Просто – интернет реклама !

Публикувана на 26.11.2008

Днес имах много интересен разговор с една моя колежка. Ще бъда откровен много откровен с тази статия. Та, стана на въпрос, защо на 99% предлагаме само банер реклама, защо не предлагаме вирал кампания, кампания чрез социалните мрежи, ангажиране на потребителя с бранда или продукта, и въобще коментари от този тип.

Да си призная това беше първият подобен въпрос който някой ми е задавал в последната една година. Въпроса и освен че повдигна противоречиви чувства в мен, много ме и зарадва. Противоречивите чувства се появиха от това, че наистина в повечето случаи предлагам основно банер реклама, много по-рядко предлагам използване на rich media банери, рядко предлагаме каквито и да е нестандартни рекламни онлайн форми. Няколко пъти годишно ми се случва да направя наистина много яка кампания, със страхотен замисъл и изпълнение, за ефективност няма да говоря, защото за съжаление все още рекламодателя не е свикнал да очаква такова нещо от онлайн рекламата. Та няколкото малко качествени кампании ме карат да се чувствам щастлив и доволен от това което правя.

Също така въпроса на колежката много ме зарадва. Зарадваме защото много рядко някой задава такива въпроси, много рядко който и да е било колега или клиент, иска ние да му предложим нещо уникално, нещо страхотно, ние изцяло да дадем идея и концепция за онлайн кампания. И след това, клиента да я одобри, да има не само уеб банери, да има всичките елементи на една интернет кампания, да има качествен и смислен завършек на Landing page.

Вярвам че колкото по-често хората в рекламният бранш говорят за нестандартни интернет кампании, колкото повече въпроси задават, колкото повече се интересуват какво може в онлайн средата, как може да стане и т.н. – толкова повече всички ние, които се занимаваме с уеб маркетинг ще създаваме креативни и уникални кампании, достойни за награди на големи международни конкурси.

Може би не всички от вас, знаят колко е трудно да се реализира една кампания, колко препятствия има пред нас. Ще се опитам да изброя някои от тях:

-няма въобще ясно поставени цели в повечето рекламни кампании, не говоря само за интернет, въобще става на въпрос, в повечето брифове дори клиента не знае какво иска. Или е някой млад и зелен студент, току що звършил, или е някой човек със самочувствие че знае всичко и т.н.

-в 90% от случаите ако има интернет кампания, то тя е между другото, въобще не е приоритет, което представете си как ни се отразява, какъв стимул имаме при измисляне на концепции и стратегии, като знаем че на никой не му пука за тях

-бюджетите за уеб кампании винаги са на върха на минимума. Това да имам голям бюджет с който мога да направя чудеса е много рядак случай. По-често ми се налага от нищо да правя нещо. Да знам че като няма пари, това ме кара да бъда още по-креативен и нестандартен, но в крайна сметка някои неща си имат цена

-интернет е много подценявана медия, даже вече не мисля че е медия а още една РЕАЛНОСТ, ВИРТУАЛНА РЕАЛНОСТ. В повечето случаи, клиента я поставя накрая, не и дава приоритет. Знам че рекламодателите не са запознати с уеб възможностите (по-този въпрос всички трябва да се трудим) но в крайна сметка нали все някога трябва да се рискува. Как да разберем един канал работили ако не рискуваме. А и това риск ли е ? да пуснеш една интернет кампания?

-безумно е да говорим за тези неща. На дебили ли говорим? Имам чувството че някои Бранд Мениджъри са олигофрени, смотаняци и т.н. ;)

-много са малко самостоятелните онлайн кампании. Винаги те са част от цялостна комуникация. Ако рекламодателите пробват да направят кампания само онлайн, да видят какво ще се случи, мисля че ще имаме успех. Не говоря тук интернет да се използваме самостоятелно, естествено че всички медии трябва да се използват заедно, там където го изисква продукта или целите на кампаниите. Но съгласете се че има кампании, които са само за онлайн реклама? Може ли да се рекламира мобилен интернет и да не се рекламира онлайн?

-огромна част от уеб рекламните бюджети за съжаление в момента се управляват от хора които не разбират от онлайн маркетинг и реклама. Бюджетите се управляват от един медия планьорчета, за които планирането на рекламни кампании започва и свършва с една екселска таблица. Е как искаме тогава да има ефективност? Как може милиони левове да се управляват от непрофесионалисти, от хора които не живеят и не милеят за онлайн рекламата. Хора без грам мисъл за криейтив, хора които дори не познават онлайн рекламният пазар в България, не знаят какво е това текстова реклама. Дори не посещават Facebook, не пишат във форуми или блогове и т.н.. Те знаят 5 сайта и това е. Но иначе на думи са велики.

