Подкрепяйте рекламната кампания чрез Google AdWords

Публикувана на 16.06.2011
Рекламирай и в Гугъл!

Рекламирай и в Гугъл!

В днешно време повечето рекламни кампании (офлайн и онлайн) имат нужда от подкрепа в търсещите машини. Така те имат шанс да бъдат още по-ефективни. Симбиозата, която работи при една мултиканална акция, важи в пълна сила и тук. (Уточнявам, че поради доминаращата услуга на Google като използвана търсачка у нас ще визирам само него).

И така, твърдо съм убеден, че почти всяка рекламна активност трябва да бъде съпроводена от реклама в Google и по-конкретно в страниците с резултати от търсене.

Основният ми аргумент за това е растящата част от потребителите, които взимат решения за своите действия след като са потърсили и научили повече информация за това, което ги интересува. Много хора правят това използвайки интернет и конкретно търсещата машина на Google.

Ще избързам да дам един пример:

Имаме Туристическа агенция, която рекламира ексклузивна оферта – 3-дневна екскурзия до Рим само за 100 лева. Приемаме, че тази оферта се комуникира 90% в традиционните медиини канали (телевизия, радио, аутдор, принт) и 10% в интернет (да кажем най-общо банерна реклама).

Представете си сега, че даден потребител е на път за работа и чува тази оферта по радиото. Сеща се, че същата реклама е гледал скоро по телевизията, виждал е банер в някой новинарски сайт, дори надигайки глава вижда съответния билборд (за кратко обаче). Голяма вероятност има на този човек в съзнанието да му остане само офертата с нейните ключови думи: ексурзия до Рим и 100 лева. Твърде възможен последващ сценарий за потребителя е той да отдели 5 минути през почивката си и да потърси в интернет каква е точно офертата и какви са нейните условията. Ще отвори браузъра си (чийто хоум пейдж е Google :)) и ще потърси следното: екскурзия до рим, екскурзия до рим промоция, екскурзия до рим за 100 лева и др. подобни ключови фрази.

Какво се случва ако въпросната турстическа агенция няма реклама за тези и подобни ключови думи в Google?

Ето няколко варианта:
1. Потребителят не открива в първите няколко резултата подобна оферта. Няма и рекламни карета. Клиентът се отказва да търси.
2. Друг туроператор е реагирал бързо на конкурентното предложение и е позиционирал своя реклама за същата или подобна оферта. Клиентът е привлечен от нея и се запознава с предложението.
3. Туристическата агенция е добре позиционирана в органичните резултати и е комуникирала своята супер акция на сайта си. Въпреки конкурентни реклами с подобни оферти, които могат да привлекат вниманието на търсещия, той намира вашата.
4. Туристическата агенция е добре позиционирана, но клиентът не успява да намери точно тази оферта на сайта.

Разбира се съществуват и други варианти, но нека не влизаме в много подробности. По-важното е, че съществува огромен риск потенциалният клиент да не успее да намери офертата, която търси.

Какви са изводите?
1. Планирайте реклама в Google AdWords за вашите кампании особено когато целите конкретно действие от потенциалните си клиенти.
2. Инвестирайте в SEO и комуникирайте активно всички текущи промоции и предложения на сайта си. Те трябва да бъдат лесно достъпни за всеки потребител.
3. Следете конкуренцията и ако тя не се възползва от онлайн рекламата, направете го вие. Ще бъдете едни гърди напред, а ако в същото време тече подобна масова рекламна кампания, тя може да бъде вашия „бърз влак” за успех.

Подобен сценарий не е възможен за всеки един случай, бранш и кампания, но имайте предвид силата на Google и всички онези ваши клиенти, които правят своя информиран избор в интернет.Tags: , , , , ,

« « 108 проекта ще се надпреварват за финала на Български награди за уеб 2011 | Онлайн активностите Май 2010 vs Май 2011 » »

5 Коментара по темата “Подкрепяйте рекламната кампания чрез Google AdWords”

 1. Страхотна публикация, Ясене! Другото предимство на AdWords спрямо SEO е, че при SEO гониш все пак няколко ключови думи, докато в AdWords можеш да заложиш стотина, дори и съвсем дребните!


