Първата SEO Конференция в България!!!

Публикувана на 03.04.2009

Първата SEO (Search Engine Optimization) Конференция в България

Драги приятели и колеги, с удоволствие искам да ви съобщя че първата SEO (Search Engine Optimization) конференция в България ще се осъществи на 10 Април от 9.30 до 18.00 в Интер Експо Център София.

10 Aприл 2009 ще е паметен ден за интернет маркетинг средите в България.

Иска ми се да започна малко по отдалеч, надявам се нямате нищо против :)

Може би повечето от вас не знаят, че за мое съжаление когато говорим за интернет маркетинг в България се смята единствено “Уеб банер рекламата” ?

В цял свят интернет маркетинга има много подразделения, някои от тях са:

 • display advertising – у нас известна като premium реклаам или “банер реклама” по модела цена за 1000 импресии (CPM – Cost Per Thousand impressions). Това е най-използваният модел за интернет реклама в България. Тоест публикуване на големи имиджови уеб банери в уеб сайтове, като Dnes.bg, Dir.bg, Sportal.bg ….
 • search marketing – у нас това се смята за performance реклама или реклама по модела “цена на клик” (CPC – Cost Per Click). От близо две години у нас нашумяха рекламните мрежи, като Easytrader.bg, Google Adwords и др., които предлагат уеб банер и текстова реклама. Към Search маркетинг влиза обаче и SEO (Search Engine optimization), така наречената “оптимизация на уеб сайт за по-добро индексиране и позициониране в резултатите на търсачки като Google
 • Video реклама – у нас известна като уеб банер видео реклама, но в света в този сегмент влиза и видео създавано специално за интернет а не както е в България, адаптиране на ТВ клипове във видео уеб банери. Видео рекламата във всичките и форми ще е най-прогресиращият сегмент в онлайн рекламата като цяло
 • rich media рекламата – у нас известна като нестандартни уеб банери, с подраделения expandable, floating, peeling, synchronize, transition page, wallpaper, branding и други уеб рекламни форми различни от стандартният уеб банер
 • classifieds реклама – у нас известна с текстова реклама публикувана от среден и малък бизнес в нишови – таргетирани уеб сайтове. Подобна реклама можете да видите в уеб сайтовете за недвижими имоти (Imot.bg, Imoti.net) и автомобилни уеб сайтове (Mobile.bg), както и реклама в каталожни и портални уеб сайтове (Catalog.bg, Start.bg…)
 • lead generation – към този сегмент могат да считат всички реклами от типа B2B и B2C, тоест реклама основно насочена към direct mailing, search engine pay per click и др. За съжаление този интернет рекламен модел, почти не е познат у нас.
 • Sponsorships – у нас известна като платени материали и линкове. Този тип реклама е почти непознат в България.
 • Email маркетинг – у нас почти никой не предлага email реклама, но се забелязват някои дигитални агенции, които вече предлагат създаване и реализиране на стратегии и кампании чрез email реклама
  • За да обобщя услугите в интернет маркетинга, прилагам и графика от eMarketer

   Интернет рекламни бюджети по формат - CPC Cost Per Click - цена за един клик реклама, Display ads - Уеб банер реклама, Video реклама - видео уеб банери, Rich Media - нестандартна интернет реклама, Email маркетинг.

   И след това дълго отклонение се връщам на страхотната новина за първата у нас SEO конференция.

   До ското термина “оптимизиране на уеб сайт” беше почти непознат. Но с навлизане на интернет сред масовата аудитория, все по-често компаниите които искат да имат уеб сайт или вече имат такъв, казват на своите уеб студиа “Може ли да излизам на първо място в Google?”.
   Тази повтаряща се фраза накара повечето компании предлагащи разработване на уеб сайтове да се замислят върху въпроса “Не е ли редно вече да създаваме уеб сайтове, които да бъдат оптимизирани за търсачки?”

   Ето защо напоследък стана модерно да се говори за SEO – Search Engine Optimization. Разбира се като всяка нова мода или тема, и оптимизацията на уеб сайтове почна да се преекспонира и дори всяка компания правеща уеб сайтове започна да предлага тази услуга. Всичко това е страхотно, защото оптимизацията на уеб сайтове в световен мащаб е сфера която върти милиарди долари, у нас тя тепърва прохожда, но като наблюдавам темповете с които се развива смятам че скоро почти всяка компания ще търси подобен род услуги.

   Във връзка с всичко по-горе написано, дойде времето в което да се случи първата конференция по тази тема. Не знам дали сте запознати но конференциите на тема Search Engine Optimization и Search Engine Marketing са често срещани.

