Първата външна статия в уеб блога за интернет реклама и маркетинг Interactive-share.com

Публикувана на 09.05.2008

След като вчера публикувах съобщение, че уеб блога за онлайн реклама и онлайн маркетинг Interactive-share.com
си търси външни автори, веднага имаше желаещи да споделят с вас тяхният опит и мнение по различни въпроси свързани естествено с уеб реклама и уеб маркетинг!!

Естествено първият автор не е случаен :) Нека му пожелаем успех и да му благодарим за огромното желание и енергия с което се включва в уеб блога!

Ето я и статията, която е изключително интересна и много полезна!!! В нея са засегнати теми като Pay Per Click реклама, Affiliate маркетинг и други.

Здравейте,

Казвам се Огнян Попов и живея и работя в Антверпен, Белгия. Реших първи да се отзова на предложението на Мартин Попов да се създаде форум или по-скоро една качествена среда, в която хората у нас, които се занимават с интернет маркетинг да споделят нови идеи, технологии и личен опит в тази сфера. Той е мой брат и позволете да ползвам случая да му кажа, че много го подкрепям и уважавам.

За ползата от това да има дискусия навярно няма смисъл да говоря. Тези, които достатъчно им светка пипето ще разберат, че това е от огромна полза за нас, занимаващите се с интернет реклама, или абе кажи го просто, които се опитват да припечелват парички онлайн ( и които вече го правят ).

За да придам известна доза достоверност на мнението си, ще спомена, че работя към най-голямта фирма за интернет advertising в Европа, именно TradeDoubler ( нейният белгийски клон ). Второ, не претендирам да знам и разбирам всичко, по-скоро се опитвам да си обясня всичко и да го ползвам в мой интерес. Моля, не ми бройте запетайките, знам, че някои много обичат това.

В първата си скромна темичка мисля да споделя съвсем накратко как горе долу изглежда ситуацийката тук, в Западна Европа, или с по-голяма точност Белгия и Холандия. Надявам се да ви е интересно, бъдете сигурни, мои верни друзя, има какво да научим от тях. Знам,че между вас има много умни главици, но съгласете се, срещу фирми с по 300млн годишен оборот ( като моята ), не можем да джафкаме ( поне не все още.. )

В общи линии пазара изглежда по следният начин тук :

Специално за Холандия, картинката е много интересна. Наблюдава се голям брой фирми ( над 6 ), които предлагат интернет рекламни решения. Това не е случайно и не бива да сме изненадани. Тук бюджетите са огромни, повечето международни фирми като Дисниленд, влаковете Eurostar, Некерман и айде да не изреждам, имат навика да инвестират ама яко във интернет кампаниите си ( смятай специални промо сайтове, банери през два дни нови, affiliate, adwords…). От друга страна се набюдава и силно присъствие на малки играчи и фирми, които заемат около 20% от рекламните кинти, които се въртят.

Относно Белгия, същата тази картинка е малко по-различна. Тук има само 2 по-големи фирми, които най-вероятно въртят над 90% от парите. Това е в следствие на факта, че Белгийският интернет пазар до преди няколко години е бил доста бедничък, а напоследък се развива с темпове, които предразполагат навлизането на повече играчи. Сами знаете, че играчи ще влизат до тогава, докато има какво да се хапне. Другите пазара ще ги изяде.

Защо обаче ви свеждам тази информацийка?

Първо нека уточня, че фирмите за които говоря са фирми като EasyTrader, тоест не самите медийни агенции, ами посредниците между тях и сайтовете.

Споменах също така на няколко пъти въртене на пари. Туй май е най-интересното и нека накратко посоча методите, по които те печелят пари :

CPM : умира и не се опитвай да го спасиш…

CPC : пазара на кликове е огромен все още,там Бог е Чичо Гугъл, но специално при нас CPC метода все пак губи по престиж в последно време на …

…. Affiliate програмите : Те хич не бавно, но доста славно завоюват силни позиции, тъй като рекламодателите са изключително заинтересовани от това на техните сайтове наистина да се случи нещо, след пристигането на клиента на сайта и със огромна радост насърчават своята ”армия от безплатни sales агенти”.Безплатни, защото affiliates напълно за своя сметка рекламират, поддържат сайтовете си и получават кинта само при резултати.

Нека погледнем тези програми в детайл :

За пазарите тук тези програми са основно CPL, CPS ( per sale ), email marketing, и не на последно място един нов феномен ( нов за Белгия и Холандия ) наречен Pay-per-Call.

