Семинар и обучение на тема “Онлайн Пийпълметрия в България” от Gemius

Публикувана на 15.05.2008

Днес приключи двудневният семинар / обучение на тема “Онлайн Пийпълметрия в България” проведено от Gemius Bulgaria.

Gemius Bulgaria - онлайн пийпълметрия от Гемиус България

Краткият семинар подготвен от Гемиус България беше вчера в Интерпред. Бяха поканени лектори от чужбина. Лекторите бяха от някои от най-големите медии и рекламни агенции в света – OMD и Universal McCann. Те говориха за интернет медиа планирането, как то се е променило след като на техните пазари са влезнали онлайн пийпълметричните системи. Също така говориха и за управлението на онлайн рекламните кампании. Бяха дадени примери от Унгария и Полша. Единият от лекторите беше от Латвия и той каза много интересни неща за техният интернет пазар. Нещото което ми направи впечатление за Латвийският онлайн пазар е че интернет пенетрацията е 47% и изхарчените пари за достигане на един уеб потребител е 3 пъти по-голяма от тази в България.

Друга полезна информация според мен е проследяване успеха на една интернет кампания. За какво става на въпрос. Във всеки един уеб банер се вгражда специален скрипт на Gemius Effect, чрез който скрипт може да се проследи и разбере страшно много за успеха на кампанията, кой потребител от къде е дошъл и какво е направил. Това е изключително полезна информация, която отдавна трябваше да навлезне у нас и да се използва, но разбира се в България нещата не стават по пътя на логиката а за съжаление по обратният път на логиката! Знам че някои клиенти вече ползват тази ad traking система, и смятам скоро и аз да я използвам за онлайн кампании на наши клиенти. Така или иначе това е бъдещето на уеб маркетинга, затова по-добре първи в този бранш от колкото последен!

Днес беше обучението за работа със софтуера Gemius Explorer. И лично аз останах много приятно изненадан от работата с него. Въпреки че го ползвам от няколко месеца, днес Веселин Ангелов (Управител на Гемиус България) много добре успя да обясни как се работи с програмата.

Друго интересно от днешното обучение е начина по-който се използват социо-демографските фактори. Изключително бързо и лесно всеки може да планира една интернет кампания на база зададен от клиента специфичен таргет. Дори с дадената таргет група може да се види кои сайтове най-много са посещавани от нея, в кои сайтове се припокрива тази аудитория и т.н. Според мен софтуера е много приятен и лесен за употреба.

Данните които дават от Гемиус България са за период от един месец, което за мен беше проблем в началото, защото аз искам да знам примерно на дневна база или за определен период дадените посещения и импресии на уеб сайтовете. Но след като зададох моя въпрос, веднага ми беше показано и обяснено как мога да намеря търсената от мен информация.

И двата дена в които протече този семинар / обучение бяха изключително полезни и приятни. Смятам че онлайн пийпълметрията е изключително важна за интернет медиа планирането. Определно ще е в полза на интернет специалистите и медиа планьорите. Сигурен съм че онлайн пийпълметрията ще бъде полезна не само на медиа / интернет агенциите но и на Рекламодателите и на самите Уеб Пъблишери. Но за да разберете повече по темата, четете моят материал в следващият броя (Юни) на най-новото и прекрасно списание .net !

Допълнителна информация:

Някои от метриките по които може да се селектират разлините уеб сайтове са:

– Visitors (real users)
– Page views
– Average page views per visitor
– Time
– Average time spent per visitor
– Average page view duration
– Reach
– Audience composition
– Page view composition
– Affinity index
– Audience share
– Page view share
– Time share
– Visits
– Average visits per visitor
– Min audience duplication
– Min audience duplication (%)
– Max audience duplication
– Max audience duplication (%)
– Population
– Type

Да си призная пред цялата тази информация се чувствам като малко дете пред детски магазин. До сега за такъв тип информация в интернет се мечтаеше и сънуваше. Сега вече е реалност. Разбира се има и данни от Nielsen Online, така че освен интернет пазара да се развива нищо друго не очаквам от всичко това :)

Ето и презентациите от семинара вчера, надявам се да ви бъдат полезни. Благодаря на Веселин Ангелов за това че предостави тази информация.

Презентацията на Atilla Weisz, Digital Director на Omnicom Media Group на тема SOFIA-STICATED DIGITAL MEDIA PLANNING е над 10 mb, затова който я иска нека ми пише, за да му я пратя!

Презентацията на Аудиториите в Българското интернет пространство, презентирана от Веселин Ангелов, Управител на Гемиус България.

Презентацията на Lauris Lietavietis от DELFI, на тема BG and LV: will the development path be similar?

Ето ги всичките презентации на едно място от семинара на Gemius BulgariaTags:

« « Какво мислите за expandable rich media banner на Dromeas? | Нови категории в Interactive-share.com – “Новини от уеб медиите” и “Работа” » »

13 Коментара по темата “Семинар и обучение на тема “Онлайн Пийпълметрия в България” от Gemius”

 1. Момчил Миков
  May 15, 2008

  Аз на 100% споделям мнението ти. Също много се интересувам от дневната база данни (колкото и неприатно и да е на publisher-ите). От доста време мисля в наскота която ни сподели Atilla Weisz. Не беше ново за мен , но допълнително ми даде увереност. 01/06 ще ви покажа нагледно:-)
  Най новото беше да се запозная с теб:-)
  Гемиус ефект в момента го ползвам за една кампания на Nivea Double Effect. Ще ви споделя резултати.
  Негативно зa Gemius ….има:-)
  В момента планирам кампания за Volvo S60…., чудя се кой от панелистиете му би могъл да си купи такава кола:-)


 2. bgboy
  May 16, 2008

  Радвам се че мислиш така за Gemius. И на мен ми беше приатно да се запознаем ;)

  А относно негативните ефекти, винаги ще ги има. И Gemius и Nielsen си имат своите плюсове и минуси, няма как. Разбира се не е добре в Gemius да ги няма Netinfo, Web Media Group, Mail.bg и други важни уеб медии, нито пък в групата медии на Nielsen няма Dir.bg, но както е казано “Няма пълно щастие”. По важното според мен е че онлайн пийпълметрията ще помогне на интернет пазара да се развива още по-добре. Много от големите играчи се въздаржаха до сега да инвестират големи суми в интернет точно поради тази причина, че няма независими данни за трафика и профила на аудиториите в интернет. Но сега всичко ще се промени.

