Още презентации от уеб семинара на БГ Сайт 2008 – “Импресия или клик – кое е по-важно?”

Публикувана на 06.11.2008

Прес последните два дена имаше много отзиви от БГ Сайт 2008, ще изборя на интересните постове на колеги блогъри и други приятели:

Жюстин Томс – всички ние ти благодарим за чудесното събитие и организация, и както каза Иван от Easytrader.bg всички забелязахме много млади в интернет средите, коит оискат да променят играта :)

Oggin.net – Оги е направил страхотен анализ на БГ Сайт 2008, от сърце много се смях особенно на часта за мен :)

Богомил Шопов – също е виновен за състоялото се събитие, прочетете неговият поглед за семинара и церемонията.

inet – още един материал по темата от Гео.

Dennis – още един материал по темата.

А сега обещаната презентация, тя е на

Венци спомена много неща за Premium и Performance рекламата, за това как уеб медиите у нас все още се чудят какъв избор да направят и дали той ще е правилен или грешен. Дали да бъде клик или импресии. Отговорите на тези въпроси, търсете в презентацията му :)

Имате ли въпроси или коментари по презентацията на Венци Костов?Tags:

« « Създаване на интернет рекламна кампания – Step by Step | “Guerrilla Marketing” в Интернет » »

11 Коментара по темата “Още презентации от уеб семинара на БГ Сайт 2008 – “Импресия или клик – кое е по-важно?””

 1. Martin
  Nov 06, 2008

  Погледни си read more връзката, нещо не ми отвори цялата статия, трябваше да цъкам на заглавието.


 2. Момчил Миков
  Nov 06, 2008

  Венци Костов доста добре засяга темата. Аз обаче имам и друга гледна точка. Ако рекламодателя не е сигурен , до колко интересен може да бъде landing page-a, който може да предложи на потребителя…, защо са му кликове?!??!?
  За него е по-добре да “свети” нa избрани от него 5 сайта.
  Какво мислите вие?


 3. Peko
  Nov 06, 2008

  Зависи от целта на кампанията. Ако е имиджова ОК. Обаче ако има конкретна цел. Какво значи да не е сигурен за лендинг пейджа. За кво си плаща на рекламната агенция? А за кво плаща на маркетинг мениджъра. То ако е само за светене и луната свети ама файда йок.


 4. bgboy
  Nov 06, 2008

  Момчиле много добре знаеш, че рекламодателя не само не е сигурен, но той въобще не знае за съществуването на Landing page!! Защо ?

  Защото и рекламните агенции не знят, те не са свикнали че има интеракция, че нещо трябва да се случи след клика. Те са свикнали клип-спот, каре и т.н, без интеракция.

  А това да разбере рекламодателя че има Landing page зависи най-вече от самите нас !


 5. Момчил Миков
  Nov 06, 2008

  Знам Марто…., и всячески се опитвам да го правя.
  Искам да кажа, че когато се говори за валута – CPC , не трябва само да се изтъква колко “по-тънко” било . Ако рекламодателя работи в насока “landing page”, сам ще търси трафик… и CPC.
  Разбира се, това е само мое виждане:-), не мога да застана с факти зад него.


 6. Ivanchev
  Nov 07, 2008

  Момчиле, на твоя въпрос (а то това е въпрос на самите рекламодатели всъщност) мога да задам веднага насрещен въпрос:

  Ами когато рекламодателят е сигурен в landing page и ефекта, който търси са кликове и посетители, защо ръси десетки хиляди левове за CPM? Примери за тази ситуация много, бих казал, че ти с рекламната игра, за която разказа го потвърди дори :)


 7. bgboy
  Nov 08, 2008

  Сега, засегнахме и двете страни на монетата, отговора – може би най-долу на коментари ми ще намерите ;)

  – Момчиле прав си, наистина Performanace рекламата се комуникира че е по-евтината, по-тънка реклама, тази комуникация е грешка.
  Performance рекламата има много предимства и малко са моменти в които не е подходяща за някоя рекламна стратегия и цел, но най-често за да продават хората повече са склонни да комуникират “ниска цена” с цел да продават по-лесно продукта. Все пак и Google наложи този модел в света, ниска цена за клик, защото може да си го позволи, а на локално ниво това прави оборотите много ниски на агенциите предлагащи този тип реклама.

  Аз наскоро си дадох сметка, че всъщност чрез идване на дигитализацията, рекламата като стойност се намали. Изработването на самата реклама се обезстойности, всичко в интернет става чрез компютри и програми а при другите медии стойността на производство на реклама и цена за достигане до даден потребител е много висока. Ще дам пример с Телевизията, производство на едни телевизионен клип струва хиляди левове, цената за достигане до един потребител в телевизионните компании е също много висока.

  При Outdoor е същото, материалите за производство на винилите е скъпо, самите съоръжения също, доддръжката им и т.н…

  Тук да добавя че и Иван е прав, реално сега на пазара е много по-евтино да си купиш кликове, тоест реален трафик, вместо да дадеш много пари за купуване на показания на уеб банери или Premium рекламата. Но мисля че ти Иване този момент го разбираш по-добре от мен, че това подкопава пазара, тоест така стойността на интернет рекламата ще е малка и ние ще работим с малки бюджети, от които има малка печалба. Което не е хубаво ;).

  Тук ще направя връзка с казаното по-горе от мен.

  Както виждате и двете страни се сблъскват, реално начина за достигане до даден потребител онлайн по-евтин в сравнение с другите канали, но пък от друга страна ясно е че performanece компаниите са инвестирали също много време и ресурси, много пари за да създават и развиват тези възможности за реклама.

  Затова истината е някъде по-средата, баланса е важен. Но не забравяйте че интернет е нещо много по-голямо от медиен канал, и реално ще погълне в себе си всички други медийни канали, така че очаквайте неочакваното .

  :)


 8. Момчил Миков
  Nov 09, 2008

  Евалата ,Марто:-)


 9. Venci Kostov
  Nov 09, 2008

  идеята е да се закупува това което е необходимо в определения случай. не трябва да се прави паралел на цените в единия и другия случай. не бива да се сравняват платени с безплатни неща.

  и другото кото пропуснах е, че рекламите мрежи и медиите не разполагат с кликове за да ги продават, разполагат само с импресии, рекламодателите трябва сами да си вземат кликовете. правете рекламни кампании и банери тогава и така, че да заслужите кликовете за които плащате. безплатните импресии които получавате не са безплатни за медиите!


 10. […] виду она напоминает SX10 IS, но всё же существенные Още презентации от уеб семинара на БГ Сайт 2008 – “Импрес… Прес последните два дена имаше много отзиви от БГ Сайт […]


 11. blq blq blq
  Apr 05, 2009

  eeeeeeeeeeeeeeeeeee nemoga da namerq prezentacii.pls naso4eteme kum nqkoi sait.


Остави коментар

*