Прогноза: През 2009г. интернет рекламата у нас отново ще има добър ръст, благодарение на финансовата криза !

Публикувана на 18.03.2009

Прогноза за развитието на интернет рекламата

В началото на 2009г. едно нещо интересува всички рекламисти и това е финансовата криза и как тя ще се отрази на бюджетите на рекламодателите. Докато те се тревожат и мислят какво да правят, всички маркетингови експерти в световен и локален мащаб предричат стабилен ръст на интернет рекламата.

Разбира се ръста няма да бъде същият като през последните няколко години, в които той не падаше под 100%, но въпреки кризата ръст ще има, за България смятам че ще бъде между 50% до 60%.

Много се изписа защо кризата ще се отрази най-добре на онлайн рекламата у нас, затова искам да споделя с вас най-важните причини според мен защо онлайн рекламата у нас ще запази своят възходящ тренд и все повече ще взима дял от другите канали.

 • По време на криза е напълно логично да се намалят рекламните бюджети. Нека разиграем един примерен сценарий в който имате 300 000 лв за реклама. Преди кризата щяхте да инвестирате около 200 000 в ТВ реклама, 70 000 за Прес реклама, 20 000 за интернет реклама и 10 000 за радио реклама.

  По време на криза обаче трябва да намалите своя рекламен бюджет. Определено ТВ е медията която отнема най-много от него, логично е да я намалите. Направите ли го обаче ще загубите значителна част от желаната аудитория, затова трябва да търсите адекватно решение в което за достигане до един потребител не се изискват големи средства – това решение се нарича интернет реклама.

 • Кризата ще наложи оптимизиране на рекламните бюджетите. В повечето медийни канали опциите за оптимизиране на рекламата са много малко, докато при онлайн първо че имате много видове начини за достигане до потребителя и второ оптимизирането на бюджетите става лесно защото измеримостта на интернет рекламата е огромна.
  Също така онлайн рекламата ви позволява във всеки един момент вие да следите, оптимизирате и променяте криейтива, както чистота на рекламата така и самите рекламни канали.

  Това предимство на интернет рекламата не е за изпускане, защото по този начин вие ще оптимизирате орязаните заради кризата рекламни бюджети и ще имате по-голяма ефективност.

 • Интернет е най-измеримата медия, спрямо всички други медийни канали. Информацията която ще получите за всяка своя кампания е много точна и безценна.

  Ще разберете не само до колко човека е достигнало вашето рекламно послание, а и още много друга полезна информация за всеки един ваш онлайн клиент. Този онлайн клиент може както и да купува вашите продукти онлайн така и да събира информация която да взема в напредвид когато прави своята офлайн покупка .

  В много западни изследвания се споменава, че интернет като медия става все по важна при взимането на решение за покупка офлайн. Не изпускайте и тази възможност.

 • Събирането на информация за потребителите е приоритет за всяка една уважаваща се фирма . Благодарение на интернет, вече можете да имате пълен профил на всеки един потребител кликнал на вашата онлайн рекламата, как се казва, на колко години е, от кой град е, какво мисли за вашият продукт и т.н.

  Тази информация в съвременният маркетинг е от жизненоважно значение за всеки един бранд. Базите с данни стават все по-важни за компаниите. В България тепърва компаниите виждат тези възможности и не малка част вече се възползват от това.

 • Производство на интернет реклама все още е сравнително ниска в сравнение с другите медийни канали. Изработката на един промоционален уеб сайт, онлайн игра или рекламен банер е в пъти по-ниска от тази за създаване на ТВ клип.

  Също така смяната на криейтива по време на самата кампания е изключително лесно. В интернет по време на самата кампания може да тествате няколко криейтива и така да изберете този който работи най-добре, същото обаче не може да се каже за другите медийни канали.

 • Онлайн лесно и бързо можете да разберете дали вашата реклама е ефективна. През тази година поради финансовата криза всички рекламодатели ще търсят висока ефективност по възможност при малък бюджет.

  Тази ефективност онлайн можете да я получите чрез регистрации, поръчка на каталог или тест драйв на автомобил, но най-вече ефективността можете да я получите в директни онлайн продажби.

 • Комуникация с потребителите. Тази тема е нещо ново за всички рекламодатели. До сега рекламата като такава се разглеждаше като еднопосочна комуникация, но това бързо се промени чрез навлизането на интернет. Комуникацията с потребителя ще става все по важна и ценна.

  През 2009г. очаквам рекламодателите да започнат да се учат как трябва да се комуникират със своите клиенти онлайн, независимо дали те са в техният уеб сайт или са в някой социален уеб сайт. Този процес на обучение ще е дълг и в същото време двупосочен. Вярвам обаче че комуникацията между рекламодател-клиент и клиент-рекламодател ще е в основата на бъдещата онлайн реклама.

 • Една от важните причини поради която през 2009г. рекламодателите ще предпочетат интернет рекламата пред други традиционни канали е многото различни начин за достигане до потребителите.