Защо според вас интересът към тези програми е по-голям, отколкото към тривиалното CPC? Е отговора не е далеч от пипето : защото се печели повече. По скромните ми наблюдения от работата изглежда, че ако имаш 30 клика днес ( примерче ), и имаш по 30-90 цента на клик ( което си е ок ), в касичката ще дръннат от 10-30 евро.
Ако обаче добре си свършиш работата и представиш интересен продукт на посетителите си, доказано до 10 човека може да извършат някакво действие на сайта на рекламодателя. Това за теб означават поне 20-80 а понякога и до 140 евро ( пример ви давам с агенция за ваканционни предложения, която чрез нас сега плаща по 14 евро per lead… )

Искам да споделя и впечатленията си от гореспоменатият Pay per call. Това е новото бебе на affiliate пазара тук и първоначалните резултати са страхотни. Името издава за какво иде реч, но в детайл за този, които публикува реклами на своя сайт това означава, че някой ако се обади за повече от 2 минути на определен рекламодател през твоя сайт, в касичката идват сладко сладко 13 евро. Идеята хич не е лоша, нали?

И понеже не обичам да заключавам с категоричност и да давам определения кой е по-по-най, няма да сравнявам с бг пазара. Позволете да подредя и главните категории рекламодатели тук, както и да обясня защо те са успешни.

Категориите, които страшно много инвестират в интернет реклама са следните, по ред на важност :

1. Туризъм ( neckermann.com, hotels.com, ebookers, Disneyland, различни авиокомпании )
2. Дрехи ( bonprix, ebay, neck.be , 3Suisses .. )
3. Електроника ( Conrad, Dell, Apple, Samsung… )

Финансовите рекламодатели като банки и подобни няма да ги казвам, щото е ясно че са се оляли с пари и не бива да ги сравняваме с другите. Но те, именно понеже са се ояли, предлагат много добри възнаграждения на своите affiliates. Ако се регистрираш за Виза карта през мен, ще хапна от 20 до 40 евро.

Защо тези сектори успешно продават онлайн?

Защото има пазар за тях. Защото много от тези фирми нямат офиси, те са само онлайн предприятия. Което значи че всичките разходи дето другите дават, като офиси и тн. те пускат в интернет реклама. И печелят. Печелят защото именно понеже разходите са им ниски, цените са им добри. Отделно, че народа, който тук си живурка смея да кажа доста спокойно, пътува мега много, и мега далеч. Белгийци, Холандци и Немците са между най-пътуващите нации на света и е нормално онлайн сайтовете за туризъм да са много успешни. ( neckermann.com )

Към успеха има и друг момент : начина, по който услугата е доставена. сиреч, CUSTOMER SERVICE. Това животно е от скоро познато у нас, но тук с години е работено за имиджа на онлайн пазара, за да хората да му имат доверие. Това значи коректност в посланията, коректност в доставката, after-sale support и тн. Пример : след като визитките ми бяха доставени с 1 ден закъснение подадох жалба и за извинение ми бяха доставени същият брой визитки напълно безплатно..

Разбира се за pay per call трябва фирмата да разполага със собствен call сеnter, за да може да се случи разговора. Но представете си колко по-ефициентно е клиента да се обади и да зададе своите въпроси вместо да седи и да се пули над текста..

Абе накратко, работата е много тлъста и има много какво да почерпим от тях като акъл. Струва ми се обаче, че ние и да го почерпим, основната промяна трябва да дойде от самите рекламодатели. Колкото по-големи лъвове стъпят у нас, толкова повече интерес ще има към подобни решения. Защото те не се шегуват. На тях know-how вече не им липсва. Да имплементират нов офис е много по-лесно поради опита, който имат. И затова могат да се фокусират над популяризиране на бизнеса. Пример с друга фирма за интернет реклама, на която първоначалната разработка на системите за управление на бизнеса и е струвала над 4млн, сега идва в Белгия и имплементацията на системите е под 50 000 евро…

Моето лично убеждение е, че има много кадърни хора у нас, които с нетърпение очакват пазара да се размърда. Или по-скоро направо да почне да процъфтява. Но както и в предишни коментари бях писал, тук се намесва покупателната способност на Българина, достъпът до финансови инструменти като Виза и тн, разплащателна сигурност онлайн, както и фирми, които мислят по далеч от едната продажба, и на които им пука за клиента, дори след като той е закупил само 250 визитки за жълти стотинки…С интерес бих чул подробно мнение от някой easytrader относно очакванията им за следващите периоди и по-специално за affiliate-based marketing.

