Предимства на интернет рекламата – Урок 2

Публикувана на 31.03.2008

В Урок 1 – Начало на една интернет кампания, говорих за това какво представлява едно начало на една интернет рекламна кампания. В урока засегнах различни теми, като:

-медиа бриф за онлайн кампания (цел на кампанията, таргет група, период, бюджет..)
-домашна работа (проучване на продукта, плюсове-минуси, рекламирал ли е до сега в интернет, анализ на конкуренцията, мониторване на интернет..)

След като клиента е подал медиа брифа и сме си направили домашната работа, трябва да си отговорим на няколко важни въпроса.

Предимства на интернет като рекламна площадка и какво ще спечели клиента-продукта от използването му!

1. Защо препоръчваме използването на интернет, като маркетингов канал в рекламната кампания. Важно е да си отговорим на този въпрос, защото има много случаи когато създаваме онлайн рекламни кампании без клиента да ни е подавал медиен бриф или запитване за рекламна кампания.

Има случаи при които ние сме про-активни и не чакаме клиента да каже кога и къде иска да рекламира. Когато сме про-активни и имаме желание да предлагаме на клиентите си различни и нестандартни неща, ние трябва да го убедим, че интернет е канала където той бързо, лесно и качествено може да достигне до търсените от него потребители и чрез рекламното послание ги убеди, че неговият продукт е най-качествения, най-добрия и е точно за тях.

При такива случаи а и при стандартни интернет кампании, трябва да обясним и убедим клиента, че интернет е правилния канал за неговия продукт.

Как бихме могли да сторим това?

Един от най-правилните начини е да обясним и изредим най-важните предимства и ползи на интернет.За много продукти и услуги можем да кажем различни неща.

Ще дам пример с ползи и предимства на интернет, които са общовалидни за повечето продукти рекламирани онлайн и които можете да използвате при различни сценарии.

-най-бързо развиващата се медиа
-все повече потребители използват интернет за сметка на стандартните информационни канали (ТВ, Преса и Радио)
-възможност за използване на много и различни видове начини за реклама (рекламен банер, нестандартен банер, текстова реклама, брандинг, ПР материали, видео, аудио, игри, анкети..)
-интернет е единствената медиа, която активно ангажира потребителя
-иновативен и интерактивен начин за привличане на внимание
-бързо изграждане и подсилване на бранда
-позициониране на бранда като “Top of Mind” в съзнанието на потребителя
-извличане на ползи от постоянно увеличаващата се интернет пенетрация и използването му от таргет групите на продукта
-таргетирана реклама
-евтин и бърз начин за достигане на целевите групи
-комуникация с потребителите (един от най-важните предимства на интернет)
-възможноста във всеки един момент да проверим дали нашата реклама работи, ако не веднага можем да променим интернет маркетинговите инструменти (криейтив, медии, рекламно послание …)
-пълно и детайлно отчитане на онлайн рекламните кампании

има много други предимства и ползи на интернет, които могат да се кажат. Те зависят най-вече от целите на кампанията, продуктът който ще рекламираме и целевите групи.

2.Какво ще спечели клиента-продуктът, ако използва интернет като рекламна площадка. Всеки един клиент, независимо дали е малък или голям има нужда да разбере какво реално ще спечели ако използва даден маркетингов канал. Хубавото е че в интернет ползите могат да бъдат много и различни.

-директни онлайн или оффлайн продажби
-увеличаване познаваемоста на марката
-повече клиенти
-привличане вниманието на потребителите
-създаване на лоялни клиенти
-изграждане на социални групи около бранда (това ще бъде един от бъдещите ключови елементи, при използване на интернет)
-престиж

Това са малка част от нещата, които клиента/продукта ще спечели ако използва интернет като комуникационен канал. Много от големите клиенти ги знаят тези неща, но не е лошо периодично да им ги казваме отново и отново. Също така е хубаво да им казваме защо постоянно искаме да дават повече пари за онлайн реклама :)

В следващият Урок 3, ще говоря как се създава една интернет рекламна стратегия и какво включва тя.

Ако имате въпроси или коментари, не се колебайте да ме потърсите!Tags:

« « Тествайте дъха си онлайн | Как използваха интернет кандидатите за кметове през 2007 г. » »

11 Коментара по темата “Предимства на интернет рекламата – Урок 2”

 1. Прекалено сложна е терминологията. Едва ли един средностатистически гражданин на тази страна може да проумее казаното тук.