  В интернет средата можете да достигнете до потребителя сутрин когато чете любимият си новинарски сайт, през деня докато посещава уеб сайтовете свързани с неговата работа, вечерта можете да го намерите в социалните мрежи и сайтовете за забавления. Всъщност обаче в интернет потребителите могат да работят, четат, забавляват и комуникират по между си във всеки един момент, тоест независимо кое време на денонощието вие можете да достигнете до тъй желаните ви клиенти.

 • Много важна причина за това че онлайн рекламата ще е предпочитана пред всички видове рекламодатели от най-малкият до най-големият е ниската цена за качествено достигане до един потребител. Под качествено достигане до един потребител имам в напредвид привличане и задържане на вниманието му, а не просто виждане на вашият мегаборд за 3 сек. Тоест добрият ръст на интернет ще се дължи и на факта че много малки и средни рекламодатели ще се насочат към онлайн рекламата поради ниската цена.
 • Кризата ще отвори очите на рекламодателите как ефективно да създават и използват своите уеб сайтове. Един интернет уеб сайт е много повече от една визитна картичка. Уеб сайта ви е като всичките ви офиси взети заедно. Цената за поддържане на един уеб сайта е в пъти по-малка от тази за поддържане на един реален офис.

  В уеб сайта ви няма ограничения колко хора могат да го посетят, докато в един реален офис не е така. Разходите за поддържане на един офис са огромни, докато за един уеб сайт могат да се грижат няколко човека. Всичко това ще спомогне за увеличение бюджетите за уеб производство и дизайн.

 • Интернет пенетрацията в България мина 35%, това са около 3 000 000 души. Много е важно да се спомене че тези хора са вашите тъй желани клиенти. Те имат пари, образовани са, имат семейства и започнаха да купуват и стоки онлайн. Определено през 2009г. онлайн потребителите ще бъдат най-ухажвани.
 • Интернет търговията започна да ръсте. Вече 2be, Technomarket, Sharp и други големи брандове започнаха да продават своите стоки онлайн. Тази важна крачка ще отвори неподозираните възможности за онлайн търговия. Хората у нас вече имат кредитни карти чрез които по време на тази криза те ще използват, за да спестят пари и ценно време. Така че не губете време а правете онлайн магазини за вашите стоки.
 • В интернет рекламата има и двата вида комуникации – ATL и BTL (имиджова и директна комуникация). Онлайн дод ATL комуникация се разбира банер рекламата в големите масови уеб сайтове. Това са новинарските и инфомационни уеб сайтове. Банер рекламата играе ролята на ТВ, Прес и Радио реклама. Под BTL комуникацията в интернет се има в напредвид Performance рекламата, която у нас е известна основно чрез разновидността и „Цена за един клик”.

  Performance рекламата е насочена към директните продажби, тук можете да направите връзката с Директният маркетинг. Email маркетинга също се смята за директен маркетинг. Използвайте го. Това че в интернет може да се правят и ATL и BTL комуникации ще спомогне на всички рекламодатели да осъзнаят предимствата на интернет рекламата.

 • Интернет е навсякъде в дома ни, в офиса ни, в джоба ни и този факт не е за пренебрегване. Който рекламодател пръв го разбере, той ще спечели много от това. Възможността навсякъде лесно и бързо да достигаш до потребителите е безценна. Времето прекарано в интернет почти се доближава до това на ТВ, тази причина също ще е фактор по време на кризата.

Интернет се превърна във втора реалност, хората прекарват много време вече пред компютрите си. В интернет всички ние не само работим, но и търсим информация, забавляваме се, купуваме вече много неща онлайн, комуникираме онлайн с приятели, колеги и роднини, образоваме се онлайн.

Както виждате интернет вече наистина се превърна във виртуална реалност не много по различна от истинската. Затова вярвам че интернет не е медиен канал а много повече. През 2009г. всички неща които споменах по-горе ще спомогнат за запазване ръста на интернет рекламата както в световен мащаб така и в България.

Определено смятам че финансовата криза ще се отрази положително на рекламният пазар. През последните няколко години се изразходваха луди пари за реклама. В много от случаите средствата за реклама се разпределяха неправилно между различните канали. Кризата обаче ще помогне за това рекламата да се промени, защото вече тя не е същата след като интернет съществува.

Затова през 2009г. ключовата дума е Оптимизиране, Оптимизиране и пак Оптимизиране!« « Добри новини за кликаемостта на банерите | Още един офлайн печатарски гигант направи сериозна заявка в онлайн новинарската категория! » »

13 Коментара по темата “Прогноза: През 2009г. интернет рекламата у нас отново ще има добър ръст, благодарение на финансовата криза !

 1. Krasimir Stefanov
  Mar 18, 2009

  Сигурно е едно-телевизиите ще са най-потърпевши (в абсолютна стойност).
  Но!!! И Нова и БТВ (а и останалите телевизии) предприеха мерки, намалиха цените!
  Дали ще запазят позициите си времето ще покаже.
  Интересен лично за мен е фактът, че предприемат тази стъпка въпреки че успешно продават (или са продавали) доста голям % от рекламното си време (разрешените от по закон минутки за реклама в рамките на 1 час)
  Всъщност за да бъда коректен не мога да цитирам цифри колко от разрешеното рекламно време успяват да продадат, но със сигурност процента е с пъти по-висок от този на продадените площи в интернет.
  Трябва ли интернет медиите да предприемат някакви мерки или ще чакаме кризата сама да си свърши работата :)
  Разбира се станаха много неща, имаме си официални метрики, интернет като канал за реклама става все по-популярен, но дали е достатъчно?
  Интересно ми е мнението Ви по този въпрос колеги.