 2. Така е да, но аз нямам за цел да сравнявам SEO със SEM. Те взаимно се допълват и могат доста да увеличават ефективността от Google трафика като цяло. За Google AdWords действително при създаване на кампания се планират много ключови думи и фрази. За всички тях е изключително трудно да имаш топ позиции в органичните резултати на Google. Да не говорим за същите ключови думи и фрази, но изписани на латиница, както и някой misspelled.


 3. Много добре описан казус. По повод коментара на георги Календеров – дали има смисъл да се залагат детайлни фрази в Adwords според вас или само общи фрази. Ще дам пример: Има ли смисъл да залагаме фраза “евтина екскурзия до Рим”, или е достатъчно да заложим само “екскурзия до Рим”? Говоря за phrase match опцията.

  При първата фраза – “евтина екскурзия до Рим”, често се оказва, че няма достатъчно търсения за думата и резултатът е много висоока цена клик, за да се активира. А всъщност и при втората фраза търсенето на първата е обхванато. Дали може да споделите опит?


 4. Благодаря за въпроса. Ще се опитам да отговоря без да навлизам в много “ако” презумпции, макар че те са доста. Приемам, че сега стартираме кампанията и нямаме данни за това кои фрази са най-ефективни – ctr и най-вече като конверсии (примерно регистрации за екскурзии).

  Аз лично бих заложил и двете фрази “екскурзия до Рим” и “евтина екскурзия до Рим” като phrase match. Двете не си пречат. След като минат няколко дни ще видя коя фраза е генерирала показване на реклама, колко клика е регистрирала и на каква цена, брой конверсии. По принцип ако в даден момент имаме нисък обем за търсене на дадена фраза, а тя е логична и има потенциал, напълно възможно е тя след време да почне да показва реклама заради увеличен обем. Затова е хубаво да я заложим.

  При търсене в Google Search от потребител на “евтина екскурзия до Рим” даваме шанс на Google да използва нея в auction-а (защото все пак има пълно съвпадение, а това е важно) и така да постигне (преди всичко) достатъчно голям AdRank за да се покаже реклама и на второ при кликване цената на този клик да е по-малка (ако quality-то на рекламата е голямо).

  Ако имаме само “екскурзия до Рим” ние по всяка вероятност пак ще имаме показване на рекламата, но ще сме влезли в auction-а с “екскурзия до Рим”. Ако имаме конкурент, който бидва и на “евтина екскурзия до Рим” при равни други условия, той може да има по-висок AdRank и/или да постигне по-ниска цена на клик.

  Дори Google да поиска по-висок bid за втората фраза отколкото за първата бих го поставил – 1. защото реалната цена може да се окаже по-ниска от bid-a, 2. тази фраза може да се окаже с много добра конверсия и а си заслужава да се плаща дори по-висока цена, 3. с времето при добро представяне и натрупване на история цената на клик може да падне.

  Правя следните уточнения:

  1. В случай, че дадена фраза няма достатъчно голям обем от търсене и Google не показва реклами за нея, то поставяне на по-висок bid не е достатъчно условие фразата да започне да показа реклама.
  2. Една успешна реклама в Google AdWords зависи както от подбора, групирането на ключови думи и фрази, така и от текстовите вариации на рекламите, лендинг страницата, ctr-а и др. Всяко от тях влияе на quality score на рекламата, Adrank и т.н.
  3. Т.нар, long tail фрази се използват за оптимизиране на акаунта особено за ROI цели в зависимост от целите и зрелостта на кампаниите.

  Надавам се отговорът, макар и дълъг, е полезен.


 5. […] Нови възможности за таргетиране по местоположение с Google AdWords Публикувана на 18.04.2012 Като сертифициран партньор на Google AdWords ние активно търсим и прилагаме върху работата ни най-добрите практики за управление на рекламни кампании. В последните няколко седмици, за наша най-голяма радост, бяха обявени промени. Със сигурност те ще окажат благоприятен ефект върху работата и резултатите на всеки рекламодател, използващ мрежата на Google AdWords. […]


Остави коментар

*