  А за кампанията на Volvo S60- няма ли зададен от клиента таргет група? Колко струва колата, кои хора от кои градове биха имали възможностда си я купят и т.н. Ако си отговориш на тези въпроси мисля че лесно ще определиш уеб сайтовете. Вчера мисля че ясно Веселин показа как може по социо-демографски параметри да селектираш уеб сайтовете.

  Лошо е че в повечето случаи в интернета в България се таргетират почти всички ALL, или дори да се определи спецефичен таргет ALL 18-34, повечето интернет специалисти използват масовите медии, а има толкова много възможности за таргетиране по Пол и Възраст, за таргетиране по съдържание и т.н., затова възползвайте се от всички възможности които медиата предлага!


 3. Би ли уточнил как човек може да се сдобие с Genius Explorer ?


 4. bgboy
  May 16, 2008

  За това трябва да говориш с Веселин Ангелов, ако ти трябват неговите координати, ми пиши!


 5. Веселин Ангелов
  May 16, 2008

  Марто, благодаря за хубавите думи! Искам и аз на свой ред да кажа, че за мен те са изключително ценни, именно защото идват от човек, който е мноооого навътре в детайлите в бранша!
  Относно gemiusExplorer – софтуера е безплатен и може да се свали от сайта ни безгрижно – ето от тук например:
  http://gemius.bg/pl/gemius_audience_results


 6. Атанас Каменов
  May 17, 2008

  Ако може, прати ми презентацията “SOFIA-STICATED DIGITAL MEDIA PLANNING” на atanas.kamenov.fr AT abv.bg


 7. И аз да кажа една добра дума – в интерес на истината, което си е добро, си е добро! Семинарът беше интересен и добре организиран. Още по-интересна е работата със софтуера и данните, които предоставя.
  Може би дойде мааалко късно, а трябваше да бъде проведено преди 6 месеца, паралелно с инвазията на Нилсен.

  Гемиус ефект е безценен за провеждане на кампании, стига да дава резултатите, които се очакват от него. Малко съм песимистичен относно флаш банерите и версиите на някои браузери, които затрудняват в особена степен тракинга, но да видим.

  Тъй като повече се интересувам от технологията и по-малко от PR и приказки, смятам, че след този семинар, резултатът e Gemius 1 : Nielsen 0


 8. Колеги, забелязахте ли , че лекторите в първия ден наблегнаха доста на ефекта от рекламата след попадането на потребителя на сайта на рекламодателя. Спомена се и за изместване на фокуса на рекламата от е-Branding към e-Commerce, т.е. импресиите вече вълнуват все по-малко рекламодатели и все повече внимание се обръща на ефектите от показването – CTR, Lead, Sale, Browse, PostClick и прочие показатели.

  Нещо като правило: performance преди, по време и след кампанията. Тези три неща са вървят в комбинация и който пренебрегне едно от тях, изпада от играта. Затова и се разработват решения във всяка една от тези три посоки:

  Преди: избор на таргет група, уеб сайт чрез проучване на аудиторията – site centric и user centric research

  По време: използване на подходяща технология за контрол на горе-зададените параметри – ad server solution

  След: технология за тракинг и анализ на постъпили данни от кампании – campaign/banner tracking solution /


 9. ASh
  May 17, 2008

  Семинарът определено ме изненада приятно. Не толкова заради презентациите, колкото заради големия интерес. Жалко е, че маса хора изпопадаха преди последната презентация – за кампанията на ЛОТ. Което ме наведе на мисълта, че за много хора конверсиите не са важни – все още важното е да извъртим импресиите и да изпълним плана.

  Хубаво сайт. Браво.


 10. Атанас Каменов
  May 21, 2008

  Мартине, пратил си ми грешна презентация :( Виж коментар номер 6…


 11. […] от семинара на Gemius разбрах за положението на уеб пазара в Словакия и […]


 12. eMarketer
  Oct 30, 2008

  Здравейте,
  Досега не съм ползвал Gemius и днес се логнах на http://www.audience.bg/ и погледнах малко статистики. Забелязах нещо, което меко казано ме учуди – сайт impulse.bg – за Септември показват, че има 445500 посетители. Page Views обаче показва че са 372225301 (!!!)
  Това прави средно по 835,5 page views на посетител!!!!
  Аз ли нещо не разбирам или има някакви нередности в трафика на този сайт? Моля за вашите коментари.
  Благодаря!


 13. Иван Димов
  Mar 10, 2009

  И на мен първото нещо, което ми направи впечатление беше именно page views на impulse.bg
  Това е сайт за запознанства, в който основната дейност е да се разглеждат профилите на другите посетители. Реално за период от 20-30 мин., под въздействието на емоциионални пориви (секса продава :) ) може да се мине през 100-тина профила т.е. страници. От тук според мен идва и големият брой page views.

  На първите места са именно такива сайтове както и сайтове за качване на снимки, които също преполагат преглед на много страници за кратко време


Остави коментар

*