 2. Oggy
  Mar 18, 2009

  Ние затова призоваваме към един форум, на който да обсъдим в детайл и със ясни конкретни мерки създаването на IAB Bulgaria. Това е поне според мен стъпка от първостепенна важност в посока популяризиране на Интернет като силен медиен канал.


 3. kolevski
  Mar 19, 2009

  До голяма степен съм съгласен с казаното, но нека не забравяме – интернет покрива едва 35% от населението на България. Има продукти, които са насочени до голяма степен към тези 35% и за тях има логика да се рекламират предимно онлайн.

  Но ширпотребата, която генерира огромния процент от рекламираните продукти, ще си я гледаме по телевизията, билбордите навън и т.н.


 4. Ха така Марти, SEO му е майката :-)


 5. Krasimir Stefanov
  Mar 19, 2009

  @Kolevski
  Звучиш несериозно! 30% са малко!?! Който иска резултати прави микс от медии.
  Истината е че купуваш колкото са ти възможностите.
  Пример: За да покриеш 30% с ТВ реклама трябва да купиш рекламно време в различни времеви зони и в поне 2 ТВ канала. Единствено предавания с топ-аудитория като СТАРТА на биг/вип брадър, мюзик айдъл, ФИНАЛ на шампионска лига и т.н. се гледат от над 1 милион души /но далеч под 2 милиона/.
  Да не забравяме и факта, че типичният интернет потребител гледа значително по-малко телевизия от средностатистическия зрител.
  Нека точно ние не пренебрегваме интернет като сериозен канал за реклама.


 6. Ivan Ivantschev
  Mar 19, 2009

  При няколкото милиона изключително бедни пенсионери и още толкова безработни роми, няма как пенетрацията при нас да достигне нивото на скандинавски държави.

  Интернет за разлика от телевизията гарантира някакво минимално ниво на аудиторията, т.е. в момента, в който публикувате интернет реклама, вече таргетирате по възраст, по доходи, по интелект, технически познания и т.нат. Вярно 30%, но качествени 30…останалите 70% на кой рекламодател му трябват?


 7. kolevski
  Mar 19, 2009

  Не ме разбирайте погрешно, аз съм много “ЗА” рекламата в интернет. Но да не забравяме, че има продукти, които всеки ползва, независмо от възраст, доходи, интелект, технически познания и т.нат.

  С други думи – и пенсионерите, и безработните роми ядат и перат, нищо че не влизат в интернет :)


 8. Oggy
  Mar 19, 2009

  Nie edin dryg da se ybejdavame smisul golqm nqma mai :). Aide ne6to zaedno da napravim, da obqsnim za tezi 30% i za6to te sa v internet edni puk v TV drygi. tui my e maikata nali ? :)


 9. Kalin
  Mar 25, 2009

  Защо всички седим и се лъжем, че България има 3 000 000 интернет потребители??? Колко от тези потребители влизат от работа и от вкъщи? Може да има 3 000 000 компютъра включени, но не и потребители.


 10. Krasimir Stefanov
  Mar 25, 2009

  @Калин
  Цифрата 3 000 000 не са проброени компютри и кукита, а е разутлат на офлайн социологическо проучване.
  Иначе проброените кукита са далеч нагоре. Сравка->Нилсен, Гемиус


 11. Kalin
  Mar 26, 2009

  В момента сме има няма 6 000 000. Средната възраст на българина била 41 години. Колко от тези 6 000 000 имат компютри и колко от тях ги ползват за влизане в интернет?


 12. Теоретично е така, на практика за първото тримесечие повечето големи интернет медии имат в най-добрия случай равен резултат с миналата година.


 13. Баба Меца
  Apr 01, 2009

  Стига с тези глупости, не разбрахте ли вече, че ние не сме САЩ и не сме Западна Европа. Това, че по чуждите сайтове пише, че интернет ще остане непокътнат от кризата се отнася за съвсем други пазари. Няма значение дали вие смятате, че 35% пенетрация сред “качествената” аудитория е достатъчна. Важното е, че до скоро се налагаше да убеждаваме със зор някои клиенти да рекламират в интернет, т.е. важното е какво мислят клиентите. За повечето от тях 35% са си 35% – пари хвърлени на вятъра. Повечето са консервативни и предпочитат да дадат малко пари за телевизия и радио и по никакъв начин не можеш да им обясниш защо с интернет могат да си оптимизират бюджета и как. За българският рекламодател интернет все още е една екзотична и луксозна медия, затова като почнат да кастрят бюджетите ще се тръгне оттам. Нима не забелязвате колко по-малък брой банери има в интернет в сравнение с преди 5-6 месеца? Докога ще се залъгваме? Ние не сме САЩ!


Остави коментар

*