Приходите от интернет реклама в България – ADEX 2017

Публикувана на 30.04.2018

В последните дни на Април 2018 се състоя едно от най-значимите събития, организирано от браншовата организация на дигиталното рекламиране в България – IAB Bulgaria, а именно All.DigitAll 2018. Събитието събра на едно място едни от най-големите дигитални и рекламни агенции в България, където топ-експерти в сферата разкриха най-новото и интересно около онлайн предлагането у нас, тенденциите в неговото развитие, рестрикциите, които предстои да бъдат наложени (директивата за защита на личните данни на потребителите в дигиталния сектор GDPR влиза в сила на 25 май 2018), както и много други интересни аспекти на интернет рекламирането.

В проучването участват 25 от най-големите рекламни агенции и медийни компании у нас:

 

Заедно с това излезе и докладът с данните за интернет реклама от изминалата 2017г., като, разбира се, се открои новината, че ръстът на този сектор у нас е значителен и вече надвишава 100 млн. лева, и по-конкретно цифрата е 106,1 млн. лв.  Това не е учудващо на фона на появата на нови маркет лидери на българския пазар, все по-растящото предлагане в интернет и ангажирането на все повече потребители, които използват интернет, за да извършват покупки. Все повече малки и големи, както български, така и международни марки, се обръщат към услугите на дигиталния маркетинг, за да промотират своите продукти и услуги, и това не е случайно. Ръстът на инвестираните средства за 2017г. в България е 16%, спрямо предходния период на 2016г., когато средствата възлизат на 91,3 млн. лева.

В доклада на IAB Bulgaria, и по-конкретно в презентацията на Чавдар Димов, мениджър „Проучвания и бази данни“ в „Икономедиа“, специално внимание бе отделено и на двете най-големи платформи за интернет рекламиране, а именно гигантите Google и Facebook (като в данните е включен и YouTube, собственост на Google). Заедно те притежават дял от 64% от всички инвестиции в интернет реклама у нас.

Беше показана и представителна извадка за разпределението на приходите по канали, както и за съотношението между Google Search и Display network, където дисплейната мрежа има водеща позиция с 34%, сравнено с 23% за search.

Други две важни тенденции, данните за които бяха откроени, са тези за мобилните и видео дисплейните реклами.  Ключови за бранша тенденции от 2017г. бяха използването на повече видеореклами, както и на програматик рекламите при стартиране на кампании. Това вероятно ще се наблюдава като тренд и през 2018г. и вероятно ще белези дори по-голям ръст. Потребителите гледат висок процент видеа онлайн, което се дължи на все по-високото качество на видеата и бързия интернет, които мобилните устройства поддържат.

 

Видeo рекламата продължава да държи същия дял, съпоставена с данните за 2016г., докато при мобилната реклама наблюдаваме лек ръст, сравнено с предходната година:

Програматик рекламата също отчита ръст с 43%, като приходите възлизат на 3,1 млн. лв.

В световен мащаб 2017 г. щe ocтaнe в иcтopиятa ĸaтo гoдинaтa, в ĸoятo зa пъpви път paзxoдитe зa peĸлaмa в дигитaлнoтo пpocтpaнcтвo нaдxвъpлиха тeзи в тeлeвизията. Πo дaнни на „Magna“ зa peĸлaмa в интepнeт ca пoxapчeни 209 милиapдa дoлapa – 41 пpoцeнтa oт oбщитe paзxoди. A зa тeлeвизиoннa peĸлaмa – 178 милиapдa дoлapa, или 35 пpoцeнтa oт пaзapa (източник: money.bg). „Маgnа“ oчaĸвaт, чe дo 2020 г. paзxoдитe зa peĸлaмa в дигитaлнoтo пpocтpaнcтвo в света щe пpeдcтaвлявaт 50% oт oбщитe. Прогнозите са, че в България този дял също ще нараства, имайки предвид досегашните темпове на растеж.

 

 « « Запознайте се с новите попълнения в екипа | Нека търсенето на Digital Account Manager започне сега! » »

2 Коментара по темата “Приходите от интернет реклама в България – ADEX 2017”

  1. Щом приходите от реклама растят, значи нещата се движат в правилната посока. Парите от Интернет реклама надвишават телевизионната и аудиторията се увеличава.


  2. Емил
    Apr 19, 2019

    Страхотно, благодаря за статистиките. Имате ли нещо за 2018?


Остави коментар

*