Разбиране на интернет като медиа и нейното използване

Публикувана на 12.04.2008

Забелязвам напоследък как личното ми разбиране за интернет реклама еволюира.

Когато започнах да се занимавам с интернет реклама и маркетинг всичко беше толкова различно! В началото просто исках да се науча да правя медиа планиране, то да е добро и да съдържа правилните сайтове. След това разбрах че само с едно медийно планиране няма да успея да постигна ефекта който иска рекламодателя и самият аз, затова започнах да планирам и текстова реклама, да търся и други начини за облъчване на потребителите. След това преминах разбира се на много други интернет форми, то не бяха rich mеdia banners, вирал или ПР материали, transition pages, всякъвки видове брандирания и други. Разбира се това ми помогна да еволюирам да опозная многото страни на интернет маркетинг. Всеки ден се сблъсквам с нов случай или нов модел, нов клиент и ново предизвикателство.

В последстие започнах да гледам на нещата малко по глобално. Работата ми ме сблъска много сериозно и задълбочено и с другите медийни канали, това ми помогна да видя как интернет стои в цялостния маркетингов микс. Много е важно когато интернет не е единствена медиа (както е в повечето случаи) да има взаимственост между избрани маркетингови канали и различните рекламни инструменти.

През цялото това време трябваше да се занимавам едновременно и с медиа планиране и изработване на уеб сайтове, дизайн на уеб банери, интернет криейтив и програмиране. Тази част от интернет нещата ми показа колко комплексна трябва да бъде интернет рекламата. Да бъде един цялостен затворен цикъл, не само да привлечем потребителите, но и да им предадем посланието, да има интеркация и най-вече обратна връзка, нещо което толкова рядко се среща в интернет в България!

Вече нито една интернет кампания няма да има добри резултати ако не почнем да гледаме на нещата много по-детайлно! Какъв ще бъде успеха на кампанията ако няма правилните за ТГ онлайн медии, ако няма добър криейтив или интерактивна landing page, без обратна връзка с потребитела? Защо на всякъде виждам кампании, които са не домислени, незавършени?

Един интернет специалист трябва да обмисля всички тези неща. За съжаление обаче реалноста е коренно различна. Повечето хора които се занимават с онлайн реклама от страна на рекламни и медийни агенции са единствено и само медиа планьори. Което не е обидно, даже напротив! Но смятам че не може да си само интернет медиа планоьр и да искаш да направиш наистина добра онлайн кампания.

Нека не се забрява че Интернет рекламата не е Телевизия, Радио, Преса или Outdoor. Тя е нещо много по различно, интересно и сложно. Нещо уникално!!

Имаме възможност за толкова много видове онлайн реклама, а изпозлваме само тези които всички използват. Защо да не експеримитираме? Защо да не заложим друг сайт, нищо че той не е в групата на известните? Защо един медиа план трябва да има едни и същи медии и банер реклама? Защо повечето медийни планове съдържат до 10 онлайн медии, а имаме възможност вече да рекламираме едновременно в над 30 и повече интернет медии. Безсмислено ли е ако изпозлваме и нестандартни инструменти, ами ако пък в медиа микса заложим и банер реклама и текстова реклама, няма ли да оптимизираме нещата? А към тях ако прибавим и изграждане на Landing page май става твърде сложно? :) Да не споменавам и обратната връзка, защото някои хора директно ще се откажат!

Всеки детайл е важен. Правилното достигане до интернет потребителя е адски трудно а интеракцията с него е висша форма на онлайн пилотаж. Чувал съм изрази от типа “Колко му е да се планриа една интернет кампания, слагаш още един ред в excel-а, добавяш познатите онлайн медии където са ти приятелчетата или пък те ти дават много добри условия, блъскаш хиксчета по календара и всичко е ОК. Планираш за клиента известните и масови медии и всички са Happy! Даде ама реалноста е коренно различна и всички трябва да е знаем!

Нека покажем че има и други интернет инструменти ,че има други онлайн медии, нека бъдем с една крачка напред и тогава ще видите какви ще са успехите на това което сте направили. Знам че е трудно да се обхванат всички разновидности на онлайн рекламата, но съм сигурен че всеки един от тях можем да го реазлирате, стига да имамете дупе за това!

Забелязвам голямо не разбиране на интернет като медиа от страна на медийните специалисти. Те са свикнали да гледат на интернет със същото разбиране както при всичките други медийни канали. А това е много грешен подход. Много често проблемите идват и от разбирането на медийните директори и маркетинг специалисти от страна на рекламодателите. В 80 те не знаят нищо за интернет рекламата или пък ако знаят нещо то е доста погрешно, благодарение на добри приятели от онлайн средите които обясняват къде има смисъл да се рекламира и къде не. Даже наскоро имах такъв случай с клиент, който рекламира само в една онлайн медиа, поради ред причини но може ни най-важната е че бяха си приятели с нея. И когато аз предлагам нови медии и той ми казва о не, това изглежда твърде рисковано?? а съм свикнал да си рекламира мтам и те мидават много добри резултати. Казвам му какви добри резултати, добри спрямо какво? и т.н и т.н.

