Само положителени мисли и чувства след Първата SEO Конференция в България

Публикувана на 15.04.2009

seo-conference

Днес в 23.30 най-накрая ми остана време да напиша моето мнение и чувства относно Първата SEO (Оптимизация на уеб сайт) Конференция в България.

От статията ми на 03 Април, в която анонсирам SEO Конференцията изминаха точно 10 дена. Много неща се изговориха а още повече думи се написаха в интернет пространството.

Честно казано много се чудя от къде да започна този пост, много неща искам да кажа, но мисля че ще е най-добре да започна отначало.

Точно преди два месеца, когато се състоя семинара на Нилсен Онлайн под наслов “Интернет 2009 – въпроси и отговори” който бегло коментирам тук, се видях с Оги, който с голямо удоволствие ми съобщи, че след въпросният семинар заедно с обичайните заподозрени Мартин, Пламен и Гео на по едно малко/голямо питие им е дошла брилянтната идея на направят SEO (оптимизация на уеб сайт) конференция.

Ето как от приятелски разговор понякога тръгват велики неща :) Та след като обсъдили идеята, не им е трябвало много време за да решат твърдо да я осъществят. На срещата с Оги обсъдихме всичко което е нужно за да се осъществи подобно събитие – спонсори, зала, гости, лектори и т.н. Всеки даваше своите идеи и препоръки, и накрая се разпределиха отговорностите.

Мина се време и SEO Конференцията започна да приема форма и вид. Намериха се спонсори, определяха се лектори и техните теми, правеше се списък с гости, като зад всичко това смея да твърдя че Оги хвърли нечовешки усилия да координира проекта с стотици хора.

Моите адмирации към този човек!!! Огнян Младенов е от този тип хора, които си тежат на мястото и които за мен са в категорията “Истински Мъж”. В последно време за мое огромно съжаление тази порода мъже са на изчезване.

Да се върна на темата, Оги с помощта на неколцина реални и виртуални приятели, успяхме да реализираме това страхотно събитие.
Да си призная честно, може би имах най-малка заслуга за организирането на SEO Конференцията, но и малката помощ която дадох я дадох от сърце, защото не по-малко от другите и аз мечтая и се боря ежедневно интернет маркетинга да се развива и еволюира в положителна насока.

На 09.04 (четвъртък) към 14.00 отидох в Интер Експо Център, където се състоя конференцията. Там се видях с Оги и Мартин, с който най-накрая на живо се запознах. Целата на срещата беше да огледаме залата, да разпределим рекламите материали на различните спонсори и медийни партньори, и набързо да повторим детайлите около самата конференция.

Тук може би е момента да кажа едно Огромно Благодаря на всички спонсори и партньори, които безрезервно подкрепиха каузата и по-време на криза отделиха значителна сума за реализирането на SEO Конференцията. Спонсори на събитието бяха:

Laptop.BG – лаптопи и аксесоари за преносими компютри

СуперХостинг БГ – хостинг и домейни

В залата имаше безжичен интернет, благодарение на Некском – Wimax интернет

И медийните партньори : Econ.bg, Kaldata.com, Бизнес Индустрия Капитали и Списание .NET

Най-накрая на 10 Април дойде и заветният ден. Интересно беше че успях в същият ден да си легна в почти 04.00 сутринта и трябваше да стана чак в 08.00, за да успея да отидя преди 09.00, когато започваше регистрацията на участниците – както се вижда имах толкова много време да спя, и може би затова се събудих ведър и свеж ;)

Успях все пак да тръгна към 08.15 към конференцията, като на Окръжа Болница спрях да взема сладки и солени Форнети и плодови млека за лекторите, които предполагах че бяха също толкова свежи колкото мен, и поне толкова гладни колкото бях аз. Пристигнах в 08.30 и за мое най-голямо удивление пред залата имаше около 40 човека, които чакаха спокойно да се регистрират. Стана ми изключително приятно да видя, че толкова много хора са дошли толкова рано, за да успеят първи да влязат на SEO конференцията, мисля че тази случка сама показва какъв е бил интереса към събитието.

