Поредната интернет кампания с безумен завършек

Публикувана на 01.04.2008

Преди малко открих интернет рекламен банер на Opel Zafira в интернет. След като кликнах на уеб банера бях препратен на корпоративният сайт на Opel.bg.

До тук всичко е ОК, но каква беше изненадата ми когато вместо да вида специално изработена уеб страница за Opel Zafira, както се очаква след като уеб банера комуникира точно този модел, бях препратен на началната страница на корпоративният сайт? И дори първата кола, която ми се зареди на приятно изглеждащият сайт е Opel Astra?

рекламен уеб банер

До кога се питам, ще продължава това безумие, до кога ще продължава бездарието на различни хора, които си мислят че разбират от интернет реклама?

Не разбраха ли всички, които поне някога се рекламирали в интернет (изключвам тези които никога не са имали реклама онлайн, защото на всеки може да му се случи да направи грешка в началото) че задължително условие за всяка една интернет кампания (може би това не важи за чисто имидж рекламните кампании) е да има специално създадена Landing page (страница на която потребителя бива препратен след като кликне на рекламният банер или текст).

Толкова ли е трудно или скъпо да се създаде една такава уеб страница? Не разбраха ли, че рекламата в интернет не е просто една картинка и малко текст а е много повече, че след като потребителя кликне на уеб банера той трябва да попадне на място, което не само че трябва да изглежда добре и дизайна на страницата да е свързан с този на уеб банера, но и съдържанието да е промотира рекламираният продукт или услуга.


Рекламен уеб сайт

Не стига че потребителите в интернет не обръщат вече достатъчно внимание на уеб банерите (и всички дизайнери се потят усилено ден и нощ, за да създадат невероятен, креативен и интерактивен дизайн) а пък и когато потребителя случайно се заинтересова и кликне на банера той бива препратен на някаква безумно израбитена уеб страница и тепърва трябва да търси това което го е заинтригувало.

Обикновено при такива кампании резултатите са изключително лоши, защото на потребителите им трябват няколко секунди, за да се разочароват от дизайна и съдържанието на страницата и да си тръгне завинаги.

Знам че понякога клиента пречи при изработване на landing page, знам че понякога няма достатъчно средства с които да се плати на дизайнерите и програмистите, дори понякога и самият сайт е хостван някаде в чужбина и при големи корпоративни фирми е много трудно да се променя дизайна на страницата, но все пак смятам че всички вече са достатъчно запознати с тънкостите на интернет рекламата и такива грешки са абсолютно не допустими!

Затова нека всички рекламодатели и интернет специалисти, на които това не им е ясно да знаят че зад всяка една качествена интернет рекламна кампания стои не само добре планиран медиа микс, не само добре избрани рекламни носители (уеб банера, текстова реклама, rich media banner и т.н.) а и добре направена landing page, която достатъчно лесно обяснява и зарибява потребителя.Tags:

« « Как използваха интернет кандидатите за кметове през 2007 г. | Новата интернет игра на Загорка » »

7 Коментара по темата “Поредната интернет кампания с безумен завършек”

 1. Борил
  Apr 02, 2008

  Практически, без наличието на landing page, всяка интернет рекламна кампания (която не е изключително имиджова) е обречена на пълен или частичен провал.

  За какво да плащаш за банер, за какво той да ти носи посетители, когато след това омазваш всичко, като не поемаш входящия трафик по подходящ начин?

  Това наистина е безумие и – най-вече – пари, хвърлени на вятъра.


 2. Подкрепям мнението и на двамата, доста професионално казано, браво :)
  Дано някой ден хората се осъзнаят за какво си дават парите … :(


 3. kolevski
  Apr 02, 2008

  Много има да се работи в тази посока, примерите са всекидневно пред очите ни.

  За съжаление, от собствения си скромен опит мога да кажа, че в огромен процент от случаите подобни недомислици идват от висшия мениджмънт.

  Не са рядкост случаите, когато маркетинга на съответната компания си е свършил перфектно работата с планиране, криейтив и т.н. Но когато нещата стигнат до одобрение от “горния етаж” кампаниите се осакатяват.

  Мнооого работа има по образоването на българския бизнес, но пък ние за какво сме, ако не за да свършим тази работа :)


 4. Boros
  Apr 02, 2008

  Ха-Ха , Като имат пари да ги хвърлят на вятъра, само не разбрах защо се ядосваш за това. Като са кухи лейки, остави ги да бъдат такива.


 5. maria
  Apr 04, 2008

  Това е чак смешно! Пълно недомислие от страна на агенцията. И на клиента! Но не забравяйте и още нещо – банерите имат и силен имиджов ефект! Така че негативизъм за Опел има от хората, които са кликнали върху банера. Но за останалите …. не съвсем ….Моля, не мислете, че ги оправдавам!


 6. bgboy
  Apr 05, 2008

  Не е лесно да не се ядосваш, когато някой усира нещата след теб. Тогава първоначалната идея отива на кино и всичко си губи смисъла.

  Аз също имам много такива случаи, когато предлагаме нещо страхотно, клиента го одобрява и при самото изработване на дизайн и криейтив се намесват хората от страната на клиента. Тогава влизат в сила личните предрасъдаци, комплески, налгане на непрофесионално мнение и подобни.

  Има и друг сценарий, идеята ти е много добра, клиента на локално ниво е доволен но нещата се одобряват от чужбина, и пак се разгиграва същата грозна сценка.

  За съжаление много са малко криейтив агенциите, които смело се борят за своите идеи и отстъпват при всяко желание на клиента. Знам че това е много трудно, знам че това дори струва много пари, но нека да не забравяме че за това ни плащат.

  Плащат ни защото ние сме експертите, ние правим нещата так че всички да са Happy.

  Нека всички да се борим за по-добри уеб банери, Landing page. Тоест пълен завършек на една интернет рекламна кампания!!

  А относно имиджа който имат такива уеб банери – да така е, но не и в интернет.
  Почти всички потребители харесали рекламата, кликат на нея. Много малк оса тези които като ги облъчим само с brand image и ще постигнем добър ефект, това не е Телевизия, Преса, Радио или Outdoor

  Това е интернеееетттттттт :)


 7. Moмчил Миков
  May 14, 2008

  За пореден път се убеждавам , че проблема е в нас…, “разбирачите”:-)
  Сега върви реклама на Volvo c30 в live.dir.bg , ICQ просто да знаете как трябва да се случват нещата в target page-a или както го наричате вие landing page. A от 23.05 тръгва и на Volvo s60, там ще е още по изпипано.:-)


Остави коментар

*