Ексклузивно проучване на Interactive Share за тенденциите в дигиталната реклама

Публикувана на 28.03.2014


В началото на тази година някои  промени бяха подсказани от световните медийни лидери. Тенденциите около развитието на онлайн рекламата вълнуват всеки, който се занимава професионално с това. Въпреки това, за нас от Interactive Share беше важно да разберем какво е мнението на родните професионалисти в сферата на рекламата, какво очакват те да се промени следващите 2 години. Успяхме да съберем на едно място най-актуалните въпроси отнасящи се към Premium и Performance рекламата, форматите, социалните мрежи и разпределението на бюджетите. Всеки от участниците в тазгодишния IAB Forum  на 11 март 2014 можеше да сподели своето мнение като попълни специалната анкета на Interactive Share. Сигурно ви е любопитно да разберете какво споделиха те ?Slide1

Борбата между Premium и Performance реклама винаги е предизвиквала въпроси по отношение на бюджетите. Тенденциите според представителите на дигиталния бранш също са противоречиви.  Въпреки това по-голяма част от тях смятат, че увеличаването на бюджетите за Performance реклама със сигурност ще повлияе на цените за Premium реклама.   Друг въпрос е  кои ще бъдат рекламните формати, върху които ще се акцентира през 2014- 2015г. Професионалистите в сферата на дигиталния маркетинг и реклама правилно са усетили световните тенденции и половината от тях отговарят, че най-широко разпространение очакват да има формата Video for Web. От друга страна използваните и до този момент Rich Media Banners ще увеличат присъствието си според резултатите от нашата анкета. В графиката по-горе може да видите процентово съотношение на отговорите, които получихме.

За да затворим кръга на Performance рекламата, искаме да разберем мнението на рекламодатели къде ще бъдат съсредоточени бюджетите за следващите две години. Не бяхме изненадани, когато 54% от анкетираните посочиха като водеща мрежа Google AdWords, а  17% от тях залагат на Facebook реклама.  Но когато става дума за използването на конкретен Ad serving software,  40% от тях посочват, че не използват такъв. Въпреки това водещ с 35% пред останалите предложения е  Gemius software.Inquiries_ Analysis_107

Скоростното развитие на социалните мрежи ни подтикна да попитаме рекламодатели, агенции и медии в коя медия биха вложили  повече ресурси.  Предложенията и резултатите може да видите в графиката. Умишлената липса на Facebook.com като предложение, не попречи на анкетираните да гласуват за него.  Развитието на Google+ платформата в България е основният фокус в отговорите, като дискусиите по време на  IAB Forum затвърдиха това.

Въпреки това, нямаше как да пропуснем въпроса относно прогнозите, касаещи най-голямата социална мрежа – Facebook. Какво може да очакваме след  ерата  на Facebook приложенията? Борбата между Timeline игрите,  Facebook tags,  Social Design Posts и Video формата явно ще бъде ожесточена и през следващите две години ще станем свидетели на все по-ангажиращо присъствие в социалната медия, според рекламисти. От друга страна Google + ще продължава да набира скорост сред корпоративните инвестиции в България, защото 63 % от анкетираните смятат, че следващите 2 години присъствието в социалнaта мрежа определено ще подобри цялостно SEO представяне в Google.

Всички присъстващи на тазгодишния форум разбраха важността на multiscreen активностите и по-конкретно използването на специално създадено Video for web. 84% от попълнилите анкетата смятат, че е задължително инвестирането във видео формати за онлайн стратегиите през 2014-2015г. Повече от половината от анкетираните смятат, че инвестициите за дигитална реклама ще бъдат насочени и в мобилни версии.  Те посочват като най-ефективни формати  banners & texts ads и реклама в самите мобилни приложения.Inquiries_ Analysis_108

На въпросите за ролята на корпоративния сайт и неговата функционалност,  мнозинството рекламодатели твърдо застава зад увеличаването на e-commerce ролята на уебсайтовете. Според 63% от тях това включва задължителното свързване на e-commerce кода с Google Analytics за измерване на точни резултати и оптимизация.

На финала бихме искали да обобщим какви са  прогнозите на интернет рекламистите за разпеделението на бюджетите за онлайн реклама за следващите две години, кои ще бъдат акцентите и къде да очакваме промени.  Резултатите показват, че навлизаме с пълна сила в multiscreen ерата. За това говорят  засиленото присъствие на активности за мобилни устройства и акцента върху  Video for web на повечето брандове.
Ние от Interactive Share винаги сме в крак с тенденциите и  затова прибавихме към дългия списък с наши услуги най-новата Video for Web- специално създадено видео за онлайн кампании.

Inquiries_ Analysis_109

Бихме искали да благодарим на всички, включили се в нашето проучване.

Както бяхме обещали на тазгодишния форум на IAB Bulgaria, трима участници, попълнили анкетата на Interactive Share, ще могат да се възползват от услугата ни онлайн медия мониторинг  за 1 месец и 1 категоря. Те ще бъдат уведомени с e-mail, в който ще бъдат описани подробности около наградата.  Тримата късметлии ще разберат къде, как и с каква честота рекламират техните конкуренти в онлайн пространството.

Ако ти звучи интересно и искаш да разбереш повече за Онлайн медия мониторинг, виж тук :)

 ------ ----- ----------Tags: , , , , , , , ,

« « Бъдете сред първите с Google AdWords реклама в YouTube | Социалните мрежи удължиха живота на ТВ продукциите » »

2 Коментара по темата “Ексклузивно проучване на Interactive Share за тенденциите в дигиталната реклама”

  1. Юлиан
    Oct 27, 2014

    Колко е голяма извадката, т.е. процент от какъв общ брой са изложените дялове?


  2. […] Ексклузивно проучване на Interactive Share за тенденциите в ди… „IAB България“: Пазарът на интернет реклама се е свил със 7% […]


Остави коментар

*