Надявам се всички да разберат какви ползи може да има от интернет, колко по-качествено може да се планира, да се комуникира с потребителя, нещо от което май всички се страхуват. Да знам това отваря много работа, работа която е непозната и трудоемка, но обяснете ми какъв е смисъла от рекламата тогава? Не разбраха ли всички че онлайн рекламата постоянно се развива, развиват се и медийните канали и ние също?

Интернет рекламата е супер динамична, трябва постоянно да следиш всичко на пазара, да се интересуваш и четеш, да експериментираш смело, не може да се използват само 20 уеб сайта и само уеб банер реклама!!!

Интернет има толкова много начина да достигнеш до потребителя, че е грехота да харчим парите на рекламодателите само и само да вземем някой лев. Трябва ни много по различен подход към медиата.

Сега започвам да осъзнавам как всичко е взаимно свързано, как самите потребители в интернет ни показват новите тенденции, как те ни говорят и ние трябва да ги слушаме. Разбира се това звучи много префърцунено но е реалност. Всеки ден се опитвам да намеря още по-добър начин да достигна до тях, да ги провокирам, да комуникирам с потребителите, но се сблъсквам с безхаберието и непукизма на хората за които го правя. Но всичко това само ме мотивира и кара да вървя смело напред и да се развивам.

Много хора от в рекламните среди сме просто работници, изпълнители, наемници, не се опитваме да разберем нещата, да станем по-добри, да работим тази работа с удоволстиве и удовлетворение. Не искам да се изкарвам ангел, нито супер разбирач просто може би ми се иска да видя огън в очите на хората. Огъня който кара хората да бъдат N1, да правят чудеса, да мислят и в същото време да се забавляват.

Знам че всички не можем да сме такива, но ако виждам по-често такъв тип хора може би ще се чувствам по-добре и ще знам че има смисъл нещата да се правят като хората!Tags: , , ,

« « Новата рекламна система на Yahoo | Интернет списание .Net вече и в България » »

3 Коментара по темата “Разбиране на интернет като медиа и нейното използване”

 1. Жюстин
  Apr 12, 2008

  за радост хората, които познавам да се занимават с онлайн маркетинг до един са с много “огън в очите” :)


 2. Oggy
  Apr 12, 2008

  Ти си напълно прав и аз категорично мисля, че това развитие ще последва неизбежно. Друг е въпросът кога. Тук като цяло картинката според мен е доста по-голяма. Това не само агенциите, но и рекламодателя ( той все пак дава кинтата), да осъзнаят ползата от по-ефективно използване на тази медия е разбира се от огромна важност. Но, струва ми се, това ще върви ръка за ръка сус образоваността на потребителя и неговите нарастващи нужди и интереси в интернет. Нека не забравяме, че е-commerce например у нас е направо в детските си обувки. Плащанията и пазаруването online има тепърва накъде да екслоадират и това ще има своят лавинообразен ефект върху рекламодателите. Тогава много от тях ще се плеснат по челото: Можело значи… Тук разбира се очакваме бурно развитие по въпроса със online payment systems и доверието на Българина да купува онлайн, без да го пържат.
  Това обаче зависи от потребителя и неговата заинтересованост. Колкото повече народ използва нета не само за чат и филми ( убеден съм,че много хора у нас са напред с материала), толкова повече и тази медия ще предизвиква интереса на рекламодателите, а медиините агенции няма как да не напаснат поведението си и да подобрят обслужването.
  Като заключение бих добавил,че имам наблюдения над някои западно европейски интернет пазари, където не само малките рекламодатели, но и фирми като ситроен, BMW и огромните авиокомпании бачкат със АdWords и какви ли не Online Advertising методи. Докато у нас, както спомена, една банер рекламка при познатата агенция и сме ок. Това ”обучение” на рекламодателя ще се случи и у нас, то, убеден съм вече се случва.
  Аз съм напълно спокоен, всичко си идва на мястото, както споменахме в един частен разговор. Ще започнат да се усещат и нашите лъвчета, колко ефективен и подчертавам ЕВТИН ( спрямо др.медия канали) може да е нета.


 3. bgboy
  Apr 13, 2008

  Жюстин права си че има огън в очите на хората които се занимават с интернет, но аз говоря не говоря за истинските интернет специалисти а за тези медиа планьорчетата, които просто се правят че работят и за всички други които всъщност пречат от колкото помагат.


Остави коментар

*