Преглед на онлайн активностите за първите шест месеца на 2011

Публикувана на 05.07.2011

През първите шест месеца на 2011 година най-активни (с най-голям брой кампании) бяха рекламодателите от секторите Финанси, Автомобили, Бързооборотни стоки и Телекомуникации. Спрямо същия период на миналата година увеличение на активностите има в два от тях – това са Финанси и секторът на Бързооборотните стоки. При Telecoms и Retail бизнеса активностите се запазват на същите нива, докато при Автомобилния сектор има известен спад на общия брой активности.

Активностите на рекламодателите в интернет

Можем да кажем, че за автомобилния сектор най-силният месец по отношение на рекламни активности беше месец май, когато видяхме в българските уеб сайтове почти всички автомобилни брандове с по няколко кампании. Като цяло за първите шест месеца на тази година можем да отбележим като запомнящо се и открояващо се присъствието в интернет на Volkswagen, които при повечето си кампании се опитват да заложат на по-нетрадиционни и разнообразни форми на реклама.

Rich Media банер на Volkswagen

От категория Computing като най-осезаемо присъствие за първите шест месеца на годината можем да отбележим това на Samsung с рекламите на техните лаптопи и телевизори. Интересен и запомнящ се беше криейтивът и на Toshiba.

Най-разнообразна и с доста нови рекламодатели е секция CPG. Със сигурност тук можем да отличим като една от най-продължителните кампании, които някога сме виждали в интернет, присъствието на мечето Barni, което се появяваше и в някои уеб сайтове с доста съмнителен според нас таргет. Видяхме и добре познатата ни от чуждите сайтове реклама на Desperados; Heineken с определено страхотен криейтив и голямо разнообразие от Rich Media формати; появиха се брандове като Queens, Absolute, Mentos, Prestige, RedBull и много други.

Rich Media банер на Absolut

Rich Media банер Heineken

Във финансовия сектор, като че ли няма банкова институция (с много малки изключения), която да не е имала присъствие в интернет. Списъкът им като цяло се запазва като този от миналата година, но през изминалите шест месеца интензивността на активностите им се засилва осезаемо, като някои само за изминалия период имат повече активности отколкото за цялата 2010 година. И все пак едва ли скоро някой ще успее да измести Райфайзен банк и ДСК от първите места.

При телекомите май статуквото се запазва същото – Mtel, Vivacom и доста рядко и в много малко сайтове Globul. Можем да кажем обаче, че по отношение на рекламните формати Mtel определено имат напредък и използват вече много по-атрактивни и интерактивни Rich media формати.

Rich Media банер Mtel

При следващия ни преглед на активностите ще е време да погледнем и отвъд рекламните форми и ще се съсредоточим върху Landing страниците, защото същността на интернет като рекламен канал е какво ще направим с потребителя, след като вече веднъж сме го „грабнали” чрез страхотни и невероятни рекламни формати.Tags: , , ,

« « Кои са победителите в Български награди за уеб 2011? | Измерваме ли ефективността на кампаниите си? » »

Остави коментар

*