Препоръки при изпращане на e-бюлетин

Публикувана на 22.08.2011

E-mail маркетинг - съвети

E-mail маркетинг - съвети


В една от последние статии разгледах някои добри практики при използването на e-mail маркетинга. Сега ще се опитам да обобщя най-важните правила, които трябва да се спазват при изпращането на самите е-бюлетини.

Някои от тях са свързани със Закона за електронната търговия в частта му за Търговските съобщения (чл.5), но не са мотивирани от него. Всъщност мисля си, ако ги прилагате със сигурност няма да имате проблем и с властите.

1. Изпращайте само поискани съобщения

Изпращайте e-mail съобщения само на хора, които по някакъв начин са изявили желание да ги получават, т.е. имате тяхното разрешение. Ако използвате чужда база данни, уверете се, че абонатите в нея са дали съгласие да получават подобни съобщения от трети (партньорски) лица.

2. Тествайте преди да изпратите

Винаги тествайте как изглежда е-бюлетина ви в различни популярни пощенски кутии (abv.bg, mail.bg, gmail.com, yahoo.com и др.). (Най-важно е да тествате тази, от която най-много от абонатите ви отварят своите съобщения.) Понякога различните пощи разчитат html кода на вашето съобщение различно като променят визията му.

3. Прегледайте линковете

Тествайте дали всички линкове в e-mail съобщението работят правилно и отвеждат до точните целеви страници.

4. Поставете тракинг параметри

Вярваме, че ползвате Google Analytics. За да можете да измерите какво се случва на сайта ви от дадената e-mail кампания поставете уникални тракинг параметри на линковете в съобщението си. Ако държите да сте прецизни и обичате подробните анализи можете да поставите дори уникален параметър за всеки отделен линк. Така ще можете да видите в коя част на събщението и кои точно послания са били най-атрактивни за читателите.

5. Давайте възможност на читателите си да се отпишат

След като вашите читатели са дали доброволно съгласието си да получават e-mail съобщения от вас, напълно коректно е да им дадете възможност да се отпишaт от дадения е-бюлетин. Такава опция задължително поставяйте в долната част на съобщението си. Смея да кажа, че и в началото не е лоша идея. Все пак целта на e-mail маркетинга е активна комуникация с клиенти, които имат потребност и желание за такава. Тези, които по случайност са се абонирали и нямат интерес от съобщенията, нямат полза за вас.

6. Припомнете от къде разполагате с всеки e-mail адрес

Опишете ясно в е-бюлетина как сте се сдобили с e-mail адрес на клиентите си – дали от абонамент, онлайн поръчка, онлайн игра и др. Така ще затвърдите впечетлението, че съобщението не е случайно.

7. Кои сте вие

Посочете кой е изпращача на съобщението, цитирайте сайта си, дори юридическото лице. Дайте и данни за контакт.

8. Алтернативен достъп

Качете цялото e-mail съобщение на сървъра си и поставете ясен линк към него още в началото на съобщението. Така ще дадете възможнот на всеки заинтересован да прочете вашия e-mail в случай, че пощенската му кутия не го изобразява правилно.

9. Не прекалявайте

Използвайте e-mail базите си данни внимателно. Те са много ценен ресурс и прекомерното им експлоатиране ще се отрази негатино на ефективността им.

10. Изтривайте дублиращи се e-mail адреси

Много често се случва даден e-mail адрес да присъства няколко пъти в базата данни. Веднъж, той може да се е регистрирал за е-бюлетин, след това да е участвал в някоя от игрите ви или да е завършил онлайн поръчка. Ако един човек получи едно и също съобщение от вас няколко пъти със сигурност няма да оставите добри впечатления у него и вероятността да го загубите е голяма.

11. Обратна връзка

Следете пощата, от която изпращате е-бюлетините си и отговаряйте на всички обратни писма. Много често именно така хората изявяват желание за отписване без да използват основната формата за отписване. Или просто задават въпрос. Бъдете винаги учтиви!

В общи линии, това е засега! Успех!Tags: , , , ,

« « Видяхте ли новия сайт на дигитална агенция Interactive Share? | Искате ли да бъдете стажант в дигитална агенция Interactive Share? » »

Остави коментар

*