Пренасочване на потребителите от офлайн реклами към уебсайт или Facebook страница – Част 2

Публикувана на 12.08.2011

От офлайн реклама към интернет

От офлайн реклама към интернет


Преди два дни започнахме темата Как ефективно да пренасочваме потребителите от офлайн реклами към уебсайт или Facebook страница.

Продължаваме с втората част на материала, свързана с крийтивите и тяхното съдържание.

И така, Криейтивът, който ще се създаде за отделните канали, следва да се съобрази спрямо спецификите:
Печатни медии, директен маркетинг, външна реклама:

 • URL на уеб сайтът трябва да бъде достатъчно добре видим за аудиторията, а чрез различни подтикващи към действие фрази потребителят да го посети
 • при комуникиране на Facebook страница е препоръчително да се изобрази достатъчно видимо URL адреса на страницата! Някои реклами крайно неефективно съдържат “харесайте ни във Facebook”, без никакъв URL или име на страницата, а чрез поставяне на логото на Facebook. По този начин се ограничават голяма част от потенциалните посетители, пренасочени от тази реклама, тъй като много малко от тях ще търсят страницата собственоръчно. В допълнение, търсачка на Facebook използва Bing и често резултатите, които връща, не са релевантни на търсената страница
 • QR кодовете следва да се използват, като това е един лесен начин да отведете потребителите със смартфони директно на информацията, която искате да им предоставите! С едно сканиране (трае няколко секунди) потребителят вече е там, където желаете. Допълнителен плюс е, че в България тази техника не се използва масово от маркетолозите и със сигурност ще постигнете резултати
 • оставете някаква важна информация(отстъпка, промоции, регистрация за игра), която потребителите ще получат само ако посетят вашият сайт!
 • при външната реклама често ключова информация като URL на сайта се изобразява с неподходяща типография или малък размер на шрифта. Искате хората да посетят вашият сайт, след като видят външната ви реклама? Визуализирайте този URL така, че да се забелязва!
 • TV и радио:

 • при TVC реклама времето е ограничено, но въпреки това за споменаване на сайта винаги има място! Бъдете сигурни, че URL на сайта се визуализира достатъчно дълго и/или споменава отчетливо и ясно, за да имат време потребителите за реакция.
 • същото важи и за радио спотовете: ако е необходимо, повторете 2 пъти адреса на уебстраницата, ако искате докато чакат в задръстването потребителите да влезнат във вашия сайт директно през телефона си

Пример: Пускате масова TV кампания за нов продукт, като в TV рекламата присъства и вашата интернет страница. Да приемем, че да пренасочвате таргета си от TV към интернет ви е ключово и залегнало в криейтива . Спрямо медия планирането вие можете директно чрез Google Analytics да проверите ефективността и да засечете трафика към сайта спрямо достигнатата целева група с телевизионната реклама.
Така спрямо основните комуникационни цели, можете да поставяте и като второстепенни цели: генериране на продажби в онлайн магазина, нови посещения на сайта, привличане на таргетирани фенове във корпоративната Facebook страница, а защо не и основната цел на рекламата ви да е препращане на потребителите онлайн!
Множество кампании в офлайн канали, изцяло комуникираши интернет страница/магазин, се реализират все по-често.

Същото се отнася и за останалите канали – винаги има възможност да следите ефективността и да ангажирате целевите си потребители на няколко нива, като с комуникацията от един канал ги препращате на друг – а този друг може да е само интернет!

Използвани източници:
Facebook.com
Gemius
Shimp, Terrence. Advertising Promotion, and Other Aspects of Integrated Marketing Communications, 8E. © South-western Cengage Learning 2010Tags: , , , ,

« « Пренасочване на потребителите от офлайн реклами към уебсайт или Facebook страница – Част 1 | E-mail маркетингът продава » »

3 Коментара по темата “Пренасочване на потребителите от офлайн реклами към уебсайт или Facebook страница – Част 2”

 1. […] за спецификите за криейтива за отделните канали, както и още полезна информация […]


 2. yarkost
  Aug 12, 2011

  Пропусна че за всяка фейсбук страница за която предлагаш да се запомни адреса е добре да е взето кратко име, а то иначе става тип последния да затвори вратата.


 3. Peter@Interactive share
  Aug 12, 2011

  Така е, но в случая не съм пропуснал: това по-скоро се отнася до създаването и управлението на корпоративни страници във Facebook, което е друга тема.
  Разбира се, че URL адреса на Facebook страницата следва да се подбере внимателно :)
  Мерси за коментара!


Остави коментар

*