Социалните мрежи удължиха живота на ТВ продукциите

Публикувана на 07.04.2014


Като дигитална агенция, която има опит с телевизионни проекти, Interactive Share беше част от експертния екип с коментар около огромното влияние, което оказва присъствието на любимите сериали, предавания и други телевизионни формати в интернет и особено в социалните мрежи. Темата беше задълбочено разгледана в trud.bg.

Несъмнено социалните мрежи, и в частност най-популярната у нас – Facebook, като комуникационен канал за връзка с феновете, е възможност, която телевизионните продукции не трябва да пропускат. Популяризирането на определени формати и присъствието им онлайн в някои случаи е не просто желателно, а задължително, освен ако не искат да отчетат действителен пропуск в цялостната си комуникационна стратегия. Едва ли, обаче има продуценти, които не биха желали да видят резултата от изпълнението на цялостния потенциал, който предоставя не само крайният продукт, а и начинът, по който той е представен.

Формирането на общности по интереси е логичен социален феномен, на който ставаме свидетели изключително често в и извън социалните мрежи, офлайн и все по-популярно – онлайн. На такъв успех се радват именно и телевизионните предавания, сериалите и т.н. Феновете им търсят останалите почитатели, с които да обменят мнения за актьорите, техните герои и постъпките им, да споделят очакванията си относно развитието на сюжета. Именно такъв канал става официалната Facebook страница на предаването или сериала. Тя събира настоящите фенове, но освен това е и начин да се популяризира телевизионната продукция и сред потенциална аудитория. В традиционния маркетинг това се характеризира като маркетинг „от уста на уста“. В случая със социалните мрежи бихме могли да го наречем маркетинг „от стена на стена“. Опростеният начин да споделиш оценката си (чрез бутоните Like, Share или като оставиш коментар, ако искаш да бъдеш по-многословен) за предаването или сериала е познат на съвременната аудитория и тя непрекъснато ги използва, за да се включи в дискусиите, които в много случаи се зараждат от самите фенове, без дори да бъдат инициирани от администраторите на страницата.

Професионалистите, разбира се, трябва да се възползват от този момент, като проследят тенденциите, така че да дадат на феновете – и пред телевизора, и пред монитора, това съдържание, към което те проявяват най-голям интерес. Именно това е причината в много случаи да се разчита на услугите на агенция, която се заема с професионална поддръжка. По този начин се гарантира качеството на съдържанието и възможността да се ангажира все по-голяма публика с телевизионната продукция посредством присъствието 24/7 в социалните мрежи. Защото епизодът може да има своя край в определен час и ден от седмицата, но именно тогава идва началото на задълбочения интерес от страна на зрителите. Краят на епизода е обикновено само началото на дискусиите, които доближават феновете до техните любими герои/актьори. Като отговаряме на този интерес, ние всъщност караме феновете да се чувстват значими. Любопитството им несъмнено ще ги доведе най-напред на Facebook страницата, ако има такава, но наша е задачата да ги задържим тук в старанието си телевизионната продукция да излезе извън рамките, които очертава екрана на телевизора.« « Ексклузивно проучване на Interactive Share за тенденциите в дигиталната реклама | Twitter се редизайнва » »

Остави коментар

*