Прогнози за 2009 г. за уеб рекламният пазар у нас на Нетинфо

Публикувана на 23.01.2009

Това е последната новина дошла от Нетинфо. Предишните две бяха:

На база 10-годишното си присъствие на рекламния пазар, Нетинфо прогнозира развитие на следните видове онлайн рекламни формати през 2009 г.:

• Pay per Action и Pay per Lead реклама – рекламодателят плаща само след като
е било извършено дадено действие (Action/ Lead) на неговия сайт.

• Видео-реклама – най-популярните видове са: Pre-roll (преди видеото), Post-roll (след видеото) и Mid-roll (реклама по време на излъчване на видеото).

• Product placement – визуализиране на търговска марка в рамките на даден сайт/ част от сайт.

По данни на BBSS Gallup/TNS делът на Интернет в рекламните разходи у нас през 2009-та година ще продължи да се повишава със същите темпове както досега и разходите за реклама в Интернет през 2009-та могат да достигнат до 50 млн. лева. С това Интернет рекламата ще задмине радио рекламата в общия комуникационен микс в страната.

Според прогнозите на Forrester Research през 2009 онлайн пазарът в Европа ще надхвърли 12 млрд. Евро, като делът на Display и Search рекламата се очаква да расте за сметка на останалите типове онлайн реклама.

Речник на термините в онлайн рекламата.« « Обзор на рекламния онлайн пазар през 2008 г. през призмата на Нетинфо | Нетинфо променя начина на продажба на реклама в мрежата си от сайтове » »

2 Коментара по темата “Прогнози за 2009 г. за уеб рекламният пазар у нас на Нетинфо”

 1. […] Днес получих много интересна новина от Нет Инфо.БГ относно начина им на продажба на онлайн рекламата в мрежата им от уеб сайтове. В новината има и още две други интересни анализи и прогнози. Те са: Обзор на уеб пазара през 2008г. и Прогноза за интернет рекламата през 2009г. […]


 2. Ivanchev
  Jan 23, 2009

  “На база 10-годишното си присъствие на рекламния пазар, Нетинфо прогнозира развитие на следните видове онлайн рекламни формати през 2009 г.:

  Pay per Action и Pay per Lead реклама – рекламодателят плаща само след като е било извършено дадено действие (Action/ Lead) на неговия сайт”

  Интересно на базата на какво е направен този извод? Ще се радвам колегите да коментират, тъй като моята прогноза, основана на тонове от данни, по повод PPA рекламата в България е силно песимистична :)

  Това за BBSS Gallup и Forrester също не му виждам мястото тук?! Нали уж прогнозният материал е на Нетинфо, а се копират постни изводни данни на други агенции. Излиза, че заглавието подвежда? Вярно, че Нетинфо, на един друг език би означавало, че нямате инфо, ама все пак ;)


Остави коментар

*