Проучване за ефективността на банер рекламата

Публикувана на 01.10.2008

Колегите от Jobs.bg реализират през месец Септември и Октомври (до момента) интересно проучване с основна цел “Проучване за ефективността на банер рекламата” или иначе казано “Имали успех интернет рекламата”. За целите на проучването са предоставили безплатно банер рекламни позиции в Jobs.bg на изключително голям брой рекламодатели както ще видите по-долу.

Проучване за ефективноста на банер рекламата реализирано от Jobs.bg

За момента съм видял банер реклами на:

Ford – промоция на новата Fiesta
Honda – 60 години Honda с подарък Каско и Гориво
Coca Cola – уеб сайта food.coca-cola.bg
Raiffeisen Bank – Потребителски Кредит
БТК – Интернет навсякъде в къщи
Mercedes Benz – 5120лв по близо до ABsolute Mercedes
AlfaRomeo – новият модел Mita – My Theory of Evolution
Cervarix – Ваксинирай се, рак на маточната шийка
Route 66 – Стани част от Американската Легенда (Jeep, Dodge и Chrysler)
Renault Symbol – Бъди находчив
Bulsatcom – Спечели много награди (VW Polo, Телевизори, Комплекти сателитно оборудване и тениски)
Germanos – Волейболна топка с всеки абонаментен план на Globul
Societe Generale Bank – Потребителски Кредит Експресо
Technopolis – HP 6735s лаптоп промоция
Peugeot – 206 Sedan специална цена от 298лв на месец
Fastum Gel – видео банер
KIA – Cee’d Family – Истински надежден
PUMA – SportLifeStyle – много готин rich media banner
СиБанк – ипотечни кредити
Devin – Devin Fresh
Jet Finance – БНП Париба лични финанси
Toyota – които в кампанията която върви в много уеб сайтове в момента комуникират парични отстъпки на Avensis, Auris, Corolla, TAV4, Yaris

Всичките тези рекламни банери в Jobs.bg водят към вътрешна страница на уеб сайта където трябва да попълните “анкета”, за да участвате в проучването за рекламата в Интернет или ако не искате да пропуснете анектата и да продължите към рекламният уеб сайт.

Както може би знаете, Jobs.bg постоянно правят анкети, които според мен са много полезни. На този линк дори можете да намерите пълният архив с подобни анкети. Въпросите в анкетите, които стоят постоянно на Home Page на уеб сайта са с различен характер и трябва да призная че често го посещавам този архив, защото може да се намери интересна и полезна информация. Естествено тези проучвания не са представителна извадка, но могат да дадат насока за размисъл и идеи.

Според мен има няколко причини за това изследване и те са:

1.Jobs.bg харчат изключително много пари за реклама. Може би “изключително много” е мека казано, по скоро “брутално много” пари харчат за офф лайн реклама, чрез която комуникират уеб сайта си. Сигурно сте чули различните им реклами по радиото, карета в печат, Мега билборда който стоя към 6 месеца на сграда до НДК и т.н.

Много хора сме се питали откъде има толкова пари за реклама един уеб сайт за работа. Все пак това е един уеб сайт за работа – колкото и да се напъваш не може всички хора да си търсят постоянно работа, тоест колкото и да се напъваш уникалните посетители няма да минат предела си. От къде имат парите за реклама е техен проблем, не наш – по важен е въпроса защо се инвестират толкова пари в реклама при положение че съм сигурен че те не биха се вазвърнали от реклама на уеб сайта в близките една до една и половина години. Разбира се това е мое мнение.

Но да се върнем на причината за тази анкета. Първата причина може би е чрез това проучване да привлекат вниманието на рекламодателите. Ако това е причината – то според мен са успяли. Изключително голям брой рекламодателя виждаме изброени по-горе, а сигурно съм изпуснал още много. Сега ясно е че тази причина може да е продиктувана от това че нямат много реклама на уеб сайта, но дори и да продават голяма част от рекламният си инвентар и така да нямат нужда от нови рекламодатели (което е крайно невероятно), идеята им е много добра.

