Преса vs Интернет

Публикувана на 15.04.2008

От известно време се каня да направя един крос-анализ на всички печатни издания, които имат онлайн уеб сайт. Идеята за този анализ е да съпоставим броя потребители които четат едно оффлайн печатното издание и тези които го четат онлайн.

Така реално ще разберем защо няма смисъл да влагаме толкова много пари в оффлайн печатните медии при положение че същите средства инвестирани в онлайн изданията ще бъдат реализирани по-успешно и точно!

Надявам се всички да осъзнаят, че онлайн рекламата е правилно обоснованият избор при реализиране на рекламни кампании!

Не знам дали ви е направило впечатление, че лека по лека почти тихомълком всички печатни медии си направиха онлайн уеб сайтове. За съжаление голяма част от тези уеб сайтове, не са направени с комерсиална или бизнес цел, не са съобразени елементари дизайнерски похвати и методи, структурата им е ужасна и лично аз не виждам никаква логика в тези уеб проекти.

Представете си възможностите за печалба ако всичките тези грозни и без никакъв User Experience онлайн уеб сайтове, направени като копие на печатните им братя се оптимизират, променят и добавят нови функционалности, използва се модерен web 2.0 дизайн и всички екстри на съвременната онлайн медиа, то тогава съм убеден че те ще носят по-голяма печалба от печатните издания на своите собственици.

Всички печатни издатели имат огромен потенциал в уеб пространството. Дори съм сигурен че няма онлайн медиа с ресурсите на печатно издание. Защо тогава се питам аз те не се развиват в интернет? Опитвам се да си отговоря на този въпрос и не мога. Някой може ли да ми кажа? Нима световните тенденции не са точно в тази насока, нима най-големите печатни издания в света нямат много добре развити уеб проекти от които си докарват учудващо добра печалба.

В момента се чудя дали има смисъл да обяснявам защо парите вложени в онлайн реклама си заслужават повече от тези в преса, но за да е ясно на всички ще маркирам няколко плюса и минуса на двата канала

Преса:

-ниска креативност
-ограничени рекламни форми
-няма интеракция с потребителя
-не се знае точно до колко хора достигат и реалният им тираж
-лимит на посланието
-загуба на рекламата сред множеството идентични такива

За сметка на това възможностите в интернет рекламата се много повече:

-висока креативност и оригиналност
-разнообразни от рекламни формати и инструменти
-интерактивност
-обратна връзка с потребителя
-високо frequency и reach
-без лимит в изразяване и обяснение на посланието
-точно и прецизно измерване на кампанията и ROI
-възможност за не припокриване на аудиторията

и много други предимства на интернет като медиа в сръвнение с преса, но ще спра до тук за да не кажете че мразя този информационен медиен канал.

Ето кратко ревю на всички известни и четени пачатни медии, които присъстват под една или друга форма в Българското уеб пространство:

ежедневник Dnevnik.bg (данни от web site google analytics )
1 000 000 уникални потребителя месечно, което означава че дневно те са приблизително 35 000 срещу 15 000 дневен тираж

седмичник Capital.bg (данни от web site google analytics)
324 000 уникални потребителя месечно което означава че седмично те са приблизително 81 000 срещу 35 000 седмичен тираж на печатното издание

ежедневник 24 часа – много силно печатно издание, но слабо присъствие онлайн
90 000 дневен тираж срещу 9 000 дневни уникални онлайн посетители (source: web site bg counter)

ежедневник Труд – може ни най-популярният Български ежедневник но много слабо изявен онлайн
120 000 дневен тираж срещу 8 000 дневни уникални онлайн посетители (source: web site bg counter)

ежедневник Стандарт
50 000 дневен тираж срещу 40 000 дневни уникални онлайн посетители (source: web site ads offer)

ежедневник Новинар (source: web site ads offer)
22 000 дневен тираж срещу 100 000 импресии дневно, което означава че приблизително уникалните потребителя дневно са между 15 000 и 25 000

ежедневник Сега
20 000 дневен тираж срещу 20 000 дневни уникални онлайн посетители (source: web site bg counter)

ежедневник Дума
9 500 дневен тираж срещу 2 000 дневни уникални онлайн посетители (source: web site bg counter)

7 дни – един от най-известните и стари спортни вестници, което не е изразено много добре в интернет, но прави много добри дневни посещения почти колкото тиража на печатното издание. Тоест с по-добър дизайн на уеб сайта и силно маркетиране, смятам че може да постигне високи резултати
40 000 дневен тираж срещу 25 000 уникални посетителя онлайн (source: web site extreme tracking)

Meridianmatch.bg – популярен ежедневен спортен вестник, който има присъствие онлайн
30 000 дневен тираж срещу 5000 уникални посетителя онлайн (source: web site extreme tracking)

месечно издание Cosmopolitan.bg (source: web site Sanoma Bliasak)
58 000 месечен тираж срещу 180 000 уникални потребителя месечно

седмично списание Bliasak.bg (source: web site Sanoma Bliasak)
38 месечен тираж срещу 3 000 уникални потребителя дневно

месечно издание Maximum.bg (source: web site Sanoma Bliasak)
38 месечен тираж срещу 90 000 уникални потребителя месечно

месечно издание National Geographic (source: web site Sanoma Bliasak)
60 000 месечен тираж срещу 45 000 уникални потребителя дневно

Информацията за тиражите на печатните медии е събирана с времето от различни източници, за това не се ангажирам 100% че тези цифри за реални, но съм сигурен че са приблизително вярни!

Това е една стара графика, но все може да ви е полезна.

Тираж на печатните издания

Разбира се има още печатни медии които имат онлайн присъствие, като в-к Пари, в-к Монитор, списание Тема, списание Политика, списание Business Week, седмичник Банкер, в-к Кеш и други.