-значителна част от хората занимаващи се с реклама в България за адски мързеливи, лениви, не-амбициозни, не-идейни, без елементарни познания за маркетинг и реклама. Знаете ли как един човек може да планира кампания за милиони левове? Много лесно! Идваш от някъде, старши акаунта ти показва как се прави медия план, казва ти 5 думи на кръст и си готов. В България няма не само адекватно образование, но в самите агенции не се правят обучения, семинари и т.н. Как без добри практики, човек може да управлява пари не някой рекламодател – е явно може, затова сме на това дередже. Аз също съм минал по този път, и аз съм няма грам познания, но и директно ме пуснаха в дълбоките води, имате ли на идея колко грешки съм допуснал? и кой плаща за всичко това? но никой няма да го признае това. Хората обичат да не си признават грешките, по-лесно е друг да е виновен

-много често работим за клиенти, без дори да ги познаваме, без да познаваме техните продукти. До сега в моята кариери, нито веднъж клиент не ми е правил обучение, кои са неговите продукти, къде и как стои той на пазара, какви цели си е поставил (изключвам целта – да бъда N1 – това всички го искат). След като не знаем продукта и клиента, как тогава се очаква от нас да предлагаме креативни и нестандартни решения? Дори да предложим, ще работят ли те за даденият продукт? или само ние си мислим така :) Тоест искам да кажа че в повечето случаи, ние самите научваме по неведоми пътища и след наши инициативи, кои са продуктите на клиента ни, какви специфики имат те и т.н.

-има и още нещо много важно – в повечето хора липсва амбициозност, липсва желание да се изпипват нещата, липсва удоволствие от работата която върши. Как ако липсват тези елементи, човек може да работи качествено и смислено? Това не е проблем само на рекламата, това е проблем на обществото, но в даденият случай, всички знаем че тези неща са много важни при създаване на една рекламна кампания.

Мога още много неща да кажа, но ще спра до тук, да не си каже някой – тоя полудя или т.н. Просто понякога ми е болно, много болно като знам, че всички ние можем повече, че можем да правим чудеса от нищо. Но в повечето случаи ни спират дребни камъчета с които явно не можем да се преборим.

Затова моят апел към вас е. Ако искате да се занимавате с интернет рекламата, помислете добре върху всичките редове по-горе. Помислете как се чувствате на вашата работа. Намирате ли смисъл от нея, получавате ли удовлетворение. Чувствате ли се щастлив от това че създавате наистина страхотни неща.

Защото интернет маркетинга и рекламата е нещо много ама много повече от един медия план, от един банер или текстова реклама. Вярвам че всички ние можем повече, че всички ние трябва да се борим и работим здраво, да се променят всичките тези неща

Вярвам че ще успеем!!

p.s.: въй кви ги написах….
p.s.: затова нека си налягаме парцалите, и заедно, повтарям заедно – променим начина по-който се случват нещата, променим начина по-който се възприема онлайн рекламата в България« « Защо Финансовата Криза ще се отрази положително на интернет рекламата? | Google Adwords вече с официален риселър за България » »

15 Коментара по темата “Просто – интернет реклама !”

 1. Евгени Л.
  Nov 27, 2008

  Право в десятката! Поздравления!


 2. Ами много правилно си го написал :) Явно не се дава приоритет на интернет рекламата, а тя е страшно таргетирана. Да не говорим за SEO или Guerilla маркетинг – още по ниски цени и по ефективни методи.


 3. Chris
  Nov 27, 2008

  Може би само банерна реклама, защото с минимални усилия могат да се планират и похарчат паричките на рекламодателите, пък и те искат да им мига, святка, върти….такъв ни е пазара…

  Мисля, че, констатацията ти е трагична. Не мога да повярвам, че това момиче днес е било първия, човек, който ти е задал този въпрос, що само банери?!

  Май рекламодателите някой трябва да ги понаучи на някои неща отностно каналите за реклама в Интернет, въпросът е искат ли уеб агенциите да направят това, имат ли интерес? Или ще се въртим в “прайм” света до 3456 серия…..


 4. Oggy
  Nov 27, 2008

  Мали Мартине, разби ме. Сега след всички тези думи, настъпи ли времето за action? Хайде да го видим този кръг от ентусиасти, които наистина добавят value към един бранд, а не само да отчитат импресийки. А това с международните фестивали наистина е едно добро пожелание за Нова Година… Правилно е,което спомена и за образованието. Ми как искате да сте някъде като не гледате и не черпите опит отвън? Сега в типичен стил ще кажеш Що си мислиш 4е не гледаме какво става навън. Еми самият факт, че картинката е толкова не-розова говори че това да реализирате редовно кампании от високо качество говори, че гледате ама нищо не ви влиза в главите.
  Аз пък наскоро имах удоволствието за първи път да общувам с интересни хора от Българските webdevelopment среди, които ме изненадаха с професионализмът си и коректният подход. Така че, за да не излезна Адвокат на Дявола, оставам оптимист редом с Теб, ще светлината в тунела не е запален фас :)


 5. Добре, много добре! Това не е ласкателство, а искрена констатация. Защото знам какво говоря- от 2004 та чак досега се занимавам изключително и само с този вид реклама и успях да изкарам всичките си комерсиални сайтове на челни позиции в Google.