2. Втората причина според мен и може би най-важната е свързана с целите на проучването “Ефективността на банер рекламата”. Чрез това проучване, което е може би продиктувано от постоянните им анкети, Jobs.bg искат да покажат на всички рекламодатели че Банер рекламата е с най-голяма ефективност от всички други интернет рекламни модели (като текстова реклама, брандинг…). или пък че Банер рекламата наистина работи.

Проучване за ефективноста на банер рекламата

Сега, да докажеш че Банер рекламата работи е супер яко но и много трудно. Всички рекламодатели в България имат нужда от известно убеждаване че Банер рекламата все още работи. В последно време много хора говорят че Банер рекламата е Мъртва, но реално това не е така. В световен мащаб тя е все още 1/3 от цялостната интернет реклама а в България тя върти над 70% от всички пари инвестирани в уеб реклама. Така че тази идея за доказване на ефективността на банер рекламата ми допада и искрено се надявам резултатите от проучването да бъдат разгласени в публичното пространство. Не се и съмнявам че Jobs.bg ще използват тези резултати за убеждаване на нови клиенти които да инвестират в банер реклама както разбира се и за убеждаване на текущи клиенти че трябва да увеличат интернет бюджетите си, но с оглед че предоставят безплатно тези банер позиции е нормално после да използват данните от проучването за своите бизнес цели.

3. Третата причина за това проучване на ефективността на банер рекламата е по-скоро смесица от горните две точки. Тоест Jobs.bg не само искат да привлекат нови рекламодатели в своят уеб сайт но искат да го направят качествено, как – като демонстрират на всичките участници добрите резултати от проучването. Сега дали резултатите ще бъдат добри това не знам. Но като гледам въпросите в проучването мисля че по-скоро резултатите ще бъдат положителни.

Имам само една забележка към колегите от Jobs.bg. Почти всички рекламни уеб банери участвали в проучването нямат нищо общо с него. Някои от тях са имиджови, други продуктови (което е ОК), трети са промоции-игри. Тоест повечето банери не отговарят на целите на проучването. Други уеб банери за пръв път ги виждам и съм сигурен че никога не са рекламирани онлайн в България – като банера на AlfaRomeo Mita, който си личи че дори не е преведен на български език. А доколкот знам идеята на проучването е резултатите да бъдат сръвнени с резултатите от предишни рекламни кампании на дадените продукти и до колко те са били успешни. Може би тук тънката идея е да се покаже че за сайт за работа, ако рекламираш друго освен обяви за работа можеш също да имаш успех. Тоест Jobs.bg искат да привличат и друг вид продукти и рекламодатели, не само тези които ги използват за реклама за работа.

Добре де, това не е ли странно. Все едно в сайтове за жени да рекламираш бира за мъже. Ясно е че уеб сайт за работа има лимит на броя и видовете рекламодатели, но този лимит го има всеки един уеб сайт. Не съм сигурен тази стратегия ще работи, не ели по-добре парите инвестирани за оффлайн реклама да се инвестират в разработка на нови проекти? И без това стана модерно всеки да прави вече уеб група, да купува или създава нишови сайтове които да достигат до повече и различни аудитории. Просто си мисля на глас :)

Какво излезна от всичко до сега: Jobs.bg реализират много добра идея за проучване на ефективността на банер рекламата, чрез която по прекрасен начин искат да убедят рекламодателите че има смисъл да инвестират в интернет реклама (банер реклама). Моите поздравления за проекта, разбира се има какво още да се изкусури и проучването да бъде реализирано още по-добре, но както обичам да споменавам една приказка на един мой американси познат:

Opinion is like a asshole, everybody has one!

Вие какво мислите по въпроса?« « Кой ще е следващият видео клип – трафик генератор от типа Ken Lee? | Нова среща на Интернет Рекламистите ! » »

9 Коментара по темата “Проучване за ефективността на банер рекламата”

 1. delice
  Oct 01, 2008

  Определено интересно хрумване. В мен обаче то повдига следните въпроси:
  1. Не води ли безплатното предлагане на услуга до подценяване на бранда (за който се хвърлят безумно много пари)?
  2. Каква ще е достоверността на данните от превеждането на собствена, а не от независима агенция, анкета?