Времето след това започна бързо да лети. В залата за лекторите, се запознах на живо с Лили Грозева, казах здравей на Станислав Димитров и на Мартин Христов с които вече се познавах. Веднага след това се появи Оги и Гео, с които обсъдихме последните детайли. С Гео решихме аз и той да бъдем нещо като водещи, да анонсираме лекциите и лекторите, както и да се грижим за въпросите на публиката.

Най-накрая SEO Конференцията започна :)

Като основен организатор и ментор, първите приветствени слова бяха на Оги, който блестящо откри първата SEO Конференция в България !!! Първо разбира се Оги благодари на спонсорите на събитието и на всички нас които стояхме зад цялата организация на това прекрасно събитие.

Ето видео (видеото в този пост е благодарение на Тодор, който не само присъстваше реално на конференцията, но присъстваше и виртуално, като през цялото време публикуваше ту в Twitter.com ту в Facebook.com, аве въобще отрази събитието най-добре от всички – моите адмирации :)):


Огнян Младенов открива SEO Конференция 2009 from Todor Christov on Vimeo

След това конференцията продължи с първият лектор – Пламен Томов чиято тема беше “Какво е SEO ?”

Много добра лекция, чрез която се даде старта на конференцията и разбира се след нея всички от нас, лекторите повториха едни и същи неща на около 80%, но казани по различен начин.


Пламен Томов, SEO Конференция 2009 from Todor Christov on Vimeo.

След доброто начало, дойде и момента и на лекцията на Оги. Който стартира плахо и умерено, но след това разби рибата, само както той може. Ако не бях спрял въпросите към него, сигурно целият семинар щеше да премине с въпроси към Огнян Младенов.

Темата на неговата лекция беше “SEO за блогъри”. Оги даден много важни и ценни съвети как всеки един от нас уеб блогър, може чрез прости и ясни техники да оптимизира уеб блога и статиите.


Огнян Младенов, SEO Конференция 2009 from Todor Christov on Vimeo.

Веднага след Оги, беше лекцията на Станислав Димитров от ICYGEN, който на момента си промени темата на презентацията. Тъй като я няма за сега никъде качена презентацията му, няма да влизам в детайли, освен че той беше подготвил презентация от около 70-80 слайда, което сами разбирате че за 30 мин няма как да се презентира, особено когато за всеки един слайд може да се отдели по 10 мин.


Станислав Димитров, SEO Конференция 2009 from Todor Christov on Vimeo.

Тъй като неговата лекция продължи повече от предвиденото за целта време, към средата на лекцията той започна да препуска бързо бързо по слайдовете, и не съм сигурен че повечето хора успяха да разберат нещо от нея, въпреки че аз смятам че той успя да каже доста интересни неща и маркира теми, които другите лектори не успяха. Надявам се и неговата лекция да бъде качена, за да можете да разберете за какво става на въпрос.

След дългата лекция на Станислав, времето за моята лекция беше изключително съкратено и за това аз се опитах максимално бързо, точно и ясно да кажа всичко което бях подготвил по темата “SEO vs PPC”, ще добавя само че цялата зала се съгласи с мен че най-добре е да се използват и двата модела за бързото налагане на уеб сайт и негово дългосрочно позициониране в резултатите на търсачките.

След няколко въпроса на които бързо успях да отговоря, дойде и заслужената обедна почивка.


Мартин Попов, SEO Koнференция 2009 from Todor Christov on Vimeo.

Веднага след обедната почивка SEO Конференцията продължи с лекцията на Лили Грозева, като темата и беше SEM (Search Engine Marketing) на бизнес уеб сайт.

Нейната презентация беше доста добра, като тя успя да засегне много важни аспекти от SEO на бизнес уеб сайт, структура на уеб сайта, входящи връзки, вътрешно свързване, видове страници (основни и помощни) и т.н.