PS. На сайта на фирмата TradeDoubler има малка Affiliate Handbook, която безплатно можете да дръпнете, ако ви е интересно да прочетете един интересен поглед над това защо да ползваме affiliate marketing и как да извлечем повече от него. Enjoy !

линк към Affiliate Handbook

Поздрави,

Оги

Блог за Добро Настроение

WebDesignMedia.be« « Interactive-share.com тръси външни автори, хора които да пишат за интернет реклама и маркетинг | Дългоочакваното изследване за онлайн пийпълметрия на Nielsen Online » »

12 Коментара по темата “Първата външна статия в уеб блога за интернет реклама и маркетинг Interactive-share.com”

 1. Маргарит
  May 09, 2008

  Браво, поздравления!

  Много сполучливо написана статия, която определено грабна вниманието ми. Интересен е и езикът, който авторът използва, отдавна не ми е харесвала толкова статия за интернет рекламите и методите за affiliate marketing, тъй като знаем, те станаха прекалено много и всеки пише, за това как се правят пари в интернет. Но колко от нас всъщност правят, наистина?


 2. Огняне, много добър материал, прочетох го с интерес!

  Преди около 3 години ако някой беше публикувал подобно нещо, всички щяха да се втурнат да правят ad network / affiliate network, за да се намесят в “големите пари”. Истината е, че този ентусиазъм може да бъде доста бързо охладен в условията на българската действителност. Общо взето типичният affiliate (pay per lead/sale) не работи добре в България. Кратка ретроспекция на досегашните опити за рекламни мрежи в БГ:

  Exchange.bg – пълен провал
  Neogen Sites Network – залязващ бизнес

  EasyTrader.bg – задължителен pay per click от март 2008

  Google Adsense България – pay per click

  eTarget.bg – pay per click, макар, че доколкото знам си плащат на много сайтове твърда сума месечно, за да им публикуват кодовете. На това как му се вика, pay-per-period?!

  Относно това, което казваш, че “CPM: умира и не се опитвай да го спасиш…” – това може да важи за големи пазари, но за България CPM ще съществува още доста време, макар и леко модифициран и доста по-контролиран.

  Относно CPC – този пазар не е толкова голям в България, общо взето има таван и в един момент просто няма да има място за нови играчи. Това, че губи престиж в световен мащаб се дължи предимно на невъзможността да се предотвратят на 100% опитите за измама (clickfraud). Всъщност затова е създадена цяла комисия към IAB, която създава стандарти за отчитане. При нас за времето, в което съществуваме, се случи какво ли не в това отношение. Дори и днес блокирахме сайтове, които се опитват да манипулират системата. Затова ми е смешно, когато някой тръгва да предлага pay per click, без да има необходимия опит. Една pay per click система може да бъде срината за часове и компроментирана завинаги ако няма необходимия контрол.

  Въпреки всичко, предвиждам бум на cpc рекламата в бъдеще, както и намаляване на дела на pay per lead и pay per sale рекламата на малки и средни пазари. Доста affiliate платформи напускаха напоследък pay per click кампании, тъй като affiliate (pay per lead/sale) е убийствен за малките сайтове. Достатъчно доказателство за това е доминиращата позиция на Google Adsense и Yahoo Ads.

  Относно pay per call, няма да коментирам, тъй като това е нещо, което в момента проучваме.

  Относно браншовете, които се котират най-добре в EasyTrader, те са: туризъм, електронна търговия, както и всякакъв вид масови стоки. По принцип реламните мрежи са подходящи за масови продукти, тъй като reach-a на една мрежа обикновено е огромен. При нас отчитаме стойности (например брой уникални IP-та от кликове за един календарен месец), които могат да стъписат всеки маркетинг експерт.

  Ще бъде интересно ако TradeDoubler и други подобни фирми пробват с афилиейт маркетинг в България. Фактът, че все още не са тук, значи че добре са преценили шансовете си за успех към сегашния момент. Скоро в България ще се пробва един друг световно известен афилейт гигант, но няма да издавам името му, нека бъде изненада ;)


 3. Е, значи чакаме афилиейт гиганта да се появи, въпреки, че и аз съм леко скептичен относно възможностите на Афилиейта в България на този етап, но все пак поживем – увидим. :-)


 4. Oggy
  May 09, 2008

  Да, и аз съм запознат с намеренията на международен гигант да се установи у нас. За TradeDoubler няма да казвам, знаете, че нищо никога не е изключено. Но повече конкуренция може само да ни радва. Големите фирми ще инвестират яко и несъмнено ще обучат рекламодателите в полезността на този вид рекламни решения. И както Тодор каза, паживьом увидим.