 6. ste_fan1914
  Nov 27, 2008

  Да банерите са най-популярни, може би защото повечето сайтове предлагат предимно този вариант за реклама, а той е лесен и за медията и за агенцията и за този, който плаща. Усилията са примерени и ясни, всеки път едно и също и отработено – хората дават пари, защо да мислим ново и да влагаме усилия като не се знае дали ще се вземат повече пари.

  Навремето имаше въпрос към Лъчо от Хиподил, Какво мислите за педалите, неговия отговор беше: Аз съм за с двете ръце, колкото повече педали толкова повече жени за нас.

  Идеята ми е, че който се осети ще излезе много напред пред останалите в бизнеса и много трудно ще го стигнат.

  Така, че който иска да прави сериозен бизнес и иска да бъде пред конкурентите си това е един от начините.

  Според мен е важно е използването на всички маркетингони инструменти през призмата на всяка медия, защото само една медия ням да доведе до сериозна промяна и постигане на целта.

  В едина от първите си публикации в блота ти беше писал, че ако човек иска да научи много за интернет рекламата се изисква: четене в нета, четене, четене, когато ти кървясът очите от взиране в монитора, продължаваш де четеш, четеш и тогава може да понаучиш нещо.

  Работа, желание, душа и вяра…и мечти, които искаш да постигнеш

  Стефан


 7. Pesho
  Nov 27, 2008

  Марто, разбира се всичко казано дотук е вярно. Ще добавя, че благодарение на наши общи познати;) имах възможност да разговарям с freelancer от Унгария с богат опит в уеб маркетинга, който сподели, че в техните топ рекламни агенции имат по 10-12 човека, които се занимават само с уеб планиране. Мисля, че няма какво повече да коментирам:))


 8. АМ
  Nov 28, 2008

  За съжаление обаче преосмислянето е мнооого бавен процес…


 9. Еха, хванал си бика за рогата!!!

  Подписвам се под почти всичко написано като причини, накратко, за мен най-тежките са:

  – НЕГРАМОТНОСТ – на хората, които управляват бюджетите за реклама – за това как да използват интернет
  – на хората, които правят реклама – най-големите безумия идват от ‘колегите’ от рекламния бранш и “маректолозите”; боже, там са вицови ситуации:))) А и претенциите са най-мега огромните:)))

  – НЕЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ – банерите се продават, защото са вързани интересите на медийните групи, има активни sales отдели, на които обаче хич не им пука какво става извън порталите- а именно, в сайта на клиента.

  На всичкото отгоре, всички са слепи за “banner blindness”:)))


 10. Димо Желев
  Nov 29, 2008

  Добре де, виждам че всички са на едно мнение – нужни са комплексни решения – партизански маркетинг, вирал кампании и т.н. А кой от вас се е замислял, че и девте маркетингови практики са много по – рисковани от банерната реклама. Вирал маркетинга може да е страшно ефективен и евтин, но често комерсиалните вирал послания умират лесно. Същото се отнася и за партизанския маркетинг като цяло – нужни са много усилия за да може с малък обем откупена реклама да се пулучи качествена кампания. Какво мислите за това колеги?


 11. […] два пъти препрочитам една статия в този сайт: „Просто – интернет реклама!” и се опитвам да уловя откъде идва момента на […]


 12. Драго
  Dec 02, 2008

  Добре де Мартине, защо не говориш конкретно?! Страх ли те е, не разбирам. Посочи хората, посочи фирмите, нека да се срамуват от некадърността си. Защо ги криеш? По този начин ти също ставаш част от проблема, получава се едно ЗАТВОРЕНО общество!

  Защо тогава водиш блог? Блогът за мен е синоним на прозрачност, откритост, публичност.

  Бъди част от решението, не част от проблема.


 13. Liddi
  Dec 05, 2008

  Ако така наречените “бранд мениджери” бяха малко по далновидни и виждаха Интернет рекламата не само като отбиване на номера а като важен компонент от media mix-a то агенциите с удоволствие щяха да инвестират в отделите за интернет реклама.

  За съжаление много хора си мислят че една рекламна кампания започва и свършва с 30″ спот в Шоуто на Слави.


 14. Krizkoz
  Dec 16, 2008

  Някой е имал лош ден в офиса :D


 15. Mihail Paskalev
  May 21, 2009

  Прав си за това което си написал , но според мен има нещо което е в основата на всичко свързано с “продажба”.Независимо дали е продаваш интеренет реклама печатна в медии и т.н. Трабва да ти се отдава да го можеш , не на всеки се отдава а всеки си мисли че го може. Голяма грешка, амбицията и криейтива идват от моженето а не от искането да го правиш.


Остави коментар

*