Първата Българска реклама в Facebook.com

Публикувана на 17.06.2008

Айде и България да се похвали с реклама в една от най-известните и използвани социални мрежи – Facebook.com. Тя е дело на бившите ми колеги от Zed digital Cybermark.

Рекламата е на Новото Рено Символ . Интернет кампанията е с много силно присъствие в най-посещаваните Бълагрски онлайн медии. До сега е забелязана в Auto.dir.bg, Dnes.dir.bg, Econ.bg, Mail.bg, Rs-auto.bg, Sportal.bg, Start.bg и др. Интерестното за тази кампания е че колегите са решили да използват възможноста да покажат рекламата на Българи ползващи чужди социални мрежи, в случая facebook.com. Дали това е най-удачното решение или не за тази кампания, мисля че само резултатите ще покажат.

Първата Българска реклама в Facebook.com

Радвам се че вече има Българска реклама в толкова известен чужд уеб сайт. През последните месеци у нас излезнаха много предложения за реклама в Yahoo Mail (продаван от Investor.BG), в Facebook, MySpace и т.н. (продавани от Пиеро97). В крайна сметка вече има рекламодател който се е съгласил да инвестира парите си в тези нови за нас медии. Аз също смятам скоро да пусна реклама на наш рекламодател, но няма да го направя просто за да бъда и аз там. Бих го направил само ако целта на кампанията оправдава средствата.

Още преди половин година стана известно че вече можем да използваме западните мрежи за достигане на Българска аудитория, но тогава както и сега основният довод да не развиваме тези възможности е, това че реално парите инвестирани в реклама отиват някъде другаде но не и в България. По-добре тези пари да си останат у нас а не за някои мега компании, като Google и Yahoo. Естествено по тази логика не би трябвало да използваме Google Adwords и Adsense, което вече би било безумие.

Тези дни очаквайте и материал за първата Българска реклама в Yahoo Mail!

Какво мислите за използване на чуждите уеб медии за достигане на Българските потребители?« « Снимки от Уеб (MediaMixx) Фестивала в Албена | Данни за онлайн трафик и аудитория от Нилсън Онлайн за месец Май 2008 » »

7 Коментара по темата “Първата Българска реклама в Facebook.com”

 1. Bogomil Shopov
  Jun 17, 2008

  A, не е първата. Аз бях пускал веднага след като пуснаха системата си преди 3-4 месеца, ако не и повече за едно събитие :)


 2. Ivan Ivanchev
  Jun 17, 2008

  отдавна има опция в adbrite – с 5 клика и кампанията тръгва във facebook:

  http://www.adbrite.com/mb/ad_format_facebook.php

  виждал съм доста реклами там, включително на онлайн игри с българските им версии


 3. Bogomil Shopov
  Jun 17, 2008

  Но е първата като банер :) Така е ! Мене ми е интересно дали е оправено таргетирането в FB, Марто да знаеш нещо повече?


 4. bgboy
  Jun 18, 2008

  Бого със сигурност тази реклама е таргетирана само за Българи, иначе аз лично не виждам смисъл да се прави ако всички я виждат.

  Интересно е да се спомене че Yahoo Mail, който може вече да се купи нормално и от България прави само за наши хора над 30 000 000 рекламни импресии месечно.

  Това означава че Yahoo Mail е втората най-използвана поща в България, след Abv.bg


 5. Ivan Ivanchev
  Jun 19, 2008

  “Това означава че Yahoo Mail е втората най-използвана поща в България, след Abv.bg”

  не мога да се съглася с това в никакъв случай ;)

  1. Това би могло в най-добрия случай да означава, че Yahoo Mail е втората най-използвана поща от БЪЛГАРИ, но не и в България. Доста от българите в чужбина, особено в USA ползват Yahoo, като в профилите им е зададена локация България.

  2. По мои сметки около 30 хиляди уникални юзера с България в профила си, ползват пощата на Yahoo всеки ден, което далеч не е 2-ро място.

  3. Класацията на българите по-скоро е: Abv, Gmail, Mail.bg, Yahoo

  4. Няма нищо велико в рекламата в безплатната поща на Yahoo, особено при цените които обаждат


 6. Momchil Mikov
  Jun 20, 2008

  “1. Това би могло в най-добрия случай да означава, че Yahoo Mail е втората най-използвана поща от БЪЛГАРИ, но не и в България. Доста от българите в чужбина, особено в USA ползват Yahoo, като в профилите им е зададена локация България.”
  -Много са малко хората които са навършили 25год. и нямат регистация в пощата на Yahoo ! Цената е съвсем прилична . Рекламната площадка е необлъчвана от Български рекламодатели.
  …НЕ ВИНАГИ ВЕЛИКИТЕ НЕЩА СА ЕДИНСТВЕНО ЦЕЛЕСЪОБРАЗНИ:-)

  P.S.-Единствения проблем е че, Индийците от Yahoo са ни пратили 500 международни правила с които трябва да се съобразяваме…:-(


 7. Gogo Barkov
  Jun 30, 2008

  Аз не виждам нищо изключително да видиш българска реклама на сайта на Facebook. Аз лично съм рекламирал не веднъж. Да не говорим че може и случайно да е станало. Те ползват Google AdSense, а на google можеш лесно да му кажеш на кой сайт искаш рекламата да ти се показва.


Остави коментар

*