 2. sasho varov
  Oct 01, 2008

  wtf… Марто, това са пълни глупости :( Моля те, не се излагай, като ставаш медиатор на подобни тъпотии :(


 3. bgboy
  Oct 02, 2008

  Сашо какво имаш в напредвид? Не те разбрах. В случая ми направи впечатление тази инициатива и се опитвам да разбера подбудите за нея. Сигурен съм че може и да не ги разбера, но това не ми пречи да се пробвам.

  Разбира се сигурно ще им недоволни хора от статията, но ако забелязваш тона и мнението ми аз съм ОК с идеята им. Просто реализацията и нещо ми куца. :)

  Peace !


 4. Марто
  Oct 02, 2008

  В коя рекламна агенция влагат парите си Jobs.bg ;-)
  Не смятам, че се увличат в offline кампанията си. Не смятам и че хората, който си търсят работа намаляват! Напротив – безработицата намалява, но текучеството се увеличава.


 5. Марто
  Oct 02, 2008

  “който” да се чете “които” 0:)


 6. sasho varov
  Oct 02, 2008

  Марто, сори :) Импулсивна реакция :) просто се ужасих как неква “анкета” щяла да доказва дали банерът работи… Т.е. откровен sales action, с много грозна опаковка. Иначе твоите коментари са абсолютно ок – т.е. да, опит да се разбере какво точно е това. нищо де – ще се видим на срещата, да те черпя едно в знак на извинение :P


 7. bgboy
  Oct 02, 2008

  Сашо май определено си прав са Sales action стратегиите.

  А на срещата ще се черпиме взаимно :)


 8. според мен, идеята на Jobs.bg НЕ е никак добра – потребителите не обичат банерите като цяло, а ако някой си е направил трида да кликне и го прекъснещ, само за да го питаш дали “те работят” тези банери, си е нагло и отблъскващо.

  точно голям портал, в който е имало и има десетки банер кампании, може да докаже със СТАТИСТИКИ дали и как работи банерът.

  с други думи, опитвайки се да задоволят глезотиите на неграмотни клиенти с претенции, прецакват нашего брата, потребителя.

  я се запитайте, кой обича да го питат – абе, ти на коя въдица се хвана?залагам на под 1% отговори и почти нулев трафик към таргет сайтовете.

  иначе всички знаем, че парите на Jobs не идват от управлението на портала, което си е отчайващо.

  ето още за банерите (писах го за сп.Мениджър миналия месец), ако на някого му се чете:) http://newsletter.icygen.com/index.php?page=articles&id=65


 9. Answer
  Oct 06, 2008

  Една проста сметка на общата сума на платените обяви в Jobs.bg ще ви покаже, че сайта има месечен оборот от около 250,000 лв., което си е доста солиден бюджет за онлайн, офлайн и др. “он” видове реклама.

  Иначе, фирмите рекламиращи в момента в jobs.bg едва ли се нуждаят от убеждение за това дали да рекламират в Интернет с банери или не.

  Що се отнася да идеята им да затруднят максимално юзерите си да достигнат до рекламодателите им, то това според мен е с цел да се опитат да направят нещо като профил на аудиторията на сайта, която ще клика по банерите на всеки конкретен рекламодател в бъдещи негови кампании. Доста тъпа идея, освен ако не са решили да използват тази анкета като база за генериране на отлична (фалшива) статистика. Едва ли мислят да покажат реалните резултати на рекламодателите си, тъй като ако те не са такива, каквито рекламодателя иска да види ще зачеркне jobs.bg като рекламна площадка за винаги. Не мисля, че от джобс ще поемат такъв риск, още повече когато става въпрос за едни от най-големите рекламодатели в БГ.

  Ако рекламите, които текат в jobs.bg в момента наистина са безплатни, интересно би ми било да разбера какво е мнението на агенцията за защита на конкуренцията по този въпрос.


Остави коментар

*