Видно е че повечето онлайн издания задминават своите печатни събратя по достигане на аудитория, както и по други показатели. При постоянният тренд на увеличение на интернет пенетрацията и респективно посещенията, не виждам как печатните издания ще се конкурират с тези онлайн. От всичките споменати печатни медии само при тези на Economedia и Санома Блясък се забелязва целенасочено развитие в интернет. Уеб сайтовете на тези две медийни групи работят много добре имат добре изградени sales отдели, съдържание, имидж и други плюсове. Докато при тяхните колеги не се забелязва това желнаие за развитие онлайн.

Ще е интересно да се направи и едно сравнение между различните Телевизии, Радиа и тяхните уеб сайтове, да видим как те се развиват онлайн и ще настигнат ли онлайн медиите своите оффлайн братя!« « Кои social bookmarking уеб сайтове използвате? | Снимки от срещата на Интернет бранша » »

9 Коментара по темата “Преса vs Интернет”

 1. nname.org
  Apr 15, 2008

  потребителските навици не са толкова праволинейни… например чета хартиеното издание на Капитал, а на сайта попадам по няколко пъти месечно от линкове и блогове. Дневник го отварям само онлайн

  хартията не изключва сайта и обратното, читателите са смесени

  отделно данните за тиражите Труп и 24 часа са смехотворно неверни. от години пързалят рекламодателите си по тая схема


 2. Dara
  Apr 15, 2008

  Съгласна съм с теб, че една медия трябва да се развива онлайн. Само че е малко повърхностно да правиш сравнение между онлайн и печатната рекламна платформи – те имат различна аудитория, различен reach, потребителите ги ползват по различен начин, абе… различни са от небето до земата :) Все още, въпреки тенденцията, печатните медии са много много силни – особено в рекламно отношение. Най-елементарното нещо – сравни приходите от онлайн и печатна реклама на една компания, която има и двете платформи.
  Освен това тиража на едно печатно издание не е равен на аудиторията му. Едно копие може да се чете от един или няколко души.
  Целта на съвременните медии по-скоро би трябвало да бъде да изградят няколко платформи, през които да достигнат до макс широка аудитория. Това и правят медийните групи с поглед в момента. Телевизии се разширяват онлайн, радиата изграждат информационни интернет портали, печатните медии навлизат силно онлайн… Интеграция на екипи и така. Но силата още много време ще бъде в медия микса. Колкото и да се инвестира онлайн.


 3. Sami
  Apr 15, 2008

  Боравиш с понятия, които не са ти ясни.
  И нещо като съвет – болдването се използва за акцентиране. Но когато си нашариш текста с болдове, вече не е акцент, а хаос.


 4. bgboy
  Apr 15, 2008

  Съгласен съм с теб (Дара). Аз не се опитвам да сравнявам двата канала, защото те наистина са различни по много показателя, но се опитвам да обясна защо е по-добре една част от бюджетите за Преса да преминат в увеличение на бюджетите за Онлайн реклама.

  Абсолютно съм съгласен и с твърдението че силата на рекламните кампании е в медиа микса.

  Надявам се никой не си мисли че аз апелирам към използване само на интернет реклама. Даже напротив задължително една маркетингова комуникация трябва да съдържа повече от един медиен канал.

  Но голямото ми желание е бюджетите за интернет да бъдат по-големи въпреки постоянното им увеличение.

  Желая да се промени разбирането за интернет, защото това е единствената медиа чрез която може да се комуникира директно с потребителя, да има обратна връзка с него, да го слушаме, защото той може да ни каже страшно много неща. Дори наскоро на една среща организирана от http://www.0crew.net си говорихме за Community Management, според мен това едно от бъдещите инструменти на онлайн рекламата – потребителите сами да създават брандовете и продуктите които използват.


 5. Oggy
  Apr 15, 2008

  Сами, много конструктивно, това ли само успя да измислиш ? Както винаги, умеете да се фокусирате над ”важните” неща. Хванали се за Болда, трън в очите…

  Благодаря за интересният поглед и статистика, съгласен с Дара за медия микса.


 6. Sami
  Apr 15, 2008

  Говоря като собственик на електронна медия и служител в печатна. Какво? Да направя безплатен анализ ли? Дадох един безплатен съвет.Не може да се прави анализ без познаване в дълбочина на характеристиките и на двата типа медия. Не са засегнати ключови моменти. А уеб 2.0 не е стил в дизайна!!!


 7. Жюстин
  Apr 15, 2008

  Точно днес коментирахме темата за печатни vs онлайн с моите студенти. Да добавим, че може би и Пари се опитват да действат активно за онлайн, но не колкото Дневник / Капитал, естествено. Любопитното от останалите мейнстрийм са bTV и Дарик, които яко са се на сочили към уеб също.


 8. Rumen
  Apr 16, 2008

  Данните от web counter не са верно. Там за уникален посетител се счита 1 IP адрес за 1 час. Какво правим, когато влизам в даден сайт няколко пъти на ден-сутрин, обед, вечер? Ами ако от един адрес влизат много реални потребителя…все още често срещано при ISP–тата…


 9. BrandMover
  Apr 17, 2008

  Брей, ако на Bg counter може да се има доверие, то излиза, че половината от фирмените портали, които сме правили (като http://www.mebeli.info и http://www.playbox.tv) имат по-голям трафик от половината вестници…

  Я по сериозно със статистиките! ;-)

  Google Analytics 2.0 реже всички ботове и скам посещения, така че авторитета е в пъти.

  P.S. Тодор ако сложи на всеки параграф AdSense, поста ще се чете яко! ;-)
  Наздраве.


Остави коментар

*