   Ето двете най-известните конференции:

   Search Engine Strategies конференция за SEM/SEO – интернет маркетинг и оптимизация на уеб сайтове
   Конференция на тема search маркетинг и оптимизация на уеб сайтове

   Search Marketing Expo, една от водещите световни конференции за search маркетинг. Вярвам че някой ден и в България заедно с тях ще направим една страхотна конференция с участие на български и западни лектори

   Конференция за search engine маркетинг и оптимизация на уеб сайтове

   Идеята за първата Българска SEO конференция се е родила на среща между някои от най-известните в SEO обществото личности:

   • Огнян Младенов – Oggin.net, Dao.bg, SEOM фирмата предлагаща услуги в сферата на оптимизация на уеб сайт, маркетинг и реклама в интернет
   • Пламен Томов – повече известен като bgkulinar, или уеб сайтовете му БГ Кулинар, личният му уеб блог Placecasting.com
   • GEO – известен с уеб сайтове Izgodnobg.com и перфектната оптимизация на уеб сайтовете на онлайн групата на Инвестор.БГ която е правил до преди известно време
   • Мартин Христов – известен с уеб сайта Webmasterbg.com

   Това са основните хора “виновни” за организацията на това събитие. Ние от дигитална агенция Interactive Share също помогнахме с каквото можем. Има и много други хора, които са помогнали за организиране на конференцията.

   Ето повече информация за програмата на SEO конференцията.

   Искам да благодаря на спонсорите и партньорите на SEO конференцията, без които мероприятието нямаше да се случи, това са:
   Генерален спонсор на събитието
   Laptop.bg
   – лаптопи и аксесоари за преносими компютри.

   Спонсор Superhosting.bg – хостинг и домейни.

   В залата ще има безжичен интернет благодарение на Nexcom.bg – Wimax интернет

   За огромното желание на хората да се запишат говори това, че няколко седмици преди събитието залата е пълна, като имайте в напредвид че SEO конференцията е комуникиране единствено чрез няколко уеб сайта, Facebook.com и чрез чат програми.

   Тоест събитието провокира невероятен интерес от страна на хората, което ни радва много.

   Ами май това е всичко което исках да споделя с вас. На тези с които ще се видим на 10 април им казвам до ското а не хората които не успяха да се вместат в тези 340 човека, им казвам на следващата SEO конференция да бъдат по-бързи в регистрацията, защото явно темата има небивал интерес от страна на хората занимаващи или интересуващи се от интернет маркетинг и оптимизация на уеб сайтове :)« « Нова среща на интернет рекламистите ! | Само положителени мисли и чувства след Първата SEO Конференция в България » »

8 Коментара по темата “Първата SEO Конференция в България!!!

 1. Станислав
  Apr 03, 2009

  Безспорно най-големите Search Marketing конференции са тези на Search Engine Strategies, особено тридневните конференции в Лондон и Ню Йорк. SMX отстъпват значително в мащаб, тематика и участници (конкретно тази в Лондон), но все пак е значимо събитие в календара на всеки search marketing pro. Бих споменал още 2 събития в света на SEO/SEM, които си струва да се посетят – WebmasterWorld Pubcon (http://www.pubcon.com/) и ad:tech (http://www.ad-tech.com/). Бих пожелал да се чува повече българска реч на всяко едно от тях : )


 2. Oggy
  Apr 03, 2009

  Айде другари успешна конференция от мен! Направете така, че и дете да ви слуша да разбере за какво иде реч.

  Успех!!!


 3. maicky
  Apr 10, 2009

  Невероятна обстановка. Чух и научих доста неща за оптимизация на сайтове и блогове. Изключително представяне на SEO от всички лектори. И не на последно място – уважение към спонсорите на това събитие.
  Благодаря Ви, за идеята и дано пак да се съберем на есен!
  /Това са ми накратко впечатленията/


 4. […] статията ми на 03 Април, в която анонсирам SEO Конференцията изминаха точно 10 дена. Много неща се изговориха а още […]


 5. […] статията ми на 03 Април, в която анонсирам SEO Конференцията изминаха точно 10 дена. Много неща се изговориха а още […]


 6. […] в която анонсирам SEO Конференцията изминаха точно 10 дена. Много неща се изговориха а още […]


 7. Ertek Group
  Nov 22, 2014

  Това беше един наистина добър семинар


 8. GaziantepTimes
  Nov 22, 2014

  Ние се отнасяме към оптимизация за уеб дизайн за приятелите им помогна, благодарение на начина, по който беше много хубаво семинар семинари български AndAki


Остави коментар

*