  Има и някои много спорни неща. Меко казано. Така например банерите са КОНТРАПРОДУКТИВНА отживелица от миналия век. Те В НИКАКЪВ СУЛЧАЙ не бива да се използват в наши дни. И т. н. и т. н.


 2. bgboy
  Mar 31, 2008

  Без коментар оставам по повод думите на г-н Апостолов, смятам че на всички потребители които четат този блог и имат поне малка представа от интернет маркетинг и реклама им е ясно кой е г-н Апостолов и какви смислени коментари публикува в различни тематични сайтове.


 3. Всеки средно интелигентен човек знае, че господин Апостолов печели големи пари от Интернет. Печели, защото знае и може. bgboy e г- н Никой и не е спечелил и стотинка от Мрежата.

  Всеки средно интелигентен човек е прочел поне една книга на Апостол Апостолов и знае кой е той. Интелигентните хора не знаят обаче кой е bgboy, защото той НИЩО не е създал. Нищичко!

  Всеки интелигентен гражданин знае, че сайтове те на г- н Апостолов (а те са четири на брой) са на първите страници на Google.

  Всеки средно интелигентен гражданин много добре разбира, че някакъв маниак без какъвто и да е опит в Интернет бизнеса, маниак, който не е спечелил и стотинка от Мрежата, не може да дава акъл на по- умните, по-образованите и по- опитните от него. Такъв един човечец е чисто и просто самозванец и шарлатанин.


 4. bgboy
  Apr 01, 2008

  No comment :)


 5. Peko
  Apr 15, 2008

  Аз не знаех кой е г-н Апостолов и след като прочетох коментара му се почувствах не интилгентен. За да горигирма това разкледах сайтовете на въпросният господин, дори си загубих времето да прочета една от безплатните му “книги”. И сега вече смело мога да заявя, че не се чувствам по- интилигентен. Дори се чудя като изкарва госпоодина толкова много пари от интернет защо не започне да си плаща на хората за да четат книгите му? Сега сериозно, не мисля, че творенията Ви г-н Апостолов са повод за поведението което демонстрирате в горният пост. Моля не бъдете толкова арогантен.


 6. Мишо
  Jun 20, 2008

  Да си кажа честно… Г-н Апостолов аз смятам себе си за един от средно интелигентните хора, които разглеждат поста и мога да кажа,че банер рекламата изобщо не е отживелица на миналия век, а е една наистина печеливша рекламна дейност. Друг е проблема, че Вие не сте успели да спечелите чрез нея, поради причини може би накърняващи вашият интелект и креативност в тази насока. Господин Bgboy може и да непечели колкото вас от интернет реклама но поне може да бъде учтив към потребители споделящи опит и информация с цел образование!Помислете малко над това… А относно урока…. Чел съм много книги за интернет реклама, но нито една от тях не ми е предоставяла по бързо информация от 2та поста на колегата по горе! Безкрайно съм му благодарен и ще очаквам ново включване.
  Поздрави!


 7. Мишо
  Jun 20, 2008

  А с вторият Ви коментар колко ми напомняте на професор Юлиан Вучков си нямате и идея :) Наистина изказването Ви е в типично негов стил на говорене.. Дааа неби да сте роднини или нещо от сорта?


 8. НеЛи
  Aug 07, 2008

  А кога ще излезне третият урок?


 9. Miroslav Oprev
  Aug 30, 2008

  Mnogo insteresna tema …. produljavaite s dobrata rabota … 4eta vi redovno ;)


 10. Младенова
  Jul 26, 2010

  Подкрепям напълно коментара на Мишо за банер рекламата. Дори за малкия бизнес oнлайн рекламата е абсолютно задължителна – привлича основно зрението на потребителите, тъй като зрителната памет е най-силна.

  И не на последно място банерите са стандартният метод за рекламиране и началото на успешно бизнес развитие!

  Поздрави и успех!


 11. anjela
  Sep 14, 2010

  г-н апостолов е един редови пенсионер известен в интернет със своята грандомания и арогантност.има четири жалки блога които нарича неизвестно защо “комерсиални сайтове” пък нищо комерсиално в тях няма и не може да има защото обственикът им даже не знае какво е това комерсиален сайт.блоговете му са с цел привличане на наивници които са му повярвали на мъгливите обещания че ще ги направи богати.никък няма да се учудя ако горните два урока се появят в други сайтове от името на великия “гуру” на интернет рекламата апостолов защото той само това умее-копи пейст.а що се касае до изнесеното в двата урока моите адмирации към Bgboy много полезни са.с нетърпение ще чакам третия урок има нещо много смислено в написаното.


Остави коментар

*