Лили Грозева, SEO Конференция 2009 from Todor Christov on Vimeo.

След нея конференцията продължи с една от най-интересните презентации според мен на Георги Георгиев, темата беше SEO за елетронни магазини

Георги каза много важни неща за оптимизирането на всеки един онлайн магазин, за структурата на URL, практически съвети при избор на софтуер за електронен магазин, проучване на ключови думи и т.н.

Накрая конференцията завърши със също много успешна презентация на Мартин Христов, който говори за Link Building – Процес за набиране на връзки към уеб сайт.

Мартин разказа на дълго и широко, техники и методи за набиране на линкове, някои от които за мен бяха нови и много полезни.

Накрая първата SEO конференция приключи с кръгла маса, като гостите можеха да задават въпроси към всички лектори, като за целта имаха почти 2 часа на разположение. Получи се много добра дискусия, почти всички хора успяха да зададат въпроси на които подробно им бе отговорено. Въобще всичко мина страхотно.

Кратко резюме на случилото се: първата SEO Конференция премина много добре, всичко мина по план, имаше и малки гафове но това е нормално.

От страна на публиката имаше огромен интерес, като нещото което мен много ме учуди че на 90% хората останаха до последната минута, което ако погледнем си беше цял ден от 09.00 до 18.00.

След събитието всички отидоха да хапнат и да се веселят в едно заведение, където за мое съжаление аз не успях да отида, болеше ме много главата.

И накрая завършвам с изключително много статии, които са отразили прекрасно събитието. Даже си мисля че няма друго такова събитие до сега, което да е отразено от толкова много хора:

webmasterbg.com

attractive.blogspot.com

eenk.com

vorobyov.info/blog

alabala.org

novavizia.com

spriipomisli.blogspot.com

alabala.org

kreativen.com

3dwebdesign.org

pidov.com

techjump.org

toshkov.info

designworxx.com/blog

blogmasa.com

peshev.net/blog

marfiland.blogspot.com

marto.lazarov.org

dgeorgiev.wordpress.com

kreativen.com

ayanev.com

m.sveja-idea.com

domsdey.net

asensotirov.com

blog.unone.org

kvasilev.com

ivostankov.net

topbloglog.com

inet.blog.bg

biks.uchenik.com

freelanceforum-bg.com

xpucu.data.bg

ayanev.com

alabala.org

Благодаря на всички които присъстваха на SEO Конференцията лично или виртуално и на всички прекрасни статии по темата!!« « Първата SEO Конференция в България!!! | Първото уеб изложение “WebXpo” насочено към интернет бизнеса у нас вече е факт ! » »

3 Коментара по темата “Само положителени мисли и чувства след Първата SEO Конференция в България

 1. Супер, че си качил паралелно презентациите и видео записите. Исках да гледам пак някои то говорителите…..


 2. Stanislav
  Apr 16, 2009

  Марти,
  два бързи коментара (типично в мой стил):
  темата на моята презентация не беше сменена в последния момент, а около месец преди това, на някои места беше отразено, на други не. Аз нямам проблеми да говоря по каквато и да е тема в сферата на SEO/SEM,защото тази материя е моя страст в последните 5 години, не знам защо толкова те подразни това.
  презентацията ми беше 63 слайда, от които 21 са картинки. при 30 секунди на слайд и ако не броим двете засичания на PC-то, можеше и да се вместя. Моя грешка е, че се нагърбих с твърде амбициозно заглавие и реших да дам колкото мога повече инфо по въпроса,като едновременно вкарам и забавни картинки. Освен това тръгнах да говоря за мултиезични сайтове и глобална видимост, докато по-голчмата част от публиката явно се вълнува повече от оптимизация на български.
  още веднъж съжалявам за неудобството, което съм ти причинил, и ти гарантирам, че това повече няма как да се случи за в бъдеще.


 3. […] кампании”. Георги беше лектор и на миналогодишната SEO Конференция 2009. Още тогава той остави добри впечатления с […]


Остави коментар

*