Поредица от полезни презентации за “Интернет” в Central and Eastern Europe

Публикувана на 03.11.2008

От днес започвам поредица от статии в които ще споделям с вас много интересни и според мен уникални презентации, представени на Международната конференция за Интернет реклама и маркетинг в Централна и Източна Европа.

Презентациите за представени като част от уеб семинара на състоялото се минала седмица във Варшава събитие “The second edition of the international conference about the internet in Central and Eastern Europe”.

Събитието Internet CEE е с цел на едно място да се срещнат всички хора които работят или се интересуват от интернет реклама и маркетинг в района на Централна и Източна Европа. На семинара за участвали интернет експерти от почти всички държава в региона. България е беше представена от Елена Лазарова, която работи в Neogen (Impulse.bg) като Key Account Manager. Имената на всички лектори може да намерите тук.

Презентация която сега ще представя е на Filip Pieczyński, който работи като International Operations Director за Gemius SA (Poland). Enjoy !

Както сами видяхте презентацията много добре показва къде се позиционира България на Европейската карта. Също така интересна е графиката която показва обемите на интернет рекламните бюджети и процента на уеб бюджетите от цялостният медия микс. Сигурно забелязвате че у нас share of total ad spend е почти 5%, което е повече в сравнение с страни като Русия, Румъния, Украйна, Литва, Латвия…

В следващата графика, пари изхарчени средно за един интернет потребител, България пак е в средата на графиката, като за един потребител средно у нас са изхарчени 4 евро, доакто в Румъния те са най-малко 2 евро.

Въобще това което ми прави добро впечатление е че България се представя сравнително добре и този път не сме както винаги последни. Всичко това ми говори че нашият пазар все още бурно се развива и има огромен потенциал.

Лошо впечатление ми прави обаче, малкото информация която лектора е имал за България, на фона на всички статистики се забелязва ясна липса на информация за нас, което се надявам в следващи подобни международни презентации да се избегне, естествно чрез присъстивето на поне един Българсдки уеб експерт. Това може да се случи само ако онлайн публично се представят данни от официални и поръчкови изследвания на интернет аудиторията и интернет рекламните бюджети.

Тук е мястото да благодарим на доброто представяне на Елена Лазарова от Impulse.bg !

Надявам се презентацията да ви е била полезна и интересна.« « Pay Per Click рекламната мрежа на Easytrader.bg предлага вече и In-Banner Video реклама | Създаване на интернет рекламна кампания – Step by Step » »

2 Коментара по темата “Поредица от полезни презентации за “Интернет” в Central and Eastern Europe”

  1. Martin
    Nov 03, 2008

    Няма лектор от Гърция, да предположа, че нямаш данни за тази близка ни държава ?


  2. bgboy
    Nov 03, 2008

    Трябва да потърся :)


Остави коментар

*