 5. Димитър Атанасов
  May 09, 2008

  Огняне, страхотна статия … преди малко ми се обади една приятелка да ме пита, откъде да чете за тенденциите в уеб рекламата. Мисля, че вече имам идея.
  А на Марто евала за идеята за външни автори. Като се почувствам по-силен и аз ще се присъединя :)


 6. Shawn
  May 10, 2008

  Оги, ако брат ти вземе да трие коментари ми се струва, че след време ще си имате едно “социално общество” от 5 човека тук.
  Ако искаш по цял ден да си триеш коментари си направи свой блог и остави брат ти да си развива това, което може най-добре, по начин какъвто иска той. В Белгия май още на разбирате силата на негово величество “потребителя”…


 7. Oggy
  May 10, 2008

  Shawn, ставаше въпрос за коментара на един на всеки познат вече Апостол Апостолов, не за този на Димитър Атанасов. Няма кой да ме убеди в това.че неговите злобни коментари допринасят с нещо на някого. И бъди сигурен, тук го разбират неговото величество доста повече от у нас. Просто стана объркване и ти не си прочел коментара на Апостолов. Искренно съжалявам 4е той отново се намеси във нещо градивно със своите ненужни заяждания със всички, та трябва да се обявнявам сега…

  Иначе аз имам над 5 блога. Там няма цензура. Но ако в твоя е позволено след някоя интересна статия да те наричат лайно и чикиджия, то аз, драги Shawn, това не го разбирам и не го търпя и позволявам.

  Поздрави,


 8. Shawn
  May 10, 2008

  Наистина се е получило недоразумение, за което се извинявам. Просто се надрзних, че спекулираш с факта, че блогът е на брат ти и се
  “възплозваш” от разни права. Грешката е моя, наистина не знам какво е писано преди това, но сигурно си бил в правото си. Поздравления за статията, научихме по нещо ново. Като допълнение искам да Ви разкажа какво е customer service (малко се отклонявам от темата), но в Америка веднъж ми се случи автомат за напитки “Пепси” да ми глътне цели 75 цента :), които на другия ден ми стояха на нощното шкафче като се събудих грижовно поставени в плик и с хиляди извинения. Ето това е голямата разлика…в България много малко се интересуват какво се случва след продажбата, което разбира се е и най-голямата грешка….
  Поздрави


 9. […] реклама и маркетинг. Малко по-късно се появи и Първата външна статия в уеб блога за интернет реклама


 10. Момчил Миков
  May 14, 2008

  Оги , благодаря за инфото!
  Искам да ви кажа на всички -колкото и много да сте:
  Интернет рекламата в България не зависи от на “разбирачите”, а от рекламодателите!!!
  Въпроса е какво правим за да и обясним ползите и загубите от варианти на Pay per…?!?
  Бюджета за рекламно присъствие в publisher-ите в сравнение с миналат година е нараснал двойно. Единствения показател по който отчитаме успеваемоста на каманията -CTR …НАМАЛЯВА!
  Стандарните позиций и форми на банерите вече станаха като тапет за потребителя:-)
  Но знаете ли колко е трудно да убедиш рекламодател да използва rich media?!?
  Събрали сме се 5-6 души и си пишем на “нашия си език”.Все повече проблема с post report-тите се актуализира. Да се надяваме днес от 13:00 в Интерпрет да се случи нещо специално. Гемиус организира международен семинар с презентация, а утре work shop. Това едва ли ще разреши проблема с “затъмнението около интернет рекламата”…, но ми се струва че ще е светъл лъч.


 11. Аги
  Aug 16, 2008

  Здравейте!

  Много интересен блог, чета го с удоволствие. Но някои означения не ги разбирам и бих искала да се обясняват поне при първото им използване в текста. Например CPL, CPS и други подобни.


 12. Ицо
  Aug 22, 2008

  @АГИ:
  CPL=Cost per Lead (http://en.wikipedia.org/wiki/Cost_per_Lead )
  CPS=Cost per Sale – собственика на сайта получава пари от рекламодателя СЛЕД осъществена покупка (самолетен билет, банкова услуга, абе може да е за всичко)


Остави коментар

*