)))))))). Take care


 6. Krasimir Stefanov
  Aug 27, 2008

  @Константин
  Абсолютно си прав, че казвайки “вероятно” показвам че не съм 100% сигурен за това дали измерванията на дир-а включват само дир.бг или транз.ит и дири.бг.
  ОБАЧЕ, ако беше се поровил малко и беше разгледал таблички с данни от изследванията щеше да разбереш какви глупости пишеш.
  Справка – месец юни, нилсен
  http://interactive-share.com/wp-content/uploads/2008/07/1aa.jpg
  http://interactive-share.com/wp-content/uploads/2008/07/110.jpg

  така какво показват табличките:
  Група Нетинфо среднодневни уникални броусъри (хил): 581
  Сайтове по отделно включени в групата на нетинфо:
  abv.bg: 386
  vbox7.com: 242
  gbg.bg: 127
  netinfo.bg: 65
  sportni.bg: 39
  svejo.net: 6

  Айде сега да сумираме: 386+242+127+65+39+6 = 865 !!!!
  Доста различна цифра от 581 !


 7. Konstantin
  Aug 27, 2008

  @Krasito
  Рипортите ги получавам в пощата си. Не ги чета от този сайт. И това, което казвам, което им убягва на графоманите е, че Visitors e подвеждащо, различно е от уникалните посетили, макар думата Visitors означава точно посетител и подвежда рекламодателите. Хайде сега скролни нагоре и прочети пак какво точно съм написал. И виж какво казва табличката на Nielsen за Нетинфо за месец юни по интерпретация на interactive share – 3,2 милиона средно дневно Visitors. Ѝ как тази цифра корелира с аритметиките, които ти правиш, които показват в пъти по-малко средно дневно браузъри. Interactive-share се чете от рекламодатели и трябва да прави анализи – коректни и разбираеми. И друго, позволяват си да изказват лично мнение за дира, според мен само защото всички ги мислят за олд скуул и други подобни емоции, и не интерпретират данните за тях рационално.


 8. Ivan Ivanchev
  Aug 27, 2008

  tranz.it участва в Гемиус; не е трудно да се погледне source-a, за да се установи, кой сайт на коя група къде участва.

  Друг е въпросът, какъв е делът на tranz.it в общия трафик. Правилен е според мен изводът, че Dir.bg си остава безспорен лидер като съчетание от трафик, качество на съдържанието и много други параметри, с които до момента не разполага нито един друг уеб сайт в БГ.

  Доста енергия бяха хвърлени напоследък да се правят специализирани портали (новини, дейтинг, имоти, финанси, лайфстайл и прочие). Затова и феноменът “УЕБ ГРУПА” възникна и процъфтя почти само в нашата държава.

  Доста по-успешен е моделът на Dir.bg, тип хоризонтален портал-гигант, който обхваща всичко необходимо за потребителите. Пример: nytimes.com, напоследък стратегията бе подета и от google.com

  Опитът с уеб групите показва, че те са изключително нерентабилни от гледна точка на съотношението приходи:разходи. Един сайт дърпа напред, други 3 дърпат назад.

  Коя уеб група в БГ успя да натрупа печалби през годините (не говорим за препродажба)?100-те човека персонал и работата с минимална печалба или дори загуба не са повод за гордост. Но всичко това като че ли не е съвсем по темата ;)


 9. Krasimir Stefanov
  Aug 27, 2008

  @konstantin
  къде ги видя 3,2 милиона среднодневно за netinfo ?!?
  Това са уникални месечни браузери (с всички условности на това понятие)
  И това че получаваш статистиките в мейла си далеч не означава че интерпретацията ти е вярна!!
  Не искам да влизам в глупави спорове, но цифрите сами говорят. За съжаление, малко поизлезнахме от темата…


 10. Peko
  Aug 27, 2008

  Здравейте,

  нещо не разбирам. Какво значение има дали дали за домейна Dir.bg ще стоят 15 тематики и 100 човека или зад инвестор.бг ще стоят 15 домейна и 100 човека? И що за глупост един сайт дърпа три връщат. Е като връщат кой ще ги държи? Или другия вариант в дира ако някаква част няма посетители и я държат………. същата работа. Модела няма особенно значение. Дори смятам, че сегментирането е по- добро. Така притежаваш не един а примерно три силни бранда. Друго, тясно специализираният сайт е по- добър за рекламодатели от общите мега портали.

  А относно печалбите, две от компаниите са публични. Педполагам знаеш как да откриеш печалбите им. За другите може да се предполга като се съпостави трафика примерно


 11. Krasimir Stefanov
  Aug 27, 2008

  @Иван
  Никой не оспорва дали дир-а е безспорен лидер или не.
  Спора беше дали уникалните (браузери или потребители) от различните сайтове в една медиа група се сумират по схемата 2+2=4 или се отчита, че сайтовете са от една и съща медиа група и резултата за уникланите (броузъри или потребители) на съответната медиа групата се калкулират правилно.

  А що се отнася до дир-а , аз съм им фен, с пъти повече от нетинфо и също съм на мнение, че са но.1 по съдържание и “качествен” трафик.


 12. Konstantin
  Aug 27, 2008

  3,2 милиона уникални месечни браузъри :-) come on! coome on! в бг потребителите на интернет са малко над 2 милиона :-)


 13. Ицо
  Aug 27, 2008

  @Константин:
  Съгласен съм с Краси Стефанов, мисля, че не успяваш да интерпретираш добре данните. Тук малко вина има и Мартин – Нилсън мери уникални БРАУЗЪРИ, не хора. Но за да направи някакво сравнение – не е точно, нормално е да не е – е приел Гугълската терминология visitor (това си е мое обяснение).
  @Иванчев – хем си прав, хем не си. Не ми се ще да споря, но смятам, че Пеко е прав в неговите аргументи.
  Относно дир-а ще кажа само, че никой от младите ми приятели (18-28) не ползва този сайт (както и гювеча) – според мен лежи на стари лаври…
  За мен лично е интересно къде е мястото на МСКий груп на Краси Гергов в тази класация, както и още една голяма групировка на другия Краси – Узунов – Агенция Фокус. Мое лично мнение е, че МСКий имат около 300-500К уникални на месец, докато Фокус е с малко по-малко, но импресиите са в повече при Фокус…Т.е. в класацията трябва да са в местата от 5 до 10…Вие какво мислите?


 14. Krasimir Stefanov
  Aug 27, 2008

  @konstantin
  Цитат: 3,2 милиона уникални месечни браузъри :-) come on! coome on! в бг потребителите на интернет са малко над 2 милиона :-)

  Абсолютно си прав. Какво значи обаче уникален браузер !!! и уникален потребител !!! Игра на кукита, на браузери и т.н.


 15. Peko
  Aug 27, 2008

  @Krasimir Stefanov

  Ето още едно потвърждение на моята теза, че раздробяването на групи е по- добро за рекламодателите. Твърдиш, че нетинфо са N 1 по качество на трафика. Основният дял на нетинфо идва от Vbox и Abv. Ако за Abv не ми се дискутира то за другият сайт кое му е качественото на трафика. Предполагам, че критериите ни за качествени потребители горе долу съвпадат. Дори смея да твърдя, че нетинфо трудно могат да предложат по- сериозно таргетиране.


 16. Krasimir Stefanov
  Aug 27, 2008

  @Peko
  Не си ме разбрал правилно. По скоро, може би не съм се изразил правилно.
  Точно обратно твърдя, че но.1 по качествен трафик за мен са Дир-а
  Причината е същата, че основният трафик на нетинфо е абв и вибокс


 17. Peko
  Aug 27, 2008

  Даааааа имало и кавички……..
  Сори


 18. bgboy
  Aug 27, 2008

  Колеги нещо захванахте различна тема от тази в поста.

  1.Според данните на Gemius, Investor.BG e Първи по трафик и импресии.

  End of the discussion.

  В Gemius и Dir и Investor.BG са представени с максимално мн сайтове, така че това е положението.

  Въобще не коментирам за това дали бил качествен или некачествен трафика на Dir.
  Също так не влагам умисал или някакво пренебрежение към тях. Уважавам ги, както се надявам и те мен.

  А за “Уеб Групите” всички знаят че има различни Вертикални или Хоризонтални уеб групи. Лошо няма. Бизнес модели МН, дали са правилни само времето ще покаже.

  Мисля че от този пост се отвориха теми по които можем да направим още дискусии!


 19. kavlakova
  Aug 27, 2008

  Привет Мартине, браво за анализа. Но мисля, че изпускаш някои важни неща – в Нилсен става дума за браузъри, а не за визитъри. Това е съществена разлика. Която даже би забранила сравнението. По- добре вземи и сравни импресиите… Някак си не може да се сравняват ябълки и круши …


 20. Ivan Ivanchev
  Aug 27, 2008

  С Мартин коментирахме наскоро данните от Google Ad Planner. Макар и в бета версия, той показва много интересни статистики. След последния ни разговор дори са поработили още и сега има статистика за всеки уеб сайт по държави. Т.е. уникални посетители на Dir.bg примерно, колко са общо и колко са от САЩ например. Лошото е, че засега боравят само с графики, а не с точни цифри.

  Ето пример:

  Dir.bg
  Средно дневно уникални посетители за юли: 190.000

  От тях: 15К – Германия, 3.3К – Холандия, 36К – САЩ и т.нат.

  Dnes.bg
  Средно дневно уникални посетители за юли: 60.000
  6.3 – 15К – Германия, 7.7К – САЩ и т.нат.

  Има и сравнение по т.нар. Audience Rank, който е тяхно нововъведение. Нещо като PageRank, но в случая става дума за показател за трафика на сайта, както се подразбира от името.

  Данните не идват само от Google Analytics, както се досещате, а се събират от много места, като например Google Toolbar. Това дава огромно предимство на Google пред другите метрики, според мен.

  Май няма дами стигне цял ден да описвам, затова спирам дотук. Изводът за мен е – задава се нов конкурент на Нилсен и Гемиус. Ново поколение метрична система – безплатна, супер елементарна и разбираема, комбинирана с функционалност за моментално съставяне на медиа план и куп други полезни изобретения за рекламодатели и медиа планьори.


 21. bgboy
  Aug 27, 2008

  Към kavlakova : относно браузери и визитъри. Мисля че не изпускам нищо ново. Много пъти сме говорили по темата и затова въобще не съм я споменал. На всички в бранпа им е ясно каква е разликата.

  Също така аз директно не сравнявам данни от Гемиус или Нилсън а правя съпоставка. Примерно в Нилсън, Investor.BG като група имат едно число в Гемиус друго число, като видя разликата и я наложа по същият начин с другите групи които се мерят само в едно от двете места, така съм направил класацията.

  Ако ти е направило впечатление за повечето сайтове данните са идентични, тоест и двете метрики показват приблизителни данни за една и съща медия, това за какво ви говори?

  А относно Google Ad planner, мисля че Иван е прав, тепърва ще очакваме новини от тази насока


 22. Момчил
  Aug 27, 2008

  Първи въпрос – защо сравняваш трафик. Първо той не е от значение. Както и някой по-горе написа – важно е качеството, а не количеството. А то се мери трудно.

  Ще задам и един риторичен: защо си така запленен от инвестора? Всичките ти коментари са абсолютно едностранчиви спрямо тях. Готини хора са – това е така, но всички грешат, а според теб те са безгрешни. И не за първи път са в заглавието… Само споделям наблюдения.


 23. bgboy
  Aug 27, 2008

  Сравнявам трафик, защоот трафика струва пари!

  За Инвестор да съм запленен не бих казал. Всички грешим така е. Просто споделям наблюденията си за тази уеб група на фона на всички други уеб групи.

  А и предпочитам да кавам добри думи вместо лоши, такава ми е природата. Но добри думи съм казвал за всички, и ще продалзавам да го правя. Не виждам нищо лошо че Дир са на 3-място по трафик, всичко тече всичко се променя! :)


 24. Ivan Ivanchev
  Aug 27, 2008

  Относно въпроса на Момчил, защо се сравнява трафик, бих могъл да развия дисертация, но ще се опитам да конкретизирам.

  Напоследък наблюдаваме едно различно и бих казал неочаквано развитие на потребителя. Не говоря само за интернет потребител, а за средностатистическия човек. Не може категорично да се каже, че децата нямат пари, че възрастните не четат комикси и не играят игри, че старците не карат спротни коли, че само висшистите си купуват скъпи телефони и прочие. Т.е. потребителското поведение е твърде разнородно, предпочитанията са извратени, жизнените цикли на продуктите се съкратиха значително и разликата в класите и типовете потребители не е толкова лесно определима, както е била преди. Особено в България, страната с 90% висшисти, 20% роми, където 90% от милионерите не са виждали университет, а всеки българин притежава по два имота.

  Изводът за мен е, че качеството на съдържанието, профилираната публика и съответно профилираните сайтове не могат да стоят на преден план. Таргетирането вече не е това, което е. Трафикът е всичко, в световен мащаб, и у нас също. Трафикът е основата, таргетирането идва след него.

  Свидетели сме на една нова ера на интернета – превръщането му в “мас-медиа”, в истинския смисъл на думата. Мас-медиа, където гледаемостта/посещаемостта е основен фактор за успех. Всичко друго са заблуди.


 25. Peko
  Aug 28, 2008

  @ Moмчил

  В поста ти има противоречие. Не знам bgboy на коя група е фен но ти го “обвиняваш” в нещо което си има много логично обяснение.
  Къде според теб е най- качествения трафик? Разбира се много зависи от продукта който се рекламира но все пак….

  Защо всеки от нас и в частност bgboy да не харесва дадена група? Това, че е автор на блога лишава ли го от правото да има мнение и да го изказва?

  Не намирам в поста ти нищо конструктивно.


 26. Peko
  Aug 28, 2008

  Сега всъщност забелязвам нещо интересно.
  bgboy, писал си, че трафика струва пари според мен е така но импресиите остойностяват трафика. Вместо да се вихри дискусия дали сравняваш ябълки и круши би могъл да направиш сравнение по импресии. Тогава картинката става много интересна.

  Пример: Кой от новинарските сайтове е първи по импресии?


 27. Ицо
  Aug 28, 2008

  Dnes.bg, разбира се. А какво разбираш под новинарски сайт? Дир.бг такъв ли е? А гювеча?


 28. kavlakova
  Aug 28, 2008

  да бе, ясно е че всички знаят, но според в колоната до Нилсен не трябва да седи visitors а browsers …. ЗА да е точно


 29. Peko
  Aug 28, 2008

  @Ицо

  Новинарски е dnes.dir.bg, netinfo, actualno, news.bg и т.н.
  А ако гледаш като едно цяло дир-а и гювеча са си един “турлю гювеч” :)
  Взех ли теста ;)

  @kavlakova
  Предполагам, че е по скоро техническа грешка от страна на bgboy


 30. Krasimir Stefanov
  Aug 28, 2008

  Коя медийна група е първа, коя е втора и т.н.

  На практика рекламодателя би следвало да се интересува от аудитория с определени характеристики. Да се интересува от определени сайтове а не от медийни групи.

  Кой и защо го интересува рийча или импресиите на дадена медийна група след като в нея участва N на брой сайта с тотално различна аудитория, да не говорим за какво става с профила на аудиторията вследствие на практиката преливане на трафик чрез exit page.

  Чий е интереса да се публикуват данни за медийните групи се питам аз?

  Ще ме извините но това ми прилича на “мерене на пишки”.

  Не е ли редно да се набляга на данни за класация на сайтове подредени по категории.

  Както и да е избягах от основния ми въпрос, а именно чий е интереса да се публикуват данни за класация по медийни групи? Не засилва ли това монопола?


 31. Оги
  Aug 29, 2008

  Е как може да се занимваш с интернет и дори да си задаваш подобен въпрос? Това е все едно да продаваш гуми и да не е важно кой кой е на пазара за гуми.

  Нека упомена, че е световна тенденция нишовите сайтове да дърпат все повече именно защото гига-мега порталите обхващат аудитория, която просто не е цел на всеки рекламодател. И тук се намесвеа вече упоменатия и ухажван Инвестор, който си дели проектите по тема, за да може да използва това като свое предимство. Аз не, че ги хваля сега, но им правя поне едно малко мое си, скромно, евала.

  Аре с мир, интересно ми беше да прочета както статията, така и коментарите ви.


 32. Ivan Ivanchev
  Aug 29, 2008

  Оги, мисля, че Краси имаше предвид нещо друго. Все едно да сравняваш дали Yahoo или Google имат по-добри посещения.

  Това е сравнение, което цели да покаже, кой е най-успешният уеб-бизнесмен. Да, Инвестор дръпнаха напред с трафик и оборот.

  Но това не е сравнение, което ще покаже, къде са най-добрите сайтове в дадена ниша, къде е най-добрата система за таргетиране на рекламата, къде са най-доволни рекламодателите. Това според мен имаше превид Краси. Подобно сравнение е чиста проба мерене на п****, нищо полезно за рекламодатели и агенции. Факт.


 33. @Оги
  Не че не ми е интересно и не се вълнувам коя медийна група е първа втора или трета, но не смятам че това е полезната за рекламодатели и рекламисти класация.
  При печатните издания, аз лично не си спомням да се правят подобни класации на издателите (медийните групи). Нима някой сравнява: Атика Медиа, Санома Блясък, Економедиа, ВГБ, Агенция Ева … ?
  Сравняват се “ежедневници с ежедневници”, “месечни издания”… и т.н. Има си определена категоризация – по переодичност, по тема и т.н.
  Ей това имах в предвид, че подобна класация лично за мен не носи особено полезна информация.


 34. Оги
  Aug 31, 2008

  ок, разбрано :))) Все пак ми се струва, че подобни сравнения или дори факта, че се говори за тези неща е едно добро начало. Хубаво е, че има много хора, които както виждам се интересуват, но е сега подходящия момент да се отвори една ползотворна дискусия между всички които се занимавате с интернет маркетинг по една или друга форма в бг. Да има action. Споделянето на мнение и знание не е опасност за професията и хляба ви, а напротив, бута целият сектор напред от което само можете да спечелите. И дори тук таме да има ”не съвсем полезни” сравнения, така да бъде. В спора се ражда истината :)

  И за да се почне отнякъде, определено трябва да се знае от къде се тръгва. Основната цел, и нещото което всички вие с огромна радост бихте видяли, е бюджетите по нашият интернет канал да се увеличат, което ще донесе със себе си и повече активност, от потребител и рекламодател. Съгласен съм, че импресиите и дори може би уникалните браузери не са много добро средство за сравнение, но също така съм съгласен, че все още, това Е средството за сравнение.

  С интерес очаквам все повече подобни дискусии и занапред!

  Поздрави!


 35. […] Сравнение на данните от Gemius и Nielsen Online До сега никой не е показвал пряко сравнение между данните на двете действащи в България онлайн пийпълметрични системи. Според данните от двете системи и импретирането им от моя страна, класацията R Как сделать отображение текста на разных языках Если вы хотите, чтобы в зависимости от языка отображался определенный текст или объект, то вам нужно прописать прямо в тексте (например, при изменениии низа сайта или редактировании главной странички) […]


 36. stefan
  Nov 30, 2008

  Добре де , аз пък защо в тези велики класации никъде не виждам сайтове на SDN Group , аз лично рекламирам при тях и съм запознат с позицията им на пазара , сайтове им flirt4e.com , clip4e.com , zaka4ka.com , astroto.com определено заемат по-голям дял една част от посочените в това “изследване”.

  Явно това е поредната рекламна статия , която няма нищо общо с действителността.

  Както и пераческите цени от 17лв/1000имп. на дир.бг – смешници !


 37. […] Сравнение на данните от Gemius и Nielsen Online […]


 38. Не мисля, че сумирането е особено правилно. По сметката на Красимир Димитров от по-горе, сайтовете на нетинфо

  Иначе пийпълметрите ме изпълват недоверие отвсякъде – ако не си плащаш, не участваш? Работя за hardwarebg.com и общите посещения (уникални) на сайтовете в групата+форума минават 24000 дневно. В категорията IT на Gemius това прави второ място, в общата класация на Nielsen е около 20-то място. Въпросните обаче никога не са чували за мястото…

  Така де, не си плащаш, не съществуваш.


 39. Хм… извинявам се, опитах се да кажа, че по сметката от по-горе, уникалните излизат над 850 хиляди, което, обърнато в хора, просто няма как да се случи. А на dir-а не му е чиста работата.